International Film Festival Rotterdam: wat mag je niet missen?

The place to be voor elke filmfanaat, serie-freak of documentaireliefhebber van 25 januari tot en met 5 februari? Rotterdam natuurlijk! Hier vindt jaarlijks International Film Festival Rotterdam (IFFR) plaats. Dit jaar is alweer de 46ste editie van het festival met de nieuwste speelfilms, documentaires, korte films, tentoonstellingen, optredens en talkshows. Wij zochten voor je uit welke films je absoluut niet mag missen!

Beeld1_IFFR

Lemon van Janicza Bravo – USA 2017

De openingsfilm van de 46ste editie van International Film Festival Rotterdam is Lemon. Dit portret van veertiger Isaac Lachmann – een sympathieke mislukking – is geestig en nietsontziend. De man is een grote mislukking voor zijn familie, hij wordt verlaten door zijn blinde vriendin (wat hij blijft ontkennen) én het enige dat hij met zijn acteer carrière nog voor elkaar krijgt is een casting voor reclamecampagnes over ziektes, terwijl hij blijft volhouden dat zijn acteer carrière in de lift zit. Je ziet: de waarheid onder ogen zien is niet zijn sterkste punt.

Janicza Bravo maakte eerder korte films, maar Lemon is haar eerste speelfilm, met bovendien haar echtgenoot Brett Gelman in de hoofdrol.

Festivaldirecteur Bero Beyer: “Janicza Bravo is het soort filmmaker dat met liefde voor film en mens op geheel eigen wijze een hedendaags beeld kan scheppen. Met haar debuut Lemon verhaalt ze op frisse, grappige en soms pijnlijke wijze van mensen verloren in hun eigen wereld. We zijn trots met haar film het festival te kunnen openen.”

Als openingsfilm is Lemon al uitverkocht, maar geen nood! De film is ook op andere dagen te zien tijdens het festival!

Beeld2_IFFR

 20th Century Woman  van Mike Mills – USA 2016

De slotfilm van het festival is 20th Century Woman. Deze bijzondere film speelt zich af in 1979 in Santa Barbara en draait om de vijftienjarige Jamie (Lucas Jade ­Zumann) en zijn excentrieke, alleenstaande moeder Dorothea Fields (Annette Bening).  In een roerig tijdperk van rebellie en culturele verandering kan zij wel wat hulp gebruiken bij de opvoeding van haar zoon en ze schakelt de hulp in van de jonge vrouwen Abbie en Julie in de hoop haar zoon beter te kunnen begrijpen. “Een liefdesbrief aan de mensen die ons opvoeden en de jaren die ons vormen”.

Regisseur Mike Mills put vaker uit zijn eigen ervaringen bij het maken van films en dit coming-of-ageverhaal is dan ook een ode aan zijn moeder.

Beeld3_IFFR

Het doet zo zeer van Heleen van Royen & Mirei Franssen – NL 2017

Het zorgen voor ouderen is een belangrijk onderwerp in onze huidige maatschappij. Voor Heleen van Royen is de zorg voor haar demente moeder een obsessie geworden. In Het doet zo zeer filmt ze haar moeder een jaar lang, waarbij hun samenzijn en het contact met zorgverleners, specialisten en familieleden een belangrijke rol speelt. Haar moeders bestaan gaat gepaard met verwarring en onhoudbare pijnscheuten. Ze is dankbaar voor haar dochters steun, maar weigert tegelijkertijd regelmatig goede raad en een rollator.

Mirei Franssen stelde de beelden voor dit openhartige portret samen uit diverse momenten van moeder & dochter op de bank, in het ziekenhuis, tijdens fysiotherapie of buiten in de tuin.

Beeld4_IFFR

Paterson van Jim Jarmusch – USA 2016

Dertiger Paterson (Adam Driver) woont in Paterson – een stad in New Jersey. Deze plek waar dichters als William Carlos Williams & Allen Ginsberg vandaan komen, is tegenwoordig enigszins verloederd. Hij leeft in de dagelijkse routine waarin hij werkt als buschauffeur, samenleeft met zijn vrouw Laura en zijn hond Marvin en een biertje drinkt in zijn stamkroeg. Maar het belangrijkste doet hij tussen de bedrijven door: hij schrijft gedichten. Geïnspireerd door de verhalen die hij tegenkomt in de bus en door zijn idool William Carlos Williams pent hij de mooiste gedichten neer in zijn geheime schriftje.

Beeld5_IFFR

Personal Shopper van Olivier Assayas – FR 2016

Ze haat haar werk als personal shopper. Maureen (Kristen Stewart) werkt als Amerikaanse in Parijs voor een beroemd mediafiguur. Voor haar de enige manier om haar dure appartement te kunnen betalen. Daarnaast heeft Maureen een bijzondere gave: ze is in staat om met doden te communiceren. Geïntrigeerd door spiritualisten als Victor Hugo en schilder Hilma af Klint, zoekt ze naar een teken van de geest van haar tweelingbroer die enkele maanden geleden overleden is.

Een bijzondere mix van drama, horror & thriller met een intense rol voor Kristen Stewart. Deze voormalige tienerster is tegenwoordig dé muze van de arthouse.

 

 

Meer over International Film Festival Rotterdam? Ga naar de website!

Marte Steendam

Heb je onze app al?

Naar de app
Naar de app
Offline