Koken met Le Creuset

De Franse keuken is voor velen favoriet. Wat dacht je van een klassieke coq au vin of een zelfgemaakte brioche?  Maar met de grillpannen van Le Creuset zet jij ook zó een heerlijke oosterse zalm op tafel. Misschien ben jij geen keukenprins of connaisseur op het gebied van reilen en zeilen in de keuken, maar met onderstaande tips & tricks én de braad- en grillpannen van Le Creuset, wordt koken wel heel makkelijk!

wat-heb-je-nodig

 

Coq au vin uit de braadpan van Le Creuset

Heerlijk, een klassieke coq au vin. Maar hoe bereid je dit recept nu het beste? Met de fijne stoofpannen van Le Creuset gaat dat heel gemakkelijk, zeker met aanvulling van onze tips & tricks. Wist je trouwens dat coq au vin ook heerlijk is in het warmere seizoen? Met een frisse salade erbij geef je dit gerecht een zomerse noot. Volg deze stappen en je bereidt ook de heerlijkste coq au vin in een handomdraai!

Hoe maak je het?

  1. Was de kip, dep droog en deel in stukken. Kruid met versgemalen peper en zout.
  2. Snijd het spek in kleine blokjes. Pel de sjalotten, reinig de champignons, pel de knoflook en hak fijn. Haal de zaadjes uit de tomaten en snijd in blokjes.
  3. Verhit de olie en boter in een stoofpot en bak het spek glazig. Voeg de sjalotten, knoflook en champignons toe en laat deze enkele minuten meebakken. Haal dan alles uit de pan en zet even aan de kant.
  4. Voeg de kip en bloem toe. Laat ze aan alle kanten goudbruin bakken en blus met de sherry. Giet de witte wijn, tomatenblokjes, laurier en tijm er overheen en breng aan de kook.
  5. Voeg de champignons, spek, knoflook en sjalotten opnieuw toe. Breng aan de kook, plaats het deksel op de pot en laat ongeveer 1 uur zachtjes sudderen. Roer nu en dan om. Haal de deksel van de pot, verwijder de takjes tijm en laat nog 30 minuten langer sudderen, voeg indien nodig meer vocht toe.
  6. Doe er vlak voor het serveren de room bij.
wat-heb-je-nodig1

Rozenbrioche uit de braadpan van le Creuset

Je hebt het vast nog nooit zelf gemaakt, een brioche. Het lijkt misschien ingewikkeld maar dit heerlijke Franse, zoete brood is met zo’n Le Creuset pan ineens dichterbij dan ooit. Je kunt deze pannen namelijk ook in de oven gebruiken! Een ideaal gerecht voor brunches & lunches.

Hoe maak je het?

  1. Snijd de boter in kleine blokjes. Laat de blokjes 30 minuten op kamertemperatuur rusten.
  2. Los de bakkersgist op in een half glas water. Doe de bloem, de suiker en het zout in een schaal. Maak een kuiltje waarin u de eieren giet en vervolgens de opgeloste bakkersgist. Kneed alles met de hand totdat alle ingrediënten goed onder elkaar gemengd zijn. Voeg de stukjes suikeramandel en de eetlepel rozenwater toe. Kneed opnieuw 5 minuten. Voeg dan de blokjes boter toe. Kneed een laatste keer totdat de boter volledig met de rest vermengd is.
  3. Laat vervolgens het briochedeeg 2 uur op kamertemperatuur rusten, beschut tegen tocht. Dek de schaal af met plastic folie zodat hij hermetisch afgesloten is.
  4. Plaats de stoofpan omgekeerd op het aanrecht en leg dan het vel bakpapier op de bodem van de stoofpan. Neem met behulp van een potlood de omtrek van de bodem van de stoofpan over. Knip de getekende cirkel uit. Draai de stoofpan terug om en giet er de zonnebloemolie in. Verdeel met behulp van wat keukenpapier de olie over de wanden en de bodem van de stoofpan. Neem het teveel aan olie weg en plaats dan de cirkel van boterhampapier op de bodem zodat hij blijft kleven.
  5. Sla na 2 uur het deeg naar beneden om de lucht eruit te laten. Doe het deeg in de stoofpan en laat het opnieuw 45 minuten afgedekt rusten.
  6. Verwarm je over voor op 160 graden.
  7. Zet de stoofpan na de 45 minuten rusttijd zonder deze te openen in de oven. Laat 15 minuten bakken op 160°. Verhoog dan de temperatuur van uw oven tot 190° en laat opnieuw 40 minuten bakken.
  8. Laat enkele minuten afkoelen, haal de nog lauwe brioche uit de pan en dien op.
wat-heb-je-nodig2

Oosterse zalm uit de grillpan van Le Creuset

Dat vette vis supergezond is, is inmiddels bekend. Zalm kun je uiteraard op verschillende manieren bereiden, je kunt hem bakken, stomen in de oven of grillen. Geef je zalm een oosterse touch! Dit zalmgerecht met salade is heerlijk fris en niet te pittig.

Hoe maak je het?

  1. Meng voor de dressing de geraspte schil en het sap van de limoenen met de andere ingrediënten tot een geheel. Breng de dressing op smaak met peper en zout.
  2. Meng de taugé met 1 eetlepel sesamzaadjes en de koriander. Voeg er enkele eetlepels van de dressing aan toe.
  3. Verwarm de grillpan. Warm de kokosolie op en bak de zalm eerst op de velkant gedurende 2 à 3 minuten tot het vel goed loskomt en krokant is. Keer om en bak ook de andere kant tot de zalm bijna gaar is in de kern, maar nog lichtjes roze.
  4. Haal de zalm uit de pan en laat deze enkele minuten rusten. Serveer met de taugésalade en de dressing. Kruid met extra peper en zeezout. Werk af met enkele takjes verse dille.

 

Marte Steendam

Heb je onze app al?

Naar de app
Naar de app
Offline