LotKookt bakt voor Kerst

Charlotte Olthoff (29) van Lot Kookt – soms van woede, meestal met liefde, maar nooit met Knorr & Conimex –  deelt haar favoriete kerstbaksels. Het credo: weinig moeite, groots geluk. Volg Lot Kookt op Facebook en krijg regelmatig een update met fijne gooi- en smijtreceptjes. Deze keer 2 dessertrecepten: Caramel shortcake met een snufje zout & rood fruit crumble met vanille-ijs!

Caramel shortcake met een snufje zout

Dit is een succesnummer waar niemand nee tegen zegt: chocolade, zoute caramel en brosse koekbodem. Plak die maar op je dijen, maar wat geeft het: ’t is Kerst. In de ‘bakken voor Kerst’ sale vind je alle benodigdheden voor succes in de kerstkeuken!

Ingrediënten (24 stukjes):

De koekbodem:

  • 120 gram (een koffiekop) bloem
  • 100 gram suiker
  • 100 gram boter (gesmolten

De laag caramel:

  • 100 gram boter
  • 120 gram golden syrup (te koop bij Marqt en online)
  • 600 gram zoete gecondenseerde melk
  • een flinke snuf zout

De laag chocolade:

  • 200 gram pure chocolade
  • 50 ml canola oil (koolzaadolie, maar je kan er ook gewoon zonnebloemolie in gooien)

Work it!

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een glazen ovenschaal in (30 x 20 centimeter). Meng de koekbodem (bloem, suiker en gesmolten boter) met elkaar. Maar hiervan een bodem onderin je ovenschaal. Netjes, recht en goed aandrukken. Zorg dat de hele bodem bedekt is. Zet de schaal 15 minuten in de oven. Voor de laag caramel gooi je de siroop, boter en gecondenseerde melk in een sauspannetje op een laag vuurtje. Blijven roeren. Op een gegeven moment wordt de substantie ietsje dikker. Dat duurt zo’n 5 tot 10 minuten. Roer er wat zout doorheen en proef eventjes: het moet niet overheersend zout zijn, maar net een tikkie zoutig. Dan haal je het pannetje van het vuur en verdeel je de stroop op de koeklaag in de ovenschaal. Netjes verspreiden zodat je geen koek meer ziet. Zet de ovenschaal 15 minuten in de oven. Haal hem daarna uit de oven en laat afkoelen. Voor de laag chocolade smelt je de chocolade samen met de olie au bain marie. Giet de laag chocolade over de afgekoelde karamel, zorg dat de laag netjes, glad en egaal is. Zet je schaal in de koelkast, net zolang tot alles is afgekoeld. Lastig: want je wilt het liefst meteen beginnen met bikken, maar even geduld! Mijn vriend raakte lichtelijk in paniek toen ik met de dure keukenmessen in de glazen schaal begon te snijden en hakken. Eentje is zelfs licht verbogen (maar dat heb ik hem maar niet verteld). Beter is het om de zijkant voorzichtig los te snijden, ovenschaal omdraaien, een klap erop geven zodat de cake eruit valt en dan pas je shortcake in stukken hakken. Smullen maar!

Rood fruit crumble met vanille-ijs

Meer een fruit dan een chocolade liefhebber? Dan is dit gerecht echt iets voor jou!

Ingrediënten (voor 6 personen):

  • 2 pakken bevroren aardbeien (AH per pak 250 gram)
  • 2 pakken bevroren frambozen (AH per pak 250 gram)
  • halve liter vanille-ijs
  • vanillestokje
  • handje gemengde noten (ongezouten)
  • 120 gram bloem
  • 60 gram boter (niet gesmolten, wel een beetje zacht) plus boter om schaal in te vetten
  • 5 country cookies (van Verkade of AH of…)
  • eetlepel suiker

Work it!

Verwarm de oven voor op 200 graden. Pak een rechthoekige ovenschaal en vet hem goed in met boter. Gooi het ontdooide fruit in de ovenschaal. Pak een kom en wrijf met je handen de boter door de bloem net zolang totdat er een kruimelig geheel ontstaat. Kruimel de koekjes er doorheen. De suiker mag er ook door. Snijd je vanillestokje helemaal open in de lengte en schraap de vanille eruit. Meng dat door de kruimels. Verdeel de kruimels over het fruit. Leg het opengesneden stokje vanille erop. De crumble mag 5 minuten in de oven. Dan gooi je het handje nootjes erop en dan mag hij nog eens 5 tot 8 minuten in de oven. Haal de crumble eruit als de kruimels er lekker knapperig uitzien en laat hem een beetje afkoelen. Schep er wat bollen ijs op en zet ‘m zo op tafel. Snel eten anders is het ijs gesmolten!   Hmmmm!     Tekst en beeld: LotKookt.com

Marte Steendam

Heb je onze app al?

Naar de app
Naar de app