Masters in ice: IJssalon de Hoop

Ze is meester in het bereiden van ijs, werd vakvrouw van het jaar én haar zaak – IJssalon de Hoop – werd IJssalon van het jaar 2016, een titel die de kroon zet op haar harde werk. De salon bestaat al sinds 1942 en is een écht familiebedrijf. Tijd voor een interview met bedrijfsleider Caroline Kooij.

1

 

IJssalon van het jaar, hoe voelt dat?

Het is zó leuk om een heel jaar lang de beste ijssalon van het jaar te zijn. We zien mensen uit heel Nederland speciaal bij ons ijs eten. Dat is heel bijzonder dus wij zijn super trots op deze titel.”

Wij hebben meegedaan aan de gecombineerde landelijke ijswedstrijden -De Gouden IJsspatel en De gouden IJscreatie. Dit jaar was het de opdracht om Malaga ijs te bereiden. De top 5 van deze ‘voorrondes’ waren automatisch genomineerd voor IJssalon van het Jaar. Als genomineerde wordt je IJssalon bezocht door een mystery guest en krijg je een hygiëne audit. Hiermee hebben wij de meeste punten gescoord en zijn wij dus IJssalon van het Jaar geworden.

6

Hoe is IJssalon de Hoop tot stand gekomen en een succes geworden?

Mijn overgrootvader had een zuivelhuis sinds 1898, genaamd “De Hoop”. In 1942 is mijn Opa verder gegaan met zuivelproducten en ijs. Mijn vader heeft dit bedrijf weer overgenomen en is verdergegaan met alleen ijs en ijstaarten en heeft de zaak IJssalon De Hoop genoemd. Sinds 2006 ben ik werkzaam in het bedrijf en in 2011 is mijn man erbij gekomen. Wij zetten de IJssalon voort en hebben ook ijskarren en verzorgen ijscatering.

3

 

Wat is er veranderd in al die jaren?

Mijn vader heeft veel moeten investeren om groter te worden en heeft de IJssalon verbouwd en een vitrine met 36 bakken neergezet met 28 standaard smaken. We hebben de smaken van de dag toegevoegd. Mensen worden kritischer en willen meer dan alleen vanille ijs. Ook heeft social media effect op het ondernemen van nu. Het bereik is veel groter en alles wordt transparanter. We hebben ruim 6000 vind-ik-leuks op Facebook dus veel mensen zijn op de hoogte van wat wij doen en wat er gebeurd rondom ons bedrijf.

7

Kun je iets vertellen over hoe jij zelf bent gestart in 2006? 

In 2003 heb ik de Hogere Hotelschool afgerond en ben ik gaan werken op een cruiseschip. Toen mijn vader zei dat hij het familie bedrijf wilde verkopen, ben ik terug gekomen om te kijken of ik de IJssalon uitdagend genoeg zou vinden. Ik ben meerdere cursussen gaan volgen en in 2011 ben ik ook SvH Meesterijsbereider geworden, de hoogste graad van vakbekwaamheid. Inmiddels ben ik 11 jaar verder en vind ik het nog steeds een fantastisch bedrijf om te runnen.

2

Wat zijn ‘de trends’ op dit moment in de wereld van ijs? 

Er zijn veel verschillende trends in de wereld van ijs. Sinds een paar jaar is er veel vraag naar smaken ijs met een bite erin, zoals crunchy chocolade, marshmallows en koek of crumble. Een goed voorbeeld hiervan is lemon cheesecake, brownie en oreo cookies ijs.

Een andere trend is dat er steeds vaker lokale producten verwerkt worden in het ijs. Wij maken bijvoorbeeld rabarber ijs van rabarber uit Blaricum. Super vers, puur en lekker. Vorig jaar hebben wij deze smaak verwerkt in onze ijscreatie Boereblij.

Een trend in de gehele foodbranche is natuurlijk dat mensen steeds bewuster zijn van wat ze eten. Ook hebben steeds meer mensen een intolerantie of allergie voor melk, gluten en noten. Hier houden wij natuurlijk rekening mee, zodat iedereen kan genieten van een lekker ijsje.

8

Wat is volgens jou ‘het ultieme ijssalon-interieur’?

Onze IJssalon heeft een klassiek Italiaanse interieurbouw. Het belangrijkste van een IJssalon is dat de routing klopt en dat het overzichtelijk en schoon is. De kleuren in onze IJssalon zijn goud en roze. Als wij gaan verbouwen zou ik pastelkleuren in de ruimte willen en een flexibel interieur, zodat je makkelijk nieuwe lampen, stoelen, kleuren en dergelijken kunt veranderen om mee te gaan met de tijd. Een IJssalon moet er gezellig uitzien in de zomer, maar ook warm als het regent. Ook met minder weer is ijs lekker en moet een ijssalon niet te kil aanvoelen.

5

Tips om zelf ijs te maken?

Zelf ijs maken is alleen mogelijk met een goed klein ijsmachientje. Bewaar het ijs alleen niet te lang, want dan kunnen er ijskristallen ontstaan en gebruik verse producten.

Heb je geen ijsmachine dan is het ook leuk om zelf ijsjes te maken met yoghurt en vers fruit. Gewoon in de blender, een leuk vormpje, een paar uur in de diepvries en je hebt een homemade ijsje. Superleuk om met kinderen te doen!

4

Wat is jouw ijs-geheim? 

Het ijs-geheim van de Hoop is dat wij dagelijks ijs produceren. Het is vers en dat proef je.

 

Wat maakt jouw ijs & ijssalon bijzonder/anders?

Locatie, traditie , smaak, sfeer en vriendelijk personeel. Wij verkopen niet alleen lekker, vers ijs met een goede prijs/kwaliteit verhouding, maar er is ook sfeer en traditie. Ik ben de 4e De Hoop generatie, en er komen 4 generaties klanten. Met mooi weer zitten alle bankjes in het dorp en rondom het pand vol met ijsgenieters en wij hopen dat deze traditie nog jaren voort gezet wordt.

 

 

Marte Steendam

Heb je onze app al?

Naar de app
Naar de app
Offline