Mayra's favoriete recepten

Westwing’s editor Mayra (34) is gek op koken. En van al die fijne kook goodies in de sales krijgt ze meteen weer zin om de keuken in te duiken. Wat zijn haar favoriete recepten?

1

Het is nog af en toe flink zoeken naar mijn inner keukenprinses. Ik ben gek op koken, vooral als ik het niet alleen voor mezelf hoef te doen. Maar na een lange dag op kantoor wil ik nog weleens met een snelle hap op de bank belanden. Of – heel ongezond- met een patatje mayo plus kaassoufflé. Lang verhaal kort: ik word daar zelden écht blij van. Daarom ben ik de laatste tijd weer wat meer aan het experimenteren in de keuken. Het uitgangspunt? Makkelijk en lekker!

 

Smakelijke spinazie

Een van mijn nieuwe favoriete recepten komt van een Amerikaans vriendinnetje. Begin dit jaar had ik haar een maand in huis en kookte ze regelmatig voor me (luxe!). Op een dag maakte ze een salade met slechts een paar ingrediënten: spinazie, geitenkaas, kip, avocado en cashewnoten. Zo lekker dat ik ‘m laatst meerdere dagen achter elkaar heb gegeten.

2

Het enige wat je hoeft te doen is kipfilet in een pan bakken met wat kruiden erop. Heel lekker is gedroogde tijm. Terwijl de kip gaar wordt, leg je de spinazie op een mooi bordje of in een schaal. Doe er wat zachte geitenkaas op en een goed rijpe avocado. De cashewnoten – dit kunnen ook andere noten zijn die je lekker vindt – maak je klein en strooi je over de salade. Als de kip klaar is, verdeel je deze over de spinazie. Even husselen en klaar ben je! Omdat de kip nog warm is, smelt de geitenkaas een beetje. Hierdoor heb je verder geen dressing nodig. Wil je een maaltijd met iets meer body? Serveer dit dan met (zelfgemaakte) pasta. Yum!

 

Fris stamppotje

Nog een gerechtje met spinazie (ja dat vind ik nu eenmaal heel lekker!) is dit heerlijke stamppotje. Ik eet het meestal zonder vlees maar je kunt er ook een hamburger of tartaartje naast eten, of een smakelijke vega burger. Ook voor dit maaltje heb je weinig nodig: zoete aardappelen, spinazie, een bouillonblokje en Parmezaanse kaas. Ga uit van ongeveer twee zoete aardappelen per persoon. De spinazie kun je naar smaak toevoegen.

3

Zet een pan water op het vuur met een bouillonblokje erin. Terwijl dit rustig gaat koken, snijd je de zoete aardappel in (ongeveer) gelijke stukken. Doe als het water kookt de zoete aardappel in de pan. Dit hoeft maar een minuut of vijftien te koken. Als de aardappel gaar is, zet je een beetje bouillon apart en de rest giet je af. Vervolgens maak je met een stamper je puree van de aardappels. Om ‘m lekker smeuïg te krijgen, voeg je indien nodig wat bouillon toe. Doe wat spinazie bij de aardappelen en breng op smaak met peper en zout. Ik vind het lekker om ook wat chilipeper toe te voegen voor een extra vleugje pittigheid. Strooi als finishing touch een beetje kaas over het stamppotje. De kleuren van dit gerecht zijn prachtig. Extra mooi op een blauw bord bijvoorbeeld. Enjoy!

Favoriet uit de oven

Dit gerecht heb ik ooit zelf verzonnen en ik maak het al jaren klaar. Eerlijk, ik zou het elke dag kunnen eten, zo lekker vind ik het! Het smaakt niet alleen goed maar het ziet er ook heel mooi uit. Het is een minder snel gerecht dan de vorige twee maar het is het ‘harde werk’ zeker waard! Wat heb je nodig? Pompoen, courgette, haricots vers, peterselie, limoen, cashewnoten, kipfilet en mosterd.

4
  • Verwarm de oven voor op 175 graden terwijl je de pompoen in stukken snijdt. Zet ook meteen even een pan op het vuur met een blokje bouillon: hier kook je straks de boontjes heel kort in.
  • Besprenkel de pompoen met olijfolie, peper en zout en zet het ongeveer 35 minuten in de oven. Vergeet niet na 20 minuten even te husselen!
  • Zet een grillpan op het vuur, snijd de courgette in dunne plakken, smeer in met olie en grill de courgette aan beide kanten. Zet dit vervolgens apart op een bordje.
  • Maak de kipfilet schoon en snijd het door midden waardoor je net iets dunnere plakken kip hebt. Marineer met mosterd en olijfolie en bak aan beide kanten in de grillpan.
  • Kook op het allerlaatste moment de boontjes een paar minuten. Snijd de peterselie in kleine stukjes. Haal de pompoen uit de oven en doe hier de boontjes en courgette bij. Beetje limoensap er overheen, peterselie erdoor en gecrushte cashewnoten. Als je van pittig houdt, kun je er wat olijfolie met chili overheen doen. Aan tafel! Heb je veel over? Eet dit dan de volgende dag als salade. Lekker met wat rucola!

Sophie Don

Heb je onze app al?

Naar de app
Naar de app