Natuurlijk schoonmaken

We zijn ons steeds bewuster van wat we eten (biologisch), hoe we eten (gezond en met weinig vet) en van schadelijke stoffen die we ongemerkt binnenkrijgen. Ook zijn we bezig met het milieu en willen we een steentje bijdragen aan een schoner en ecologisch verantwoord leven. Waarom zou je dan nog schoonmaken met chemische schoonmaakproducten? Wij laten je zien hoe je met 8 natuurlijke producten – die waarschijnlijk gewoon bij jou in de kast staan – je huis helemaal spik en span kunt maken!

Citroensap

Een echte ontsmetter en een goed alternatief voor het basismiddel bleek. Ideaal voor het schoonmaken van kinderspeelgoed of om wit beddengoed of keukendoeken mee te reinigen. Het helpt namelijk ook om de stof weer wit te maken.

01_citroensap_natuurlijk_schoonmaken

Azijn

Het zuur in azijn is een perfect middel voor het aanpakken van vlekken, vetresten en bacteriën, maar ook van schimmels en meeldauw. Hierdoor is het ook zeer geschikt voor gebruik in de tuin. Bijvoorbeeld om de groene aanslag op je tegels mee te verwijderen. Meng een deel azijn met een deel water én eventueel wat druppels citroensap. Hiermee kun je gerust de zeepresten in de badkamer te lijf gaan. Ideaal ook voor het ontkalken van apparaten zoals koffiemachines en waterkokers.

02_azijn_natuurlijk_schoonmaken

Koffiedik

Nare geurtjes? Kies voor koffiedik! Hiermee bestrijd je smerige geuren in vuilnisbakken, koelkasten of je handen. Koffiebonen werken ook! Leg er een paar op de bodem van je vuilnisbak en de stank zal een stuk minder zijn. Wist je dat je met koffiedik ook ligt kan schuren?

03_koffiedik_natuurlijk_schoonmaken

Olijfolie

Olijfolie kan doffe, houten oppervlakken opnieuw glans geven. Ook verwijdert het lijm van hout kunststof en leer. Ook kun je er ritsen of scharnieren mee smeren. Door je roestvrijstalen aanrecht in te smeren met een laagje olijfolie kun je voorkomen dat er watervlekken in het blad komen.

04_olijfolie_natuurlijk_schoonmaken

Baking soda

Een goede aanpakker van vetresten en nare geuren én ideaal als schuurmiddel voor de badkamer bijvoorbeeld. Meng het tot een dunnere of dikkere pasta met wat water. Verstopte gootsteen? Giet een half kopje baking soda en een half kopje azijn in de gootsteen en laat het een half uur inwerken. Daarna doorspoelen met kokend water en even de plopper erop zetten en klaar.

05_bakingsoda_natuurlijk_schoonmaken

Kranten

Ramen zemen? Gebruik oude kranten! Meng wat warm water met een paar druppels azijn en veeg met een oude krant over je raam. Gebruik een droog stuk krantenpapier om je ramen droog te zemen.

06_kranten_natuurlijk_schoonmaken

Tea trea oil

Deze etherische olie – afkomsitg uit de bladeren van de Theeboom – heeft een frisse geur. De olie werkt goed tegen schimmels en meeldauw, heeft een antibacteirel werking én is in staat ziektekiemen te doden. Wist je dat je met een mengsel van baking soda, azijn en tea tree oil de toiletpot perfect schoon kan krijgen?

07_treathreeoil_natuurlijk_schoonmaken

Kokosolie

Een superpopulair product op het moment: kokosolie. Natuurlijk om mee te koken, maar ook om mee schoon te maken! Stickers of kauwgom verwijderen? Check. Een oppervlak laten glanzen? Check. Kalkaanslag of roest verwijderen? Check!

 

Marte Steendam

Heb je onze app al?

Naar de app
Naar de app
Offline