Nieuwerwets lekker: klassieke recepten met een twist

Klassieke gerechten in een nieuw jasje zijn hartstikke hip. Originele versies van traditionele lekkernijen vind je tegenwoordig in de meest luxe restaurants. Maar dit kan jij ook! Ga aan de slag met de vertrouwde aardappel, stamppot en gehaktbal, maar dan wél in verrassende variaties die je niet zo snel zag aankomen.

 

Stamppot met een bite: Indiase andijviestamppot met vegagehakt

 

aardappelen

Hoe maak je het?

1. Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook ze in een ruime pan water met de deksel erop in ca. 15 min. gaar.

2. Snijd ondertussen de knoflook fijn, snipper de ui, laat de kikkererwten uitlekken in een vergiet en hak de cashewnoten grof. Verhit de olie in een koekenpan, voeg de ui, knoflook en vadouvan toe en fruit 5 min. op laag vuur. Voeg het gehakt en de kikkererwten toe en bak 5 min. mee. Schep regelmatig om.

3. Giet de aardappelen af. Voeg de hangop toe en stamp alles fijn met de pureestamper. Schep de andijvie en het gehakt door de puree en bestrooi het geheel met de cashewnoten.

 

Van basic naar bijzonder: Hollandse gehaktballen met soja-saus

 

aardappelen

 

Hoe maak je het?

1.Verkruimel de beschuiten. Meng het gehakt met de sojasaus, de mosterd, beschuiten en het ei en kneed dit goed door. Draai er met natte handen 3 ballen per persoon van.

2. Snijd de uien in partjes. Verhit de helft van de olie in een braadpan en bak de ballen met de uien op middelhoog vuur rondom bruin. Draai het vuur daarna laag en laat de ballen in 20 min. met de deksel half op de pan gaar worden. Keer ze regelmatig en schep ook de uien om.

3. Snijd daarna de kropsla in parten en leg deze op een schaal. Meng de helft van de sojasaus met de rodewijnazijn en klop de rest van de olie erdoor. Schenk dan de dressing over de sla.

4. Verdeel de ballen over de borden. Breng de uien op smaak met de rest van de sojasaus en schep de ui over de ballen. Serveer het geheel met de sla. Tip: ook lekker met aardappelpuree!

 

Een ode aan de pieper: Aardappelkoekjes met chutney

aardappelen

 

Hoe maak je het?

1. Schil de aardappelen en zoete aardappelen en rasp ze samen met de uien in de keukenmachine. Klop de eieren los in een grote kom en snijd de koriander fijn. Meng de geraspte aardappel en ui met de koriander, curry madras, bloem, het zout en de eieren. Pers daarna de knoflook erboven en schep dit erdoor.

2. Verhit de olie in delen in een grote koekenpan. Schep 4 bergjes beslag in de pan en druk een beetje plat tot koekjes van 1 cm dik. Bak ze 6 minuten en keer halverwege. Laat de koekjes daarna uitlekken op keukenpapier en houd ze warm. Bak zo nog 12 koekjes. Serveer de aardappelkoekjes met de mangochutney.

 

Manon van Vliet

Heb je onze app al?

Naar de app
Naar de app