Niksen: de lifestyletrend die de hele wereld over gaat

Na het Deense Hygge, Zweedse Lagom en Japanse Ikigai is het nu tijd voor de nieuwste lifestyletrend ‘Niksen’ uit – jawel – Nederland! Ons eigen ‘lekker niksen’ is volgens Amerikaanse media hét nieuwe recept voor een gelukkig leven. En eigenlijk is dat helemaal niet zo gek. 

lifestyletrend

Move over Hygge

We leerden eerder al Hyggen van de Denen, maar deze lifestyletrend lijkt nu toch echt zijn hoogtepunt gehad te hebben. En ook Lagom, het Zweedse ‘niet te veel, niet te weinig – precies genoeg’, haalt het volgens Amerikaanse media niet bij Niksen. Waarom? Omdat Niksen kan zorgen voor stressvermindering en daarmee de kans op een burn-out kleiner maakt. Dus hebben alle voorgaande lifestyle concepten jou nog geen rust kunnen brengen? Ga dan gewoon even lekker niksen!

Niksen means doing nothing or, more specifically, doing something without a purpose, like staring out the window, hanging out, or listening to music.

– Lifestyleblog Woolly

Mindfullness

Eigenlijk zouden we allemaal wat vaker moeten Niksen. Maar voor velen is dat moeilijker dan gedacht, want wij Nederlanders willen graag productief zijn. We voelen vaak de druk om onze vrije tijd in te vullen met productieve en doelgerichte activiteiten. Zijn we niet aan het werk, dan zijn we wel aan het joggen, zitten we op de fiets of met vrienden op het terras. Bewust kiezen voor ‘nutteloos zijn’, vinden we maar niks. En dat is precíes waar het ‘misgaat’. Niksen wordt daarom ook wel gezien als mindfullness. Het is dé oplossing om een rustmoment in te plannen, niks te doen en je gedachten de vrije loop te laten.

lifestyletrend

Niks moet, niksen mag

Wat Niksen zo toegankelijk maakt, is dat je er niets voor nodig hebt. Je hangt een beetje op de bank, je luistert wat naar muziek of je staart een beetje uit het raam. Ideaal! Maar je kunt je niks-momentjes natuurlijk wel een stuk comfortabeler maken. Hoe je dat doet? Simpel. Richt thuis bijvoorbeeld een klein hoekje in met een lekkere stoel, zachte kussens en een fijne geurkaars waar jij je ontspannen bij voelt. Heb je moeite om die inner voice, die fluistert dat je wat nuttigs moet gaan doen, de mond te snoeren? Er zijn tal van apps te downloaden die je hierbij kunnen helpen.

Wij gaan het toch maar eens proberen. En misschien zou jij hetzelfde moeten doen. Niks-ze!

 

Beeld: Westwing

Manon van Vliet

Heb je onze app al?

Naar de app
Naar de app
Offline