Op reis met Mina Abouzahra

De rode draad door Mina Abouzahra’s (39) werk wordt gevormd door het continu combineren van verschillende culturen. Voor een lange periode was Op reis met Mina Abouzahra actief binnen de culinaire wereld. Sinds 2012 komt haar liefde voor verschillende landen ook samen in haar interieurlabel “Abouzahra”. Westwing sprak met Mina Abouzahra over haar bruidsdekens – helemaal hot in interieurland! – en haar liefde voor Marokko en Nederland.

Mina Abouzahra

Op reis met Mina Abouzahra

Op reis met Mina Abouzahra heeft met haar recepten, foodconcepten en de organisatie van vele huiskamerrestaurants een duidelijk stempel gedrukt op culinair Nederland. Als kroon op haar kookkunsten produceerde ze samen met Merijn Tol het boek Poef! Oranjebloesem, de nieuwe Marokkaanse keuken. Door het reizen ervaart Mina een groot gevoel van vrijheid en ruimte.

Intuïtief zette zij een stap richting interieur, ambacht en lifestyle: “Dit zijn de thema’s die mij de mogelijkheid bieden om verbinding te creëren tussen verschillende culturen.” Haar liefde voor Marokkaans handwerk, Europees design en verschillende materialen zoals hout, textiel, koper en marmer komen zichtbaar samen in haar interieurlabel Abouzahra.

 

Liefde voor interieur

Maar, waar komt die liefde voor interieur eigenlijk vandaan? “Als 8-jarig meisje voelde ik al de behoefte om van mijn kamertje een bijzondere plek te maken. Er was niet veel geld en dus bedacht ik een plan. Ik ging in mijn buurt langs de huizen om oude spullen te verzamelen, die op te knappen of door te verkopen. Behalve de spullen heb ik vele verhalen gehoord over de herkomst en ging er een nieuwe Hollandse wereld open.” Een wereld die anders voor haar gesloten zou blijven. Van het verdiende geld kocht zij behangetjes en andere spulletjes voor haar kamer.

Het was een logische keuze voor Mina Abouzahra om aan het Hout- en Meubileringscollege in Amsterdam te gaan studeren. In haar laatste jaar liep ze stage bij een meubelmaker in Marokko. “Ik ontdekte hier voor het eerst mijn liefde voor verschillende materialen en de verhalen achter de ambachten. Opgroeien in Nederland zonder verleden en voorouders en reizen door Marokko – juist rijk aan verleden – heeft mij nieuwsgierig gemaakt naar beiden culturen. Of beter gezegd; naar alle culturen.”

Mina Abouzahra

Inspiratie

Om inspiratie op te doen voor haar ontwerpen, reist Op reis met Mina Abouzahra regelmatig door Marokko en Nederland. “Nieuwsgierig en met verwondering zoek ik als etnografische ontdekkingsreiziger en ambachtsvrouw naar het verhaal achter de makers uit de verschillende werelden. Deze zoektocht leidt me langs oude ambachten en technieken en de geschiedenis en tradities van de mensen. De verzameling van deze vondsten verzamel ik om op respectvolle wijze te vertalen naar nieuwe Abouzahra ontwerpen.

 

 

Van de ruwe grondstof naar het eindproduct

Het proces van schaap naar bruidskleed bestaat uit een arbeidsintensieve reis. Mina’s Marokkaanse bruidskleden, in het Marrokaans Handira’s genoemd, worden gemaakt voor en door Berber-vrouwen in het midden van het Atlas gebergte. Als een vrouw gaat trouwen maken de vrouwen van haar stam een bruidskleed voor haar. Het maakproces neemt weken tot maanden in beslag. Tijdens het handwerken wordt de aanstaande bruid voorzien van goede raad en advies. Dit intieme proces van spinnen tot weven en het stuk voor stuk aanbrengen van de pailletten heeft voor mij iets magisch.”

 

 

Op werkbezoek

We vroegen Mina hoe haar typische werkbezoek aan Marokko eruitziet. “Ik bezoek rurale markten, steden, rommelmarkten, werkplaatsen. Ik bezoek veel mensen, dat is immers een belangrijk onderdeel van zakendoen in Marokko. Ook samen eten met mijn relaties is een must. Tijdens mijn reizen logeer ik altijd in het familiehuis van een producent. In dit deel van de wereld gaat een zakelijke overeenkomst veel verder. Het contact is intiem en persoonlijk. Elke reis is opnieuw een ervaring en ontmoeting met mijzelf. Dat maakt dat ik diepgang in de creatie ervaar en er veel ziel en liefde in kan stoppen.” Haar bezoekjes binnen Europa inspireren Mina op een ander niveau. “Hier zijn het de oude meesters met hun no nonsense design die me inspireren. Dit design wordt gekenmerkt door een sobere, functionele en tijdloze stijl met duurzame constructies.” Ook in Europa zoekt zij de ambachtslieden en designers op en vraagt ze hen naar hun verhalen, werk en technieken.

07_mina-abouzahra_marokko_bruidskleden
02_mina_abouzahra_bruidskleden

Marokkaanse Sahara

De Marokkaanse Sahara behoort tot één van Mina haar favoriete plekken. “Het is een plek waar je je klein en tegelijkertijd groot voelt. Het indrukwekkende Atlas gebergte geeft mij een gevoel van kracht en leven. De lange uitgestrekte kustlijn van Noord tot Zuid Marokko geeft een gevoel van vrijheid en eindeloosheid, van liefde maar ook van meedogenloosheid. Maar ook de straten van Parijs en de grachten van Amsterdam geven mij een jeugdig gevoel van vrijheid.”

 

 

Meer weten over Abouzahra? Naar de website!

Fotografie: Lizzy Ann

Moetoesingi Schmidt

Heb je onze app al?

Naar de app
Naar de app
Offline