Slow coffee - tips & tricks

Koffie is hot! Koffie is niet meer ongezond of alleen om energie van te krijgen om je werkdag door te komen. Koffie barretjes schieten als paddenstoelen uit de grond en jongeren komen hier dagelijks voor hun caramel soja latte of dubbele skinny macchiato. De tijd van ‘doe maar normaal dan doe je al gek genoeg’ is voorbij… Of toch niet? De filterkoffie, slow coffee en slow drip zijn aan een opmars bezig in de wereld van de koffie. We deden een klein onderzoekje én vroegen doorgewinterde barista Sebas – die achter de bar staat in de Espressofabriek in Amsterdam – naar enkele tips & trics.

6

Wat is er momenteel ‘hip’ in de wereld van koffie?

“Filterkoffie blijft stijgen in hipheid, er komen steeds meer filtersystemen op de markt en er wordt meer lokaal koffie gebrand. Met als resultaat dat er meer koffie thuis wordt gedronken! In de wereld van barista’s is het vooral interessant om te kijken naar wat er nog meer mogelijk is dan alleen het hartje in je cappuccino. Denk hierbij aan ‘foodpairing’ –  koffiecoctails of koffiebier bijvoorbeeld.”

1

Wat moet een goede barista volgens jou hebben?

“Een goede barista is klantgericht. Als er bijvoorbeeld iemand suiker over het mooie figuurtje in je melk knalt dan moeten ze dat lekker zelf weten, als jij maar je best heb gedaan! Altijd vriendelijk blijven dus. Daarnaast weet hij wat voor espresso hij schenkt en hoe die smaakt. Probeer de klant te helpen met zijn keuze én geef advies over het product dat je staat te verkopen. Zo kom je als barista een heel eind.”

3

Wat heb je nodig om thuis goede koffie te maken?

“Allereerst goede koffie natuurlijk. Verse koffie. Ik raad iedereen aan zijn cappuccino lekker te halen bij de koffiebar om de hoek. Kies thuis voor een lekkere filterkoffie – bijvoorbeeld met de Aeropress – daar kun je weinig verkeerd mee doen!”

4

Maar hoe maak je die filterkoffie dan precies?

Filterkoffie maak je met een ouderwets filterkoffieapparaat, maar er zijn tegenwoordig veel meer opties voor het maken van filterkoffie. Bij het maken van filterkoffie, helemaal wanneer dit op de ‘slow’ manier gebeurt, komen de smaken nóg beter tot hun recht. Het is eigenlijk een eenvoudig filter waardoor je druppelsgewijs de koffie laat lopen. Zo heb je de perfecte controle over de doorlooptijd van je koffie én zorg je voor een volle, diepe smaak.

5

Wat is slow coffee?

In principe slaat ‘slow’ letterlijk op de tijdsduur (3 tot 5 minuten) die het vergt om het kopje koffie te zetten. Simpelweg dus ‘de tijd nemen voor je bakkie pleur.’ Het lijkt op de originele filterkoffie, eigenlijk is het alleen herontdekt en verhipt door de jonge generatie koffiedrinkers. Het is een tegenbeweging tegen de snelle techniek van espresso maken (25 seconden). Net als bij een ouderwets snelfilter wordt er heet (niet kokend) water op de versgemalen koffie in een filter geschonken en dit druppelt langzaam door de koffie heen. Hier zijn verschillende systemen voor op de markt, bijvoorbeeld van het merk Kohii.

7

 

De favoriete koffie van Sebas?

“Zelf drink ik eigenlijk alleen maar espresso of filterkoffie, zo proef je de koffie het beste en komt de smaak volledig tot zijn recht.”

2

Kohii

Kohii is een merk dat helemaal past in de Slow Coffee trend. In de groeiende, snelle wereld vergeten we soms om even stil te staan en iets te doen dat niet bijdraagt aan het bereiken van je doelen. Kohii vindt het belangrijk dat we balans hebben tussen snel en langzaam, hoofd en lichaam, collectief en individueel. Hierbij hoort voor Kohii voor de koffieliefhebber: het maken van een ambachtelijk, slow en ultra-vers kopje koffie. De methodes van de Woodneck, Siphon & Royal Balancing Siphon verplichten je bovendien om hier de tijd voor te nemen en met je handen bezig te zijn. Alle factoren – van bonen, branding en fijnheid van de maling tot kwaliteit van water, temperatuur en de zet-methode – dragen bij aan de originaliteit en authenticiteit van het zogenaamde bakkie.

Marte Steendam

Heb je onze app al?

Naar de app
Naar de app
Offline