Spetterend oudejaarsmenu

Nog maar even en dan het is alweer oudejaarsavond. Wil je het jaar afsluiten met een bijzonder etentje? Dan hebben wij een suggestie voor een speciaal oudejaarsmenu! Heerlijke en makkelijke recepten om 2015 vaarwel te zeggen en 2016 te verwelkomen.

Voorafje: tapas

Om te beginnen een voorstel van onze Spaanse Westwing-collega: twee simpele gerechtjes, die je als tapas kunt eten. Geen grote porties dus, maar twee smakelijke amuses:

westwing-oudejaarsmenu-garnalen-avocado

Avocado en garnalensalade

Ingrediënten voor zes personen:
– 20 garnalen
– 6 avocados
– 1 sjalotje in fijne ringen gesneden
– 1 limoen
– 80 gram gemengde slablaadjes
– 1 teentje knoflook
– olijfolie, zout en peper

Zo maak je het klaar: Kook de garnalen 1 minuut in water waaraan je een snufje zout hebt toegevoegd. Giet ze af en dep ze droog. Maak een dressing van de gepelde knoflook, limoensap, zout, peper en olijolie: klop alles door elkaar tot je een glad mengsel hebt. Meng de slablaadjes, sjalotringen en garnalen in een schaal en schik er de avocadoschijfjes omheen. Verdeel de dressing erover. Een verfrissende starter!

Tip: in plaats van garnalen kun je ook andere soorten schaal- en schelpdieren of vis nemen, zoals bijvoorbeeld gerookte zalm.

Westwing-oudejaarsmenu-coquilles

Gegratineerde coquilles met béchamel

Ingrediënten voor zes personen:
– 6 coquilles in de schelp
– 1 prei
– 1 Ui
– 3 eetlepels bloem
– ¾ liter melk
– boter
– olijfolie, zout en peper
– scheutje witte wijn

Zo maak je het klaar:
Voor de béchamel: doe een eetlepel boter in een steelpan en laat het zachtjes smelten. Wanneer de boter gesmolten is, voeg je de bloem toe en roer je het mengsel met een houten lepel goed door tot een gladde massa. Voeg beetje bij beetje de melk toe en blijf roeren om klontjes te voorkomen. Voeg tot slot zout naar smaak toe.

Maak de coquilles schoon, open de schelp en snijd de coquilles los. Verwijder het oranje gedeelte (koraal), schep de witte coquilles uit de schelp en snijd ze in 3 plakjes. Was de schelphelften af en dep ze droog.

Snijd de prei en de ui fijn en fruit ze in de olijfolie. Als deze klaar zijn, maak je in een schelphelft een bedje van het prei-uienmengsel. Schep er de plakjes coquille op en overgiet het met de béchamel. Laat de coquilles in 5 minuten onder de grill gaar worden. Eventueel kun je de coquilles nu met een scheutje witte wijn overgieten. Bon appétit!

Hoofdgerecht: eend uit de oven met peer 

Westwing-oudejaarsmenu-eendenborst

Elegant, simpel en erg lekker. Een hoofdgerecht met stijl.

Ingrediënten voor zes personen:
– 3 eendenborsten
– 3 peren
– appelazijn
– 60 g honing
– 5 kruidnagels
– gehakte rozemarijn, zout en peper
– 30 g boter
– 4 eetlepels suiker

Zo maak je het klaar:
Begin met de peren: schil ze en snijd ze in partjes. Kook ze 5 minuten met suiker, een snufje zout, een eetlepel appelazijn en de boter. Als ze klaar zijn, hou je ze even apart.

Wrijf de eendenborsten goed in met zout, peper en honing. Strooi er de rozemarijn en kruidnagels overheen. Verwarm de oven voor op 200 graden en laat de eendenborsten in 15-20 minuten in de oven gaar worden. Als ze gaar zijn, snijd je ze in plakjes en leg je er de partjes peer naast.

Dessert: koffie panna cotta

Westwing-oudejaarsmenu-panna-cotta

Een perfecte afsluiter van het oudejaarsmenu. Dit dessert kan je makkelijk van tevoren klaarmaken.

Ingrediënten voor 6 personen:
– 300 ml room
– 300 ml melk
– 40 gr koffiebonen
– 85 gr suiker
– 2-3 vellen gelatine

Zo maak je het klaar:
Doe de room en melk in een steelpan met stevige bodem en breng het tegen de kook aan. Voeg de koffiebonen toe. Haal de pan van het vuur en laat het mengsel afkoelen. Wanneer het afgekoeld is, schep je de koffiebonen eruit. Week de gelatine in koud water.

Verwarm het melk-room-mengsel, voeg de suiker toe en roer totdat de suiker is gesmolten. Neem de gelatinevellen uit het water, knijp ze uit en voeg ze toe aan het mengsel. Blijf roeren totdat de gelatine is opgelost.

Verdeel het mengsel over 6 glazen en laat het minimaal 3 uur afgedekt in de koelkast opstijven. Garneer met een toefje slagroom.

Barbra Schütt

Heb je onze app al?

Naar de app
Naar de app