Swordfish & Friend

Marlein groeide praktisch op in een platenzaak. Tessa komt uit een gezin waar de muziek vaak & flink door de boxen kon schallen. Een carrière in de muziekbranche kon dan ook niet uitblijven. Dit duo is de drijvende kracht achter de Crosley platenspeler en trotse eigenaar van de Utrechtse platenzaak Swordfish & Friend.

01_marlein_tessa_crosley_swordfish

Bij zowel Marlein als Tessa is de liefde voor muziek te herleiden naar hun jeugd. Marlein: “Mijn vader startte de platenzaakketen Velvet Music toen ik drie jaar oud was. Ik ben hier echt opgegroeid. Vanaf mijn veertiende mocht ik er werken. Door de klanten die daar kwamen, heb ik heel veel geleerd over muziek. Op een bepaald moment ontwikkelde ik mijn eigen smaak. Daar ben ik tot op de dag van vandaag nog steeds mee bezig.” Tessa luisterde vroeger voornamelijk naar oude helden zoals Jimi Hendrix. “We draaiden thuis praktisch alles waar een goede gitaarrif en een funky baslijntje in zat.”

02_marlein_tessa_crosley_swordfish

De smaak van dit bevlogen duo kan het beste omschreven worden als divers. Tessa: “Elk genre heeft persoonlijke favorieten en er is heel weinig muziek waar ik niet naar kan luisteren. Ik luister echt naar alles: wereldmuziek, jazz, pop, elektronische muziek en hiphop. Maar de liefde voor de gitaarrif met het funky baslijntje blijft bestaan.

 

Wereldmuziek, jazz, pop, elektronische muziek en hiphop – ik luister echt naar alles.

 

 

Daarom vind ik de Franse radiozender FIP ook zo leuk; daar word ik altijd verrast door verschillende muziekjes. Marlein: “Ik kan mezelf helemaal verliezen in een bepaald genre en dan een half jaar later weer totaal opgaan in een andere muziekstroom. Nu zit ik heel erg in de Italo/Disco/Space fase.”

03_marlein_tessa_crosley_swordfish

Marlein’s favoriete album is “I see A Darkness” van Bonnie Prince Billy. “Omdat mijn vader in een platenzaak werkte had hij niet zoveel behoefte aan muziek thuis. Toch was er één plaat die hij altijd kon horen en die ging dan ook steevast mee op vakantie. Dat was de plaat van Bonnie. Wij zongen dan altijd keihard mee in de auto. Het is best een donker album, dus achteraf gezien wel grappig: drie kleine kinderen die uit volle borst “Death to Everyone” meezingen.” Tessa’s keuze gaat uit naar het album “Fantasy Black Channel” van Late of the Pier. “Ik kan niet blijven stilstaan als dit album opstaat.”

04_marlein_tessa_crosley_swordfish

Marlein en Tessa hebben in slechts twee weken Swordfish & Friend ingericht. “Samen met een vriendin die op de Kunstacademie zit hebben we keihard gewerkt om het af te krijgen. In het proces hebben we vooral ons onderbuik-gevoel gevolgd. Er bestond geen plan, we hebben ter plekke geïmproviseerd.

 

Bij het inrichten van onze winkel hebben we vooral ons onderbuik-gevoel gevolgd.

 

 

De samenwerking met een vintage design winkel bracht ons prachtige design meubels die al meteen een goede sfeer gaven. De meubels wisselen vaak door, aangezien ze te koop zijn. Zo ontstaat er dynamiek in de inrichting. We zijn na twee jaar nog steeds heel erg tevreden over de inrichting van de winkel,” aldus Marlein.

04_marlein_tessa_crosley_swordfish

Swordfish & Friend is opgedeeld in drie gelijke delen. Kunst, Muziek en Design. Tessa is verantwoordelijk voor de inkoop van de kunst, Marlein voor die van de platen en Lennart – de winkelmanager – is verantwoordelijk voor het inslaan van de mooiste design stukken. “Elke week hebben we een vergadering waarin nieuwe ideeën aan elkaar worden voorgelegd,” aldus Marlein. Voor dit drietal is het geen kunst om tot een bijzondere selectie te komen. Tessa heeft immers een groot netwerk in de kunstscène, Lennart houdt jonge designers goed in de gaten en Marlein kijkt iedere week welke nieuwe albums er uitkomen.

06_marlein_tessa_crosley_swordfish

Naast het runnen van Swordfish & Friend, verzorgen Tessa en Marlein de distributie van de Crosley, een product dat de dames op het lijf geschreven lijkt: “Alles waar wij voor staan komt samen in de Crosley platenspeler. Ze zijn prachtig ontworpen en komen voor in geweldige dessins en kleuren. Ook zijn ze heel handzaam en makkelijk te bedienen. We merken dat de Crosley bij veel mensen opnieuw de liefde voor vinyl aanwakkert. En dat is iets waar wij dan weer heel gelukkig van worden,” zegt Tessa.

Sophie Don

Heb je onze app al?

Naar de app
Naar de app
Offline