Tijdloos Wedgwood - Van klei naar kunst

Wat in 1759 begon met geklieder met klei, groeide uit tot het door ons zo geliefde Wedgwood. Al eeuwenlang vult dit Engelse label alle buffetkasten wereldwijd met de mooiste serviezen. En dat allemaal dankzij ene Josiah.

01_wedgwood_servies

 

Josiah

Hij was pas 29 jaar oud toen Josiah Wedgwood een onafhankelijke pottenbakkerij begon in Burslem in Engeland. Hij wist hompen klei om te vormen in de mooiste servieslijnen wat hem al snel de bijnaam ‘vader van de Engelse pottenbakkerij’ opleverde. Gedurende zijn leven produceerde hij drie van Wedgwood’s meest beroemde porseleinen serviezen: Queens’s Ware (1762), Black Basalt (1768) en Jasper (1774).

02_wedgwood_servies

 

Koninklijk keramiek

Grote kans dat jij deze feestdagen aan hetzelfde servies zit te dineren als een koninklijke familie waar ook ter wereld. Wedgwood is namelijk al eeuwenlang hofleverancier van vele koningshuizen, keizers en andere hooggeplaatste personen. Het begon met het ‘Queens’s Ware’ servies dat Josiah voor de Engelse koningin Charlotte ontwierp. Daarna vulden ook de buffetkasten van de Russische keizerin Catherine, het Vaticaan, het Kremlin en het Witte Huis zich met het servies van het merk.

03_wedgwood_servies

Wedgwood vandaag de dag

Josiah heeft het toen in de 18e eeuw maar mooi voor elkaar gekregen dat wij in de 21e eeuw nog steeds van zijn serviezen houden! Door samenwerkingen aan te gaan met bekende designers zoals Vera Wang, speelt het Engelse merk zichzelf nog steeds in de kijker.

04_wedgwood_servies

Zeker nu de feestdagen weer voor de deur staan, trekken we weer massaal de serviezen van Wedgwood uit de buffetkast om een feestelijk diner extra glans te geven. Heb jij nog geen Wedgwood in huis of is jouw servies nog niet compleet? Shop bij Westwing de collectors items!

 

 

 

Sophie Bennink

Heb je onze app al?

Naar de app
Naar de app
Offline