Het perfecte toetje van Odette

Het is bijna Kerstmis… Kerst staat voor dagen vol gezelligheid, kletsen, spelletjes spelen en natuurlijk héél veel en lekker eten. Om de kerststress niet al te hoog op te laten lopen, verdelen wij bij mij thuis altijd de gangen van het diner. Dit jaar maak ik het toetje. Voor mij is de keuze van het nagerecht al duidelijk. Ik ben namelijk gek op koekjes, cakes en taarten, en dan met name appeltaart! Ik bak de appeltaart het liefste zo traditioneel mogelijk, maar voor de kerst pas ik oma’s recept voor appeltaart met alle liefde aan.

Het fijne van dit toetje is natuurlijk dat het goed van tevoren te maken is, zodat je er op de dag zelf geen werk aan hebt. Bak de appeltaart van tevoren en ga op de 25ste lekker hangen voor een kerstfilm!

Fijne kerst!
Liefs,
Odette

 Odette’s X-Mas Appeltaart

Time to Celebrate

Ingrediënten

1 eetlepel citroensap
400 g zelfrijzend bakmeel + extra om te bestuiven
200 g lichtbruine basterdsuiker
250 g boter, in blokjes
1 ei, losgeklopt
snufje zout
6 appels
3 theelepels gemalen kaneel
1 theelepel kardemompoeder
2 eetlepels suiker
150 gr cranberries

Tools

Bakpapier
Vershoudfolie
Deegroller
Koekjesvorm in de vorm van een ster
Bakplaat van ca. 40 x 30 cm

_J5B0328WESTWING-BY-FEMFOTOGRAFIE-

Make it!

Stap 1: Maak het deeg

Meng het zelfrijzend bakmeel met de basterdsuiker en de boter in een kom. Voeg het ei en het snufje zout toe, en kneed dit tot een bal. Wikkel de bal in vershoudfolie en leg het pakketje 30 min in de koelkast.

Stap 2: Mise en place

Verwarm de heteluchtoven voor op 175 graden. Schil vervolgens de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in stukjes. Giet het citroensap over de appels en voeg de specerijen (kaneel en kardemompoeder) toe, samen met 2 eetlepels suiker. Schep alles goed door elkaar. Knip een stuk bakpapier in ongeveer de maat van de bakplaat. Haal het deeg uit de koelkast, houd een deel van de deeg apart. Rol de rest van het deeg uit op het bakpapier en leg alles daarna op de bakplaat. Het andere deel van het deeg bewaar je voor later.

Stap 3: Sterren

Schep de stukjes appel op het deeg en houd ongeveer 1 cm van de rand vrij. Verdeel ook de cranberries en druk het fruit zachtjes een beetje aan. Op een traditionele appeltaart wordt een ruitjespatroon van deeg over de appels gelegd. Deze taart geef jij echter een extra kerstachtige touch door uit het overgebleven deeg sterretjes te steken met een koekjesvorm, en deze sterretjes te verspreiden over de fruitlaag. Gebruik hiervoor koekvormpjes in de vorm van sterren.

Stap 4: Bake it

Zet de taart ongeveer 40 minuten in het midden van de oven. Haal de plaattaart uit de oven en laat hem afkoelen. Strooi er, voor een extra winters gevoel, poedersuiker over en snijd hem in stukken.

Enjoy!

Beeld: Femfotografie by Femque Schook

Charlotte Kalshoven

Heb je onze app al?

Naar de app
Naar de app