Trend: op de glamping

De rust van de natuur – maar tegelijkertijd de luxe van een hotel? Dat is precies wat het vertoeven op een glamping zo aantrekkelijk maakt. Deze manier van vakantievieren wordt dan ook steeds populairder. Twee bijzondere glampings uitgelicht!

In de Hippe Kip

Maartje Koning is de trotse eigenares van een stel fraaie, hippe kippen op een auto-kwartier afstand van Groningen. Hippe kippen?! Unieke, opgeknapte caravans die niet alleen smaakvol zijn ingericht, maar ook nog eens van alle gemakken zijn voorzien. Ook dit valt onder de noemer glamping. “Het bed is opgemaakt, het keukentje is voorzien van waterkoker, koffiezetapparaat en allerlei potten, pannen en bestek. Thee drinken doe je uit vintage kopjes en onder de luifel staan lekkere strandstoelen.”

001_hippekip_maartjekoning

“Ik hou erg van kamperen, maar was op een gegeven moment wel klaar met al dat gesleep.” Maar een saaie caravan, dat zag ze ook niet echt zitten… Daarom besloot ze zelf aan de slag te gaan. “Ik heb via Marktplaats een oude Kip gekocht en heb deze helemaal opgeknapt. In 2010 – toen ik begon met het opknappen van caravans – was hierover nog niet zoveel te vinden op het internet. Daarom ben ik zelf maar wat gaan experimenteren. Ik heb alles geverfd, opnieuw bekleed en een nieuwe vloer en gordijnen uitgezocht. Het resultaat was verrassend. Glamping beviel mij goed.”

002_hippekip_caravan

Het boek “My cool caravan” vormde in eerste instantie een inspiratiebron voor de styling van haar oldtimer caravans. “Daarnaast ben ik erg gecharmeerd van de boeken van Selina Lake, een Engelse stylist. De combinatie van vintage met nieuw vind ik heel leuk.” Maartje’s liefde voor bloemendessins en frisse kleuren binnen een witte basis komt naar voren in haar caravans. Niet helemaal jouw smaak? Niet getreurd! “Ik maak ook caravans in een andere stijl hoor; de laatste stacaravan die ik heb opgeknapt heeft bijvoorbeeld een wat meer Oosterse, Scandinavische zwart-wit stijl.”

003_hippekip_caravan3

“Ik heb mijn hele leven al gekampeerd. Vroeger met mijn ouders in een caravan en later samen met mijn man in een trekkerstentje. Gewoon, hup de tent in de auto en op de bonnefooi naar Frankrijk. Met de komst van onze dochters bleven we kamperen met de tent, totdat de caravan zijn intrede deed.” Wat Maartje het meest aanspreekt aan deze manier van vakantievieren? Het gevoel van vrijheid dat erbij komt kijken. “Ook is het leuke van glamperen dat je weinig mee hoeft te nemen. Nou ja, een goed boek een lekkere fles wijn…”

004_hippekip_caravan2

Texel-Yurts

Zeventien jaar geleden kwamen Ina en Piet Laan in aanraking met een compleet nieuwe manier van leven: wonen in een yurt. Vanaf dat moment was het stel verkocht. “Sinds een paar jaar wonen wij nu permanent in een yurt. Voor ons is het totaal niet afzien of behelpen. We genieten juist en verwonderen ons nog dagelijks over dit prachtige ontwerp.” Inmiddels verhuren Ina en Piet maar liefst 10 yurts, waarvan 2 “hideaway’s/bruidssuites gelegen in een aparte duinpan. Deze glamping bevindt zich op een prachtige locatie op Texel.

01_texel_yurts_piet_ina

Maar, wat maakt overnachten in een yurt nou zo bijzonder? Ina: “Een yurt is niet zomaar een kampeermiddel, maar een eeuwenoude nomadische woonvorm. Alles heeft een diepere betekenis. Over elk onderdeel van het ontwerp is nagedacht. Je komt geen schroef tegen en alles is op een begrijpelijke “houtjetouwtje”-manier gemonteerd. De ronde vorm zorgt voor de rust en stilte. Je leeft met elkaar in één grote keuken, grote eetkamer en grote slaapkamer.” In een yurt vind je geen ramen. Ook dit zorgt voor rust. “Buiten is buiten en binnen is binnen. De grote, ronde koepel zorgt ervoor dat er genoeg daglicht naar binnen valt.” Een ander bijzonder aspect van de yurts? “Dat is het houtfornuis. Dit vormt het hart van de yurt. Je kookt erop en je verwarmt de ruimte ermee.”

02_texel_yurts_piet_ina

De yurts van Piet en Ina zijn voorzien van een etnische, boho sfeer. Bij de inrichting van de yurts staan goede kwaliteit, duurzaamheid en eenvoud centraal. De meubels en accessoires die de bijzondere slaapvertrekken rijk zijn, komen van verschillende plekken. Van Pols Potten tot Zenza.

03_texel_yurts_piet_ina
04_texel_yurts_piet_ina

Wat je volgens Ina en Piet niet moet vergeten als je een nachtje bij ze komt logeren? “Comfortabele kleding, een zaklamp en je vertrouwde receptenboek. Voor de rest… niet teveel, alles is er.”

Sophie Don

Heb je onze app al?

Naar de app
Naar de app
Offline