Vergeet hygge: lagom is dé Scandi trend van 2017

In Scandinavië weten ze wel hoe het werkt: gelukkig worden. En gelukkig zijn ze niet te beroerd om die kennis met ons te delen. We leerden al ‘hyggen’ van de Denen, maar anno 2017 komt daar nog een nieuw geluksrecept van de Zweden bij. Maak kennis met lagom: het Zweedse geheim voor een happy life.

lagom

Move over hygge!

Waar het in 2016 nog helemaal draaide om knusheid, warmte en gezellig samenzijn, gaan we in 2017 massaal aan het Zweedse lagom. Het fenomeen lagom betekent ‘niet te veel, niet te weinig – precies genoeg’. Vergeet die pieken en dalen: it’s all about balance. Het verschil? Hygge gaat meer om een moment op de dag, terwijl lagom een manier van leven is. Een levensstijl met bescheidenheid, oprechtheid en balans.

lagom

Het geheim van lagom

Klinkt allemaal perfect natuurlijk, maar hoe pas je lagom nou toe in je eigen leven? Simpel! Wees niet altijd op zoek naar the next big thing. Houd het eenvoudig. Verminder, herbruik en recycle. Kies voor duurzame kleding in plaats van massaproductie, leg je eigen kruidentuintje aan in plaats van alles verpakt in de supermarkt te kopen, pak de fiets in plaats van de auto en zoek wat vaker de natuur op. Het zijn de kleine dingen waarmee je die balans in je leven creëert!

lagom

Bye bye burn-out

De Zweden gebruiken lagom ook als het gaat om hun carrières. Hoewel ze in Zweden ambitieus en gedreven zijn, zul je na 17.00 uur niet veel Zweden meer op kantoor aantreffen. Ook experimenteert het Scandinavische land al een tijd met de 6-uur durende werkdag. Het personeel blijkt productiever, creatiever en blijer. De Zweden hebben simpelweg meer rust in hun hoofd. En dat is precíes wat ze minder vatbaar maakt voor het oplopen van een burn-out. Win-win situatie dus!

 

lagom

Ook fijn: fika

Een andere Zweedse gewoonte is ‘fika’, wat helemaal in de lagom filosofie past. Het is de koffie-met-taart-pauze in de namiddag. Maar meer nog dan een gezellige pauze is fika hét moment om te vertragen en de goede dingen van het leven te waarderen. Even offline gaan. Je kunt het alleen doen, met collega’s of met vrienden, thuis op de bank, op het werk of buiten in een park. Zolang je maar even nadenkt over wat je aan het doen bent. Mooi, toch?

05_logam

De lagom-look

Ook de Scandinavische keuken, mode en design is gebaseerd op deze eenvoudige levensstijl. Scandinavisch design is functioneel, stijlvol, simpel en duurzaam. Het overbodige wordt weggelaten en dat wat overblijft wordt tot in perfectie uitgewerkt. Geen opsmuk of interessant-doenerij, je zult er geen originaliteitsprijs mee winnen, maar gewoon goed genoeg. Wij houden wel van de Scandi-stijl!

 

Manon van Vliet

Heb je onze app al?

Naar de app
Naar de app
Offline