Verrassende grill recepten

Omdat wij bij Westwing niet meer kunnen wachten tot de geur van brandende barbecues zich door de zomerlucht verspreidt, hebben we alvast de lekkerste grill recepten voor jou verzameld. En dan bedoelen we niet een kant-en-klare hamburger of simpel sateetje, want die kennen we nu wel…

Wat dacht je van een stoere pulled pork? Een heerlijk recept overgewaaid uit Amerika, waarbij je een groot stuk varkensvlees zo lang op de grill laat roken dat je het uiteindelijk gemakkelijk uit elkaar kunt trekken tot heerlijke malse stukjes vlees. Serveer ‘m op een vers broodje met frisse coleslaw en jouw bbq avond met de mannen kan niet meer stuk.

Dit heb je nodig

2 kg procureur (ontbeende varkensnek)
2 el rietsuiker
2 el grof zeezout
2 el tabasco
1 el paprikapoeder
125 g donkere basterdsuiker
150 g ketchup
125 ml ciderazijn

Rooksnippers
Barbecue met deksel
Aluminium wegwerpbakje

Zo maak je ‘m

Begin met de rooksnippers. Week ze een halfuurtje in water. Steek ondertussen de barbecue aan. Schuif de houtskool als deze roodgloeiend is naar 1 kant.

Leg het vlees in het aluminium bakje. Meng het zout, de rietsuiker, de helft van de tabasco en paprikapoeder door elkaar. Wrijf het vlees er rondom mee in. Leg de schaal met het vlees op het deel van de barbecue waar geen houtskool onder ligt. Strooi een handje rooksnippers op de houtskool, doe de deksel erop en laat 3 ½ uur rustig garen en roken. Keer het vlees elke 30 min. om. Vul elk uur de houtskool aan, en strooi er dan ook wat rooksnippers op.

Doe ondertussen de basterdsuiker, ciderazijn, ketchup en de rest van de tabasco in een steelpan en breng dit aan de kook. Laat 5 min. zachtjes koken. Schenk de saus in een aluminium schaal en zet naast het vlees zodat deze verder kan inkoken en een rooksmaakje krijgt. Haal de saus er na 1 uur af. Neem het vlees van het vuur als het mooi bruin is en zo gaar dat het makkelijk in stukjes uit elkaar te trekken is. Laat het vlees 30 min. afkoelen. Trek het vlees in kleine stukjes uit elkaar. Gooi het vet dat tussen het vlees zit weg. Doe ondertussen de barbecuesaus weer in de steelpan en roer het bakvocht uit de schaal erdoor. Breng de saus nogmaals aan de kook en meng dit door het vlees.

Tip

Serveer de pulled pork op een knapperig broodje met wat Amerikaanse coleslaw.

 

 

Ben jij vegetariër? Dan is het bbq-seizoen voor jou echt niet verloren! Want vegetarisch barbecueën is een makkie. Groente van het grillrooster is lekker voor erbij, maar je kunt er ook je volledige barbecuemaaltijd mee vullen. Opties genoeg! Onze favoriet: Ven­kel-, au­ber­gi­ne- en cour­get­te­spie­sen met tijmolie.  

Dit heb je nodig

1 courgette
1 venkelknol
1 aubergine
50 ml olijfolie
2 tl gedroogde tijm
1 tl gemalen venkelzaad
Peper & zeezout

Barbecue
12 satéprikkers of spiesen

Zo maak je het

Steek de barbecue aan. Halveer de courgette in de lengte en snijd de helften in plakken van 2 cm. Snijd de stelen en een stukje van de onderkant van de venkelknol. Halveer de venkelknol in de lengte en snijd de helften in parten. Snijd de aubergine in de lengte in kwarten en snijd de kwarten in stukken van 2 cm. Bestrooi alle groenten met peper en zeezout.

Meng de olie met de tijm en het venkelzaad. Maak spiesen van de courgette, spiesen van de venkel en spiesen van de aubergine. Bestrijk de groenten licht met de kruidenolie. Grill de aubergine 12 min. op de barbecue en de courgette en venkel 8 min. Keer de spiesen regelmatig om.

Tip

Leg het barbecuerooster op 15 cm van de gloeiende kooltjes, dan garen de groenten rustiger en blijven de kleuren mooier. Ook handig: bestrijk de groenten met niet te veel olie. Als de olie op de kooltjes druppelt, kan het flink gaan roken en vlammen.

 

grill

Ga je voor een visje op de barbecue? Goed idee! Van kabeljauw tot forel en van garnalen tot zalm: het kan allemaal op de grill. Vis kun je het beste inpakken op de barbecue, dit zorgt ervoor dat de vis lekker mals blijft. Wij kozen voor de forel in krant. Door de krant behoudt de vis zijn smaak en is hij lekker snel gaar!

Dit heb je nodig

4 forellen
olijfolie
2 witte uien
1 citroen (schoongeboend, geraspt)
2 el olijfolie
15 g dragon (fijngesneden)
1 rode peper (fijngesneden)
1 teen knoflook (fijngesneden)
125 g roomboter zeezout (op kamertemperatuur)
1 wit stokbrood (gehalveerd)

Barbecue
2 kranten
Keukentouw

Zo maak je het

Steek de barbecue aan. Leg op elke krant 2 forellen met wat olijfolie. Snijd de uien in ringen en de citroen in plakken, houd het rasp achter. Verdeel met de olijfolie over de vissen. Breng op smaak met peper en zout. Rol de kranten strak op en bind vast met keukentouw. Leg de pakketten 5 min. in een bak water, zodat ze door en door nat zijn.

Meng het citroenrasp, de dragon, rode peper, knoflook en de boter door elkaar. Snijd de halve broden 10 keer in. Vul de sneetjes met boter en wikkel dit in aluminiumfolie. Als de barbecue heet is, leg je de vispakketten op de barbecue. Grill de vis 20 min. Leg de stokbroodpakketjes er na 10 min. bij en keer dan ook de vis. Maak de krant voorzichtig open en verwijder het vel van de vis. Fileer de vis en serveer deze met het stokbrood.

Enjoy!

 

Manon van Vliet

Heb je onze app al?

Naar de app
Naar de app
Offline