Vienna Coffee House

Je kan geen straat inlopen of op de hoek zit een hip koffietentje. Het interieur is modern, en de barista’s weten alles over koffiebonen die worden geïmporteerd uit exotische oorden. Waar komt die hype eigenlijk vandaan? Westwing onderzocht dit dilemma en vond in Wenen een rijke koffiecultuur. Vervolgens waren wij zo enthousiast dat we een hele sale samenstelden op basis van het Vienna Coffee House. Lees hier alles over de koffiehuiscultuur, die Wenen over de hele wereld heeft verspreid.

117461437_high

Wanneer je in Wenen bent word je overspoeld door een nostalgische, bijna negentiende-eeuwse vibe dankzij de talloze cafés. De inwoners van Wenen hebben het koffie drinken tot cultuur verheven: het is een Weense traditie die niet weg te denken is. In een Weens koffiehuis van nu hangt een ontspannen sfeer. Hier drink je een kopje koffie, eet je iets, lees je de krant, of werk je rustig achter je laptop. Goed om te weten: sinds 2011 is de traditionele Weense koffiehuiscultuur verklaard tot immaterieel cultureel erfgoed door UNESCO.

173337328_master

Origin: Koffie in Wenen

De koffiecultuur in Wenen is waarschijnlijk te danken aan Franz Georg Kolschitzky. Wie? Toen in 1683 de Turken zich na een vruchteloze belegering van Wenen terugtrokken, hebben de inwoners van de stad de achtergelaten zakken met koffiebonen buit gemaakt. Alleen met die rare bonen wist niemand iets te beginnen. Gelukkig was daar Kolschitzky! Hij kende de koffiebonen door zijn reizen naar Turkije. Kolschitzky kreeg toestemming om deze bonen te gebruiken en er koffie van te maken. Hij opende het eerste koffiehuis in Wenen! Een andere legende: de Armeense spion Deodato, in dienst van het Weense hof, was door zijn nationaliteit vertrouwd met de bereiding van koffie. Het eerste koffiehuis zou zijn geopend rond 1635.

167881347_masterDe heren bijeengekomen in de zogenaamde groene kamer van Griensteidl in Wenen in 1896.

Het koffiehuis werd beschouwd als een centrale ontmoetingsplaats voor schrijvers, muzikanten en kunstenaars zoals Gustav Klimt en Egon Schiele. Zij gingen graag naar het koffiehuis om inspiratie op te doen voor nieuwe werken. Het koffiehuis was een spelkamer en rookruimte in één. Een puur mannelijk domein dus. De heren kwamen daar bijeen om te kaarten, biljarten, rustig de krant te lezen of ideeën uit wisselen met andere kunstenaars.

Beroemde Weense koffiehuis lovers

 • Componist Wolfgang Amadeus Mozart
 • Componist Ludwig van Beethoven
 • Verteller en toneelschrijver Arthur Schnitzler
 • Componist Johann Strauss (vader en zoon)
 • Architect Otto Wagner
 • Schrijver Thomas Bernhard
 • Schilder Egon Schiele
 • Schilder Gustav Klimt
Unknown2

Waarom zijn koffiehuizen (oftewel cafeetjes) tot op de dag van vandaag nog zo geliefd? Het trekt mensen dat je hier alleen kan werken, zonder je eenzaam te voelen. Ideaal om je laptop mee te nemen en zelfstandig te kunnen werken in een levendige ruimte zonder daar verder iets te moeten. Maar wat is nou een typisch Weens koffiehuis? Een snelcursus Weens koffiehuis:

Openingstijden
De koffiehuizen zijn naast de lekkere koffies ook erg populair vanwege de lange openingstijden. Ze gaan vaak al om 06.00 uur ‘s ochtends open, en sluiten pas weer om middernacht.

Muziek in het café
Vanaf 18.00 uur is er muziek! Een aantal koffiehuizen hebben vleugels staan waar bekende en onbekende talenten pianospelen. Een traditie die in 1840 begon en nooit meer is weggegaan!

Eten & drinken
Naast koffie serveren de koffiehuizen ook kleine gerechten zoals zelfgemaakt gebak, apfelstrudel en zoete desserts. Hmmm…

De ober
Traditiegetrouw worden de obers keurig met “Herr Ober” oftewel “meneer de ober” aangesproken.

143073190_fullHet interieur van Café Sperl in Wenen.

Binnenlandse zaken

Het interieur van de koffiehuizen verschilt. Het kan romantisch zijn, of klassiek, of juist heel eenvoudig. Toch zijn er een aantal typische, traditionele kenmerken.

115581998_master

Het interieur

 • De Thonet stoel, die in 1859 werd ontworpen door Michael Thonet wordt nog steeds beschouwd als de iconische ‘café stoel.’ Deze stoel is nog steeds erg populair!
 • In de koffiehuizen zie je vaak kleine, ronde of vierkante tafels met marmeren bladen en opzichtige, grote spiegels aan de muren.

De mensen van het koffiehuis

 • De gasten bestonden altijd uit mannelijke bezoekers. Tegenwoordig is natuurlijk iedereen welkom.
 • De koffiehuizen hadden altijd een piccolo. De piccolo begon als een jongen onderaan de ladder met het plaatsen van de tafels en stoelen en hij vulde de koffie aan.
 • Vroeger was er altijd een vrouwelijke, zittende caissière in de koffiehuizen.Voor een lange tijd was dit de enige dame in het café. Zij zat achter de balie of het buffet en rekende de koffie met je af terwijl ze genoot van de aandacht die ze kreeg.
Unknown-1

Heb je plannen om binnenkort naar Wenen te gaan? Dan mag een bezoekje aan een koffiehuis natuurlijk niet ontbreken! Om je alvast voor te bereiden, zetten we de meest populaire Weense koffiespecialiteiten op een rij:

 • Kleiner Schwarzer
  Een zwarte koffie zonder melk en suiker in een kleine kom
 • Verlängerter
   Een zwarte koffie met dezelfde hoeveelheid warm water
 • Fiaker
   Mokka koffie in een glas met veel suiker en een scheutje rum
 • Melange
  Half koffie, half melk.
 • Kaisermelange
  Mokka met eigeel, of met zoete honing en brandy of cognac
 • Wiener Melange
   Melange van koffie, warme melk en chocolade geserveerd in een glas
 • Groβer Brauner
   Dubbele mokka koffie met room in een grote kom
 • Doppelmokka
   Dubbele espresso in een grote mokka kop
 • Einspänner
   Een kleine mokka koffie in een glas met veel slagroom
 • Kaffee verkehrt
  Koffie met twee derde melk en een derde koffie

Ben je na het lezen van dit artikel net zo gefascineerd van de Weense koffiehuizen als wij? Laat je inspireren: geef jouw keuken of eetkamer de look van een Weens koffiehuis én investeer in de juiste koffiebonen. Zo hoef je niet eens meer naar de hoek van de straat te lopen voor een heerlijke kop koffie en een fijne middag.

Charlotte Kalshoven

Heb je onze app al?

Naar de app
Naar de app
Offline