Dutch design van ontwerplabel Vij5

Vij5 is een designlabel van eigen bodem. De collectie van het label bestaat uit interieurproducten, gekenmerkt door eenvoud en functionaliteit. De oprichters Arjan van Raadshooven en Anieke Branderhorst ontwerpen de basis van de productcollectie, maar daarnaast wordt er binnen het merk ook bewust samenwerking gezocht met andere jonge ontwerpers om de collectie te verbreden. Nieuwsgierig naar het ontwerplabel? Wij spraken met de ontwerpers van Vij5!

 

Vij5

 

 

Het label

Vij5 werd in 2006 gestart door Arjan van Raadshooven & Anieke Branderhorst. Samen legden zij de basis voor het label, en sindsdien werken ze samen met verschillende designers om hun collectie uit te breiden. “Na ons afstuderen aan de TU/E en Design Academy Eindhoven zijn we meteen gestart met Vij5. We zijn het label met zijn tweeën begonnen en we wilden oorspronkelijk een platform creëren voor onszelf, waarmee we onze eigen producten op de markt konden brengen. Dit principe bleek echter ook heel goed voor andere ontwerpers te werken en we kregen er plezier in om, naast onze eigen ontwerpen, ook de collectie uit te breiden met producten van andere ontwerpers en onze ervaringen met hun te delen. Intussen werken we samen met 20 designers.”

De naam Vij5? Die verwijst simpelweg naar het lievelingsgetal van het creatieve duo. “Bij de oprichting van ons label waren we op zoek naar een neutrale naam waarbij niet de ontwerpers, maar de producten op de voorgrond zouden staan. Door een 5 op de plek van de ‘f’ te plaatsen heeft het woord een zelfde soort twist als de producten uit onze collectie.”

Vij5
Vij5

De stijl van Vij5

Vij5 benaderd elk product vanuit een ontwerpersperspectief. Hierdoor heeft het label een erg persoonlijke stijl en hoge kwaliteitsnormen. “Onze concepten zijn weloverwogen, maar niet tien lagen diep. Een twist moet meteen worden begrepen. Het gebruik van pure, duurzame en eerlijke materialen, een heldere lijn en oog voor detail is wat de ontwerpen kenmerkt.”

De vormgeving, het concept en de manier waarop een product gemaakt wordt zijn belangrijke factoren voor Vij5. Een product moet er niet alleen mooi uitzien, maar ook bruikbaar en functioneel zijn. “We kijken naar de duurzaamheid van de materialen die we toepassen en laten ons inspireren door nieuwe ontwikkelingen en technologieën, maar we houden het pragmatisch. Uiteindelijk hopen we dat onze producten met plezier en liefde voor langere tijd gebruikt worden. Pas dan is een product écht duurzaam.”

 Inspiratie? Dat haalt het duo uit hun dagelijkse leefomgeving, materialen en samenwerkingen met ambitieuze mensen. “Die zijn vaak erg gedreven en leggen de lat hoog. Dat inspireert op een andere manier en is één van de redenen waarom we begonnen zijn met de samenwerking met andere jonge ontwerpers binnen ons label.”

Vij5

Trots

Het meest trots is het duo toch wel op het eerste product dat door Vij5 in productie werd genomen onder de Vij5 collectie: de FlexVaas. Het item kenmerkt het begin van Vij5. De allereerste presentatie op de Dutch Design Week in Eindhoven bleek een groot succes. En zeker na het winnen van de Dutch Design Award in 2009, voor ‘beste consumenten product’ werd het één van de meest succesvolle producten uit de Vij5 collectie.

Vij5

 

 

Milaan 2017

Arjan en Anieke bezochten vorige week de Salone del Mobile in Milaan. Voor Vij5 is Milaan een belangrijk sociaal evenement. “We ontmoeten er veel mensen uit ons netwerk, ook internationaal. Daarnaast vinden we het belangrijk om op de hoogte te zijn van wat andere bedrijven en ontwerpers presenteren, omdat we voorheen zelf een aantal keer in Milaan hebben gepresenteerd en dit in de toekomst ook weer overwegen.”

Daarnaast komt Vij5 ook naar de designbeurs om inspiratie op te doen en nieuwe producten voor de collectie te ‘scouten’ – al doen ze dat eigenlijk het hele jaar door. “Een bezoek aan Milaan is altijd heel inspirerend. Er hangt een fijne sfeer en we hebben genoten van de mooie presentaties die dit jaar – wat ons betreft – heel theatraal en indrukwekkend waren.”

 

Vij5 in 5 woorden?

Vij5

 

Meer weten? Je checkt het werk van Vij5 hier!

Manon van Vliet

Heb je onze app al?

Naar de app
Naar de app
Offline