Wijntips van Sommelier Laurens

Kerst, of je het nu uitgebreid viert of het juist lekker klein houdt. Je ontkomt er niet aan! De stad is gehuld in lichtjes en versiering en overal gonst het… Wat ga jij dit jaar doen met Kerstmis? Nieuwsgierig als we bij Westwing zijn, willen we maar al te graag weten hoe onze geliefde BN’ers, interieurgoeroes, fashionista’s, personal trainers en bloggers kerst vieren! Hoe geef je jouw interieur een kerstgevoel? Wat zijn dé trends? Wat is je favoriete kersthit? Zo vroegen we ook sommelier Laurens van Weel naar zijn ideeën, tips & tricks voor de feestdagen.

wijnn+vent
Petit Clos in Bussum

Hoe het begon

Als 17 jarige scholier ben ik begonnen met een bijbaantje bij de plaatselijke wijnhandelaar. Ik begon met werken op zaterdagen en af en toe na school in de middag. Eerst hield ik me vooral bezig met het sjouwen van dozen en meelopen met klanten naar de auto.

Na werk proefden we vaak een wijn ‘blind’ waarbij het personeel de wijn probeerde te beschrijven. Ook moesten we dan raden naar de druivensoort / het land / de streek / het jaartal. Je leert daar zoveel van dat ik razendsnel veel kennis opdeed en goed wijnen kon proeven en herkennen. Tijdens mijn studententijd in Utrecht is deze passie voor wijn steeds groter geworden. Ik ging studeren aan de Wijnacademie in Maarn en werd daar vinoloog.

muur
De twee eigenaren Laurens van Weel en Edward van Aardenne

Petit Clos

Na een aantal jaren werken en ervaring opdoen ben ik met mijn twee compagnons Edward van Aardenne en Erik Bartoo (die bij dezelfde wijnhandelaar werkten) een eigen wijnhandel Petit Clos begonnen (een jongensdroom die uitkwam). Inmiddels hebben we twee winkels in Laren en Bussum in eigen beheer en hebben we ook een derde ‘franchise’ winkel in Utrecht. De eigenaar – Sjors te Brake – is tevens een hele goede vriend.

Met veel enthousiasme gaan wij dagelijks op zoek naar nieuwe ontdekkingen en kleine familiedomeinen waar uiteraard de passie voor wijn hoog in het vaandel staat. Bij het selecteren van onze wijnen houden wij rekening met een biologisch en ecologisch verantwoorde teelt. Iedere wijn heeft dus een eigen verhaal.

petit-clos-utrecht-3
Sjors ter Brake voor Petit Clos in Utrecht

Wijnen proeven

Hoeveel wijnen ik per dag proef? Dat verschilt enorm. Soms proeven we tijdens een sessie 10 tot 20 wijnen per dag. Maar op een normale dag is er eigenlijk altijd wel één wijn die we beoordelen. Dit zijn nieuwe oogsten die binnenkomen of eventuele toevoegingen aan ons assortiment die we opgestuurd krijgen vanuit het buitenland.

eigenaren
Laurens & Edward proeven wijn

Kerstmenu

Kerstavond sluiten we het ‘jaar’ altijd af in één van onze winkels. We zoeken dan wat bijzondere wijnen uit die we met z’n allen proeven en we proosten met alle medewerkers op het jaar. Daarbij serveren we altijd lekkere oesters en kazen.

Ik eet eerste kerstdag bij mijn ouders met de hele familie. Ik heb het geluk dat een goede vriend van me een goede jager is, hij zorgt altijd voor wat moois op het bord met kerst, vaak begeleid door een krachtige, volle rode wijn. Ik ga uit mijn kelder een mooie champagne zoeken en voor bij het hoofdgerecht, een goede Bordeaux die mooi op dronk is.

Tweede kerstdag eet ik bij mijn favoriete restaurant, restaurant Soigné. Een prachtige eetgelegenheid in Bussum met een Michelin ster. Zij gaan onderstaand menu serveren met daarbij de wijnen die ik – samen met de kok en de sommelier – heb uitgezocht voor het wijnarrangement namens Petit Clos.

  • Tonijn met Oriëntaalse groenten, wortel-wasabicrème, soja-marshmallow en hoisinvinaigrette
  • Terrine van eendenlever met peer, brioche, topinamboercrème en Monbazillac-siroop
  • Kabeljauw met doperwtencrème, krokante langoustine, basmatischuim en een zoetzure vinaigrette
  • Gestoofde kalfswang met zwezerik, beurre noisette, met truffel, aardappelkaantjes en knolselderij
  • Hertenrugfilet met een puree van rodekool, witlofstrudel met Pata Negra, paddenstoelen en een rodewijnsaus
  • Vanille panna cotta met gemarineerde ananas, specerijengel, kardemom-roomijs met eiwitschotsen en bladgoud

De bijpassende wijn – van Petit Clos – bij de tonijn is de Saumur ‘Vent du Nord’ 2014 van Domaine Guyons. Gemaakt van de druivensoort ‘Chenin Blanc’ en komt uit de Loire. De wijn heeft mooie rijpe tonen van peer en mango. De Chenin Blanc van wijnboer Franck Bimont van Domaine Guyons heeft het vermogen zich aan te passen aan het gerecht oftewel: de wijn heeft een voegend karakter en pakt moeiteloos de exotische smaken op uit het gerecht. De wijn eindigt met een zachte frisse toon en laat een mooi schoon mondgevoel achter.

Tonijn-voorgerecht-Soigne 2
Tonijn met Oriëntaalse groenten, wortel-wasabicrème, soja-marshmallow en hoisinvinaigrette & Saumur

Wijn bij het diner

Om erachter te komen welke wijn er bij je diner past zul je moeten proeven. Belangrijk daarbij is dat de verschillende elementen van het gerecht goed passen bij de wijnen. Daarbij is ook van belang dat er een goede opbouw zit in de intensiteit van de wijnen. Als de wijn en het gerecht mooi samengaan dan brengen ze elkaar naar een hoger niveau.

Rood of wit?

Dat hangt van een aantal factoren af. In de zomer drink ik veel meer witte wijn en in de winter meer rood. Dat zien we ook terug onze winkels. Zodra er één zonnestraal te zien is verkopen we ook meteen meer rosé. Over het algemeen gaan de rode wijnen beter bij vleesgerechten en passen witte wijnen goed bij visgerechten.

petit-clos-header-5-1024x400
Edward voor Petit Clos in Laren

Het etiket van een wijnfles

Er zijn zoveel wijnen, druiven, streken en verschillende jaren van wijnen dat het vragen van advies bij een kenner het verstandigste is. Omdat het heel moeilijk is om van het etiket af te lezen of de wijn op dronk is en of deze wijn aansluit bij de smaak van de consument.

Wijntip voor kerst

Wat ik zelf erg lekker vind met kerst, is om het diner te beginnen met een mooie Poiré Granit van Bordelet (mousserende cider gemaakt van peren van hele oude perenbomen), laag in alcohol en een heerlijke frisse starter van het menu!

combi-jongens2
Het hele team van Petit Clos

Favoriete wijnen

Mijn favoriete rode wijn op dit moment is de Porta da Calada Tinto 2013 van Herdade Da Calada uit Alentejo, een heerlijk vol winters glas. Wat betreft witte wijn ben ik momenteel gek op de Cuveé Louis 2014 van Domaine Ferret, Dit is een stuivende, frisse wijn uit de Gascogne, gemaakt van de typische druiven (Ugni Blanc en Colombard) van de streek.

combiii
Sjors bij Petit Clos in Utrecht

Favoriete restaurant

Dit jaar eet ik thuis met mijn familie en één dag in een restaurant. Mijn favoriete restaurant is restaurant Soigne in Bussum (zie bovenstaand kerst menu dat ik daar ga eten). Wij verzorgen met Petit Clos het wijnarrangement bij het kerstdiner. Het restaurant heeft een intieme sfeer, een hele goede service én geweldige keuken!

Leukste aan je werk?

Het samenstellen van de wijnarrangementen en het inrichten van de wijnkaart. Om zo uiteindelijke de gasten een topavond te bezorgen.

Meer lezen over Petit Clos? Ga naar de website.

Marte Steendam

Heb je onze app al?

Naar de app
Naar de app
Offline