Wijnweetjes van sommelier Wout

Wie bij een sommelier denkt aan een stoffige man met snor, heeft Wout Jans nog niet ontmoet. Wout, 29 jaar, kreeg wijn met de paplepel ingegoten. Nu is hij sommelier in het bekende restaurant Ciel Bleu in Amsterdam en maakt hij onderdeel uit van Sommos (wearesommos.nl), een online wine community opgericht door zes jonge sommeliers. Speciaal voor Westwing deelde Wout een paar leuke wijntips voor de kerst.

01_woutjans-sommelier

Waar komt jouw voorliefde voor wijn vandaan?

Dat komt door mijn vader. Mijn klasgenoten gingen vroeger op strandvakantie, ik moest met mijn ouders mee op wijnreis. M’n vader houdt erg van wijn en sleepte mij dan ook van de ene wijnkelder naar de andere. Aan het begin ging dat met tegenzin, maar later kreeg ik er steeds meer interesse in. Nadat ik op een blauwe maandag studeerde voor boswachter, besloot ik de horeca in te gaan. Hier leerde ik steeds meer over wijn. Ik ronde de Academie van Gastronomie af en ging toen als sommelier aan de slag bij restaurant Ciel Bleu in het Okura hotel in Amsterdam.

02_woutjans-sommelier

Wat vind jij het leukst aan je werk als sommelier?

Het feit dat ik met de allerbeste producten mag werken en altijd in een sfeer waarin iedereen blij is. Mensen die bij Ciel Bleu eten, hebben vaak iets te vieren. Je treft ze altijd op hun beste moment. Doordat Okura internationaal bekend is, zijn de gasten die komen ook heel divers. De een komt er eten om zaken te doen, de ander om zijn vriendin ten huwelijk te vragen. Geen avond is hetzelfde.

03_woutjans-sommelier

De kerst staat voor de deur, welke wijnsoorten zou jij als sommelier aanraden voor bij het kerstdiner?

Het maakt eigenlijk niet zoveel uit wat je opentrekt, als het maar anders dan anders is. Dat maakt zo’n avond namelijk extra bijzonder en dan zal die wijn je altijd aan dat moment herinneren. Ik kan je wel een richting geven qua druiven. Als je gaat gourmetten of in elk geval vlees gaat eten, kies dan voor een zwaardere rode wijn zoals Cabernet Sauvignon, Syrah of Merlot. Staat er kalkoen op het menu? Dan kan je beter een iets lichtere rode wijn drinken. En als aperitief kun je het beste kiezen voor een frisse, witte wijn zoals Tempranillo, Sauvignon Blanc of Chardonnay. Dat zijn lekkere wijnen voor bij een amuse!

04_woutjans-sommelier

Hoe schenk je de wijn tijdens het kerstdiner op z’n best?

Dat verschilt per wijn. Wanneer je een jonge Cabernet Sauvignon schenkt, is het goed om deze een half uur voor het hoofdgerecht in een karaf te doen. Dan kan er zuurstof bij komen zodat de smaken goed tot hun recht komen. Over het algemeen geldt dat de beste temperatuur voor rode wijn zo’n 14 graden is, voor witte wijn is dat ongeveer 8 graden. Rode wijn schenk je in grote ronde glazen, witte wijn in iets smallere glazen.

05_woutjans-sommelier

Heb je nog een leuke tafeltip waarmee we indruk kunnen maken op onze gasten?

Ja zeker! Schenk rode wijn in grote, ronde glazen en laat je gasten ‘uit de stille spiegel’ – wijn die nog niet gewalst is – ruiken aan de wijn om de aroma’s waar te nemen. Daarna laat je je gasten de wijn walsen – ronddraaien – in het glas. Hierdoor komt er zuurstof bij waardoor er andere aroma’s vrijkomen. Laat je gasten opnieuw ruiken om ze het verschil in aroma’s te laten ervaren. Het kan zijn dat de wijn dan ineens een stuk fruitiger en vriendelijker overkomt. Daarna mag er een slok in de mond genomen worden en begint het ‘slurpen’ waarbij er opnieuw zuurstof bij de wijn komt en de wijn door de hele mond verspreid wordt waardoor alle smaakpapillen op de tong de smaken kunnen ervaren. Laat de wijn door je mond rollen en slik pas daarna door. Vraag aan je gasten of ze een verschil waarnemen tussen het moment dat ze net een slok in hun mond hebben genomen en het moment van doorslikken. De smaakpapillen voor in de mond nemen namelijk andere smaken waar dan achter in de mond. Zo heb je genoeg gespreksstof om de avond mee te vullen!

 

Meer weten over online wine community Sommos? Ga naar de website!

Beeld: Sommos

Sophie Bennink

Heb je onze app al?

Naar de app
Naar de app
Offline