Winterrecepten: 3 x de winter op tafel

Brrr.. het koude seizoen is weer begonnen! Tijd voor typische winterse kost om je bij op te warmen. Wij hebben voor jou alvast de lekkerste winterrecepten op een rijtje gezet, enjoy!

Erwtensoep met rookworst

winterrecepten

De erwtensoep mag natuurlijk niet ontbreken in dit winterrecepten lijstje, want wat is er nu heerlijker dan een lekkere kop warme soep na een koude dag?

Breng de erwten met 2 liter water, het rookspek, de hamschijf, laurierblaadjes en peperkorrels en zout aan de kook en zet daarna het vuur laag. Kook ongeveer 40 minuten. Maak intussen de preien schoon en snijd ze in ringen. Schil de wortels, aardappels en selderijknol en snijd ze in blokjes. Schep het vlees uit de soep en snijd deze ook in blokjes. Voeg dit met de prei, wortel, aardappels en knolselderij bij de erwten en kook ca. 45 minuten. Voeg de laatste 15 minuten de rookworst toe. Hak de selderij. Neem de worst uit de pan en snijd deze in stukken. Voeg de plakjes worst met de selderij toe en warm nog even op. Eet smakelijk!

Eendenborstfilet met cranberrysaus

winterrecepten

Verhit een koekenpan met dikke bodem op hoog vuur zonder olie of boter. Bak de eendenborstfilets als eerste op de vetlaag bruin, keer dan om en bak de andere kant ook bruin. Draai dan het vuur lager en bak 6 minuten per kant voor mooi rosé vlees. Haal de filets uit de pan en wikkel in aluminiumfolie terwijl je de saus maakt. Schep twee derde van het vet uit de pan en fruit in het resterende vet de sjalot. Voeg dan het sinaasappelsap toe en laat tot de helft inkoken. Voeg de appelstroop, fond, cranberries en het takje rozemarijn toe en laat nog eens een paar minuten inkoken tot een mooie saus. Snijd dan de eendenborstfilets in plakken, leg ze op een mooi bord en schenk er de cranberrysaus overheen. Bestrooi ze tenslotte met versgemalen peper en grof zeezout. Lekker met een puree van knolselderij!

Een ode aan de stoofpeer

winterrecepten

Deze klassieker is het perfecte bijgerecht voor dit seizoen dankzij de winterse smaken van kruidnagel, kaneel en steranijs.

Snijd met een scherp mesje of dunschiller een paar reepjes gele schil van de citroen. Schil de peertjes met een scherp mesje of dunschiller. Laat de steeltjes eraan zitten. Doe de stoofperen in een ruime pan en voeg daarna de wijn toe. Vul de pan dan aan met water totdat de peertjes net onder staan. Voeg de citroenreepjes, suiker en het kaneelstokje toe en breng het geheel aan de kook. Voeg voor een extra kruidige smaak de kruidnagels, steranijs en laurier toe. Stoof de peertjes één uur op laag vuur et voilà, proeven maar!

Manon van Vliet

Heb je onze app al?

Naar de app
Naar de app
Offline