De wondere wereld van Wes Anderson

Bijzondere, uitgesproken personages tegen surrealistische achtergronden: ben jij ook gek op de sprookjesachtige stijl van regisseur Wes Anderson? De magische kleuren, excentrieke figuren en gestileerde fantasiewereld maken ons tot grote fans van zijn films. Met het World Cinema Festival in ons achterhoofd vonden wij het de hoogste tijd voor een blik in de wondere wereld van één van onze filmhelden. Welke films maakte Wes Anderson en wat kenmerkt zijn stijl? Westwing legt uit.

 

The Grand Budapest Hotel (2014)

In het Europa van de jaren 1920 – het interbellum in het fictieve land Zubrowka – erft hotelmanager Gustave H het Renaissance schilderij Boy with Apple. Dit gebeurt nadat Madama D (Tilda Swinton) – een one-night-stand van hem – vermoord is. Haar zoon verdenkt Gustave H van de moord. Met hulp van lobbyjongen Zero Mustafa, die in de leer is bij Gustave H en vanuit wie het verhaal jaren later wordt verteld, en zijn vriendinnetje Agatha probeert hij het tegendeel te bewijzen.

01_worldcinema_grand_budapest

Wat deze film typisch Wes Anderson maakt? De fenomenale bewoners van het hotel en de typische Anderson acteurs (Ralf Fiennes, Tilda Swinton ,William Dafoe, Bill Murray en Edward Norton). Ook de enorme dosis humor, slapstick en de prachtige mise-en-scene is typerend voor zijn stijl. Elk shot is bijna als een schilderij. Het verhaal speelt zich af in een daadwerkelijk bestaand Art-Nouveau gebouw, tegen een zeer theatraal decor dat symmetrisch is opgebouwd. Ook dit is weer typisch Anderson.

 

 

Moonrise Kingdom (2012)

In de zomer van 1965 lopen twee verliefde tieners (padvinders) weg van huis. Het eiland is in rep en roer en de knullige Sheriff (Bruce Willis), een dame van jeugdzorg (Tilda Swinton) en de ouders van het meisje gaan daarom op zoek naar deze kinderen.

02_worldcinema_moonrise_kingdom

Dit alles speelt zich af op een fictief Noord-Amerikaans eiland, tegen een sprookjesachtige achtergrond. Beeld het je maar in: een stormachtig bos en van die typische Wes Anderson-huizen die vaak doen denken aan een poppenhuis. De prachtige locaties worden bijna stillevens dankzij de bijzondere beeldcomposities. De stuk voor stuk gestileerde settings maken het verhaal extra surrealistisch.

 

 

The Darjeeling Limited (2007)

Wanneer na het overlijden van hun vader ook hun moeder plotseling verdwijnt, besluiten de 3 broers (Owen Wilson, Adrien Brody en Jason Swartzman) haar te gaan zoeken. En dat terwijl ze elkaar 3 jaar niet hebben gezien. Tijdens deze treintrip komen ze op de meest vreemde plekken en doorkruizen ze heel India.

03_worldcinema_darjeeling_limited

Deze komedie is eveneens een typische Wes Anderson film te noemen. De hilarische situaties, de vervreemde familieleden, het door Wes Anderson zelf geconstrueerde universum, de kleurrijke beeldcomposities en natuurlijk de excentrieke personages zijn typerend voor al zijn films.

Marte Steendam

Heb je onze app al?

Naar de app
Naar de app
Offline