Yoga: dé lifestyle om tot rust te komen - Marijn Baar vertelt

Of je nu wil sporten, leniger wil worden, je fitter wil voelen of je geest tot rust wil laten komen… Iedereen doet tegenwoordig aan yoga! En met de verschillende soorten yoga  hoef je tegenwoordig ook helemaal niet meer spiritueel te zijn om een vorm te vinden die bij jou past. Online redacteur bij Happinez Marijn Baar geeft ons een lesje over de ins en outs van de yoga.

01_yoga_marijn_baar

 In het dagelijks leven is Marijn online redacteur. Ze houdt haar oren en ogen altijd open om mooie en inspirerende verhalen te vertellen. Ze studeerde ooit Duitse taal en cultuur en rondde haar opleiding Media, Informatie en Communicatie af in Amsterdam. “Als ik niet aan het werk ben, combineer ik yoga met adult ballet om mijn lichaam en geest flexibel en veerkrachtig te houden. Ik zoek schoonheid in kleine dingen, houd van sprookjes, ben een crazy catlady met twee Siamese katten en ben groot fan van Stephen Fry en Rumi.”

06_yoga_marijn_baar

Naast je werk als online redacteur bij Happinez ben je ook actief met je eigen bedrijf voor verschillende websites, magazines en blogs én je werkt ook nog als model. Hoe combineer je dit alles?

Ha, niet! Ik wil teveel, maar heb net als iedereen maar zeven dagen in een week. Ik heb ook veel rust en tijd voor mezelf nodig om optimaal te functioneren. Als je vier tot vijf dagen in de week sport, houd je niet veel tijd over voor andere dingen. Ik probeer daarom selectief te zijn in wat ik doe. Daarom stel ik bij elk nieuw project altijd de vraag: vind ik het echt leuk? Is het antwoord ja, dan ga ik ervoor. Is het antwoord nee, dan zeg ik af.”

 

Kun je iets vertellen over de basis van yoga? 

“Er zijn zoveel verschillende vormen van yoga, met allemaal weer net een andere insteek. De basis van alle vormen is denk ik het meditatief bezig zijn met je lichaam en geest, op het ritme van je ademhaling. Zo krijg je beter grip op je emoties en ben je ook naast de mat leniger. De oorspronkelijke hindoeïstische filosofie leert je de geest, het gevoel en het lichaam te beheersen om zo in verbinding te staan met het goddelijke.”

05_yoga_marijn_baar

Waar komt Yoga vandaan? 

“Yoga heeft zijn oorsprong in India, waar ook de Bhagavad Gita is ontstaan (een soort yogabijbel).”

 

Iedereen doet tegenwoordig aan yoga… Wie is nou de échte yogi?
“Iedereen die aan yoga doet is een échte yogi. Of je nu jong, oud, beginnend of ver gevorderd bent, alleen naar Yin lessen gaat of zes dagen per week de volledige primary serie doet.”

 

Er is een overgang gaande van de spirituele kant van yoga naar de ‘lifestyle kant’, hoe merk je dat?

“Yoga wordt toegankelijker en er zijn zoveel verschillende vormen en stijlen, dat je helemaal niet spiritueel hoeft te zijn om naar een yogales te gaan. Als je voor een spirituele ervaring gaat, dan volg je wellicht vaker een Kundalini les, maar poweryoga in de sportschool is net zo goed een vorm van yoga. In lang niet elke yogales worden de posities in het Sanskriet omschreven: het is maar net of je daar naar op zoek bent of niet.”

04_yoga_marijn_baar

Welke soorten yoga bestaan er en welk type yogi doet welk soort?

“Van Bikram, Iyengar, Hatha, Vinyasa, Yin Yoga, Kundalini tot Ashtanga yoga: er zijn bijna net zoveel verschillende yogavormen als dat er verschillende typen mensen zijn. Er is niet een soort yogi dat een bepaalde soort yoga beoefent. Het hangt er ook maar net vanaf waar je op dat moment zin of behoefte aan hebt. Yin Yoga is bijvoorbeeld een rustigere vorm waar je posities voor langere tijd vasthoudt. Daar zal je minder van gaan zweten dan van een pittige Ashtanga of hete Bikram sessie. Maar het kan heerlijk zijn om bij te komen van een drukke week, of om je lichaam de tijd te geven om te herstellen.”

02_yoga_marijn_baar

Om welke redenen kun je yoga gaan beoefenen?

“Je kunt yoga gaan doen om te ontspannen, om leniger te worden, om meer te bewegen, om je geest tot rust te laten komen. Om je fitter te voelen, om jezelf uit te dagen, om in contact te komen met andere mensen met dezelfde levenswijze. Om nieuwe vrienden te maken, om liever voor jezelf te zijn, om beter in je vel te zitten. Of omdat je er blij en gelukkig van wordt.”

 

Om welke redenen ben jij gestart met yoga?

“Ik ben begonnen op aanraden van de fysiotherapeut. Ik ben hypermobiel, wat inhoudt dat mijn schouders regelmatig sublaxeren (half of helemaal uit de kom schieten). Voor mij is yoga een manier om meer kracht in mijn bovenlichaam te krijgen, en om beter om te leren gaan met de te grote beweeglijkheid van mijn gewrichten.”

07_yoga_marijn_baar

Wat haal jij uit het beoefenen van yoga voor je dagelijks leven?
“Ik leer vooral om te ontspannen en minder gestrest te zijn. Ik ben van nature nogal zenuwachtig en gespannen, en yoga helpt me om in mijn dagelijks leven rustiger te blijven.”

 

Welke bekende yogi’s zijn jouw “voorbeeld”

“Mijn favoriete yogi’s zijn Rachel Brathen, Talia Sutra, Tara Stiles, Sjana Elise Earp, ‘Gypset Goddess’ Caitlin Turner en Nude Yoga Girl.”

03_yoga_marijn_baar

Je hebt voor Happinez verschillende yogi’s geïnterviewd, kun je er enkele uitlichten?

“Ik heb Tara Stiles twee keer geïnterviewd (het laatste interview met haar lees je hier terug). Elke keer weer ben ik onder de indruk van de lichtheid waarmee ze in het leven staat. Ze is danser en model geweest en is prachtig. Maar haar Instagram-account staat niet vol met bikinifoto’s van haar op hagelwitte stranden in Houdini-achtige houdingen – hoewel ze die wel zonder problemen aanneemt. Ze is eerlijk en echt, en heeft daarmee een geheel eigen yoga-imperium op weten te bouwen. Daar kan ik alleen maar heel veel respect voor hebben.”

 

Volg Marijn Baar op Instagram!

Marte Steendam

Heb je onze app al?

Naar de app
Naar de app
Offline