Gelhaard

Een haard brengt warmte en sfeer in huis. Vooral een haard met echte vlammen geeft je huis extra sfeer als het buiten koud en donker is.

Maar wanneer je geen schoorsteen hebt, kun je voor een elektrische haard gaan, maar die geeft helaas geen echte vlammen. Wat wel echte vlammen geeft en waar je ook geen schoorsteen voor nodig hebt, is een gelhaard. Een dergelijke haard heeft alle voordelen van een mooie normale haard en maken van je huis een sfeervolle plek.

gelhaard ingebouwd in modern en vintage woonkamer

Wat is een gelhaard?

Een gelhaard is een sfeerhaard die brandt op gel, bestaande uit ethanol, isopropanol, water en cellulose.

  • Cellulose is de stof die van de brandstof een gelachtige stof maakt, zodat het niet zo snel verdampt.
  • De gel zit over het algemeen in een potje.
  • De meeste gelhaarden hebben drie potjes gel nodig, zodat je een vlammenbeeld van 3 vlammen hebt.
  • De gelpotjes kan je overigens ook eventueel in een bestaande open haard plaatsen.

Warmte

Hoewel een gelhaard vooral als sfeerhaard is bedoelt, geeft hij toch aardig wat warmte af. Als hoofdverwarming is een gelhaard niet geschikt, maar als je je gelhaard aan hebt, zul je het al snel te warm krijgen als je de centrale verwarming niet een paar graden lager zet. Je kunt de warmte iets regelen door bijvoorbeeld alleen maar 2 potjes gel aan te steken in plaats van alle drie.

Tip!
Let er bij je aankoop dus op hoeveel vermogen een gelhaard heeft en of hij niet te veel of juist te weinig warmte afgeeft voor de grootte van je kamer.

Een pot gel van 1 liter heeft – afhankelijk van de kamertemperatuur en de ventilatie – een brandtijd van twee tot drie uur.

gelhaard in donkere landelijke woonkamer

Goed ventileren

Een groot voordeel van een gelhaard is dus dat je geen schoorsteen nodig hebt. Wel moet je erop letten dat je goed ventileert. Met een gelhaard heb je een mooi open vuur, maar dat betekent wel dat hij zuurstof verbruikt en CO2 produceert.

Met houtblokken

Gelhaarden komen in vele verschillende uitvoeringen. Je kunt altijd de design gelhaard vinden die in je interieur past. Wil je dezelfde sfeer creëren als met een echte open haard, dan kun je niet brandbare keramische houtblokken in je gelhaard plaatsen. Je gelhaard geeft dan bijna hetzelfde beeld als een open haard.

witte kleine gelhaard op hoogpolig tapijt

Gebruik en onderhoud van je gelhaard

Gelhaarden zijn makkelijk in gebruik en onderhoud.

  • Wacht niet tot de vlam uit zichzelf gedoofd is, maar doof hem voordat de gel op is. Anders kunnen er nare luchtjes ontstaan.
  • Maak de potjes na gebruik goed schoon en vervang ze regelmatig, zodat ze niet kunnen gaan roesten of lekken.
  • Houd er rekening mee dat er bij het branden van de gelhaard een beetje roet ontstaat. De roet ontstaat voornamelijk bij gele vlammen.

Gel of bio-ethanol?

Veel mensen vragen zich af of ze nu het best een gelhaard of een bio-ethanolhaard kiezen. Beide haarden werken immers volgens hetzelfde principe. Sommigen vinden een gelhaard fijner, omdat ze met gel minder geknoei hebben dan met bio-ethanol.

Het grote verschil tussen een gelhaard en een bio-ethanolhaard is het vlammenbeeld.

  • Bij een gelhaard zie je zoveel vlammen als je potjes gel hebt. Meestal zijn dat er drie, dus drie vlammen.
  • Bij een bio-ethanolhaard zie je een doorlopend vuur.
  • Verder geeft gel meer gele vlammen en bio-ethanol meer blauwe vlammen.

Wil je je huis ook die extra warme sfeer geven? Laat je inspireren en maak je interieur áf met een sfeervolle gelhaard!

gelhaard in modern landelijk interieur

Vind het bij Westwing!

Ben je op zoek naar meer inspirerende en sfeervolle woonaccessoires? Kijk dan eens op Westwing, Nederlands eerste, exclusieve Home & Living webshop. Selecteer je favoriete items, voeg ze toe aan je winkelmandje en jouw unieke haard en andere accessoires zijn nog maar één klik bij je vandaan.

Vergeet verder niet een kijkje te nemen in het online magazine van Westwing. Hier vind je de nieuwste interieurtrends en styling tips & tricks om van jouw huis een uniek sfeervol huis te maken.

Foto’s: Living4Media & Westwing

Heb je onze app al?

Naar de app
Naar de app
Offline