Mes

Mes

Delen

Bekend van o.a.
Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorMes

Herken je dit? Vanavond komt een groep vrienden eten, jij hebt je goed voorbereid wat het menu betreft en alles in huis gehaald. Nu begin je alvast met de voorbereidingen. Je houdt ontzettend van koken en probeert ook vandaag iets nieuws. Groenten, vlees en vis zijn nauwkeurig op elkaar afgestemd. Toch ben je licht chaotisch, een klein beetje in de stress, want de perfectionist in je wil een honderd procent kans van slagen.

En daarom erger je je nu zo verschrikkelijk aan dat te kleine, zelfs beetje botte mes. Zo gaat het hakken en snijden ontzettend langzaam en kom je niet tot het gewenste resultaat. Het aanschaffen van een goed mes is er nog steeds niet van gekomen. Maar nu is het dan echt tijd voor een nieuw mes, eentje die scherp blijft, elke dag weer. Het mes in je handen leg je neer, je gaat eerst op messen-onderzoek uit!

Waarmee het allemaal begon

Wie het precies uitvond, weten we niet, maar het mes deed de mens overleven. Met het mes beschermde de mens zich tegen roofdieren, konden we van huid en hout kleding en voorwerpen maken.

  • Dat begon met messen van steen;
  •  Later van brons en ijzer;
  • En nu worden messen van de meest geavanceerde staalsoorten of keramiek gemaakt.

Het moderne mes

Ieder mes wordt aangepast aan de situatie en aan welke ingrediënten het moet snijden. Voor elke soort groente, fruit, vlees en vis is een mes te krijgen. Japan en Zwitserland hebben een behoorlijk stempel op het messenaanbod weten te zetten.

Let bij het aanschaffen van een nieuw exemplaar onder andere op:

–          Lengte, hoogte en dikte van het lemmet (het scherpe deel)

–          Totale lengte 

–          Lengte van het handvat

–          Staalsoort: de hardheid (deze wordt uitgedrukt in HRC) en afwerking

Kies een mes!

mesDe basis voor in de keuken leg je met een koksmes. Kies een universeel mes dat voor de meeste ingrediënten geschikt is, of uit verschillende lengtes en soorten messen. Al generaties lang worden traditionele en de meest klassieke messen door betrouwbare merken geleverd. Met kleine verschillen hier en daar zijn en het met de hand gemaakte, zware, ergonomisch fijne messen die jaren lang meegaan.

Beweeg jij je al als een amateurkok in de keuken? Dan kun je door naar het volgende level: het Japanse mes. Japanse messen snijden op het scherpst van de snede!

  • Met een dunner lemmet;
  • Harde staalsoort;
  • En zogenaamde, kleinere snijhoek, vlieg je hiermee door al je snijwerk.

Kies uit een Santokumes of een Nakirimes. De eerste is kort en recht, de tweede iets breder en uitermate geschikt voor het maken van de mooiste groenten creaties.

Nieuw in het messenaanbod is het keramische mes. Net als ieder mes, snijdt ook deze aan twee kanten en heeft het zijn voor- en nadelen. Maar het is geliefd om zijn lichte gewicht, roestvrije eigenschap en gebruiksvriendelijkheid.

Wees goed voor een mes

Kies je een echt goed mes, zorg er dan ook goed voor. Verdiep je in wat het mes nodig mesheeft:

  • Welke slijpsteen of -staaf
  • Hoe het schoongemaakt hoort te worden;
  • En waar het mes het beste te bewaren

Eenmaal alles in huis, zul je zo ontzettend gaan genieten van het zorgeloze snijden, wordt het werk in de keuken nog leuker en kun je zeker zijn van een geslaagd, culinair resultaat. En dat elke dag weer!

 

Vind het bij Westwing!

Ben je op zoek naar meer handige attributen en accessoires voor in de keuken? Kijk dan eens op Westwing, Nederlands eerste, exclusieve Home & Living webshop. Selecteer hier je favoriete items, voeg ze toe aan je winkelmandje en jouw mes en andere keukenaccessoires zijn nog maar één klik bij je vandaan. 

Vergeet verder ook niet een kijkje te nemen in het online magazine van Westwing. Hier vind je de nieuwste interieurtrends en styling tips & tricks om van jouw huis een huis vol met de meest praktische en stijlvolle woonaccessoires te maken.