Messenslijper

Messenslijper

Delen

Bekend van o.a.
Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorMessenslijper

Een echte chef kun je herkennen, nog voor je een hap hebt geproefd. Een chef verraad zich in de keuken direct door zijn goede snijtechnieken. Hou je van koken? Dan is het zeker de moeite waard om een paar goede messen aan te schaffen en flink aan het oefenen te slaan met snipperen, julienne en brunoise snijden. Met perfect gesneden groentes krijgen je maaltijden een restaurantwaardige uitstraling en verrassend genoeg komt het ook de smaak van je gerecht ten goede.

Maar de key tot succes gaat verder dan techniek alleen. Zonder een scherp mes ben je sowieso verloren. Dus wil je uitblinken in de keuken? Dan mag een messenslijper niet ontbreken in jouw keuken.

Messenslijpen als ambacht

Messenslijpen is ontstaan als echte ambacht. Was een mes bot dan bracht je hem naar de scharensliep, de messenslijper die met zijn slijpmachine je mes weer scherp maakte.

Langs de deuren komt de scharensliep tegenwoordig niet meer, maar nog steeds bestaan er genoeg plekken waar je je mes kunt laten slijpen. Nog veel makkelijker is het om je eigen messenslijper in huis te hebben. Zo kan je à la minute je botte mes weer scherp krijgen.

Waarom je messen slijpen?

Met een messenslijper maak je je botte messen weer scherp. Maar waarom zou je dat willen?

  • Het snijwerk gaat je makkelijker af en is daardoor sneller klaar.
  • Het is veilig. Met een scherp mes schiet je minder snel uit.
  • Je messen blijven langer mooi.

De tomaattest. Is je mes nog scherp genoeg?
Neem een rijpe tomaat en snij deze door. Een scherp mes glijdt soepel door de tomaat. Maar zit je hele mes onder het tomatenvocht, dan is het tijd voor de messenslijper!

Welke messenslijper kies je?

Je hebt nogal wat keuzes. Denk bij het aanschaffen van een messenslijper bijvoorbeeld na of je met de hand of liever een elektrisch slijper wilt. Ook je type mes is bepalend bij het aanschaffen van een slijper. Let bijvoorbeeld op de snijhoek van je mes en het feit of je mes een snijvlak aan een of beide zijden heeft.

Enkele verschillende messenslijpers:

Slijpstaaf
Veel messensets worden geleverd met een aanzetstaaf van staal en zijn bedoeld voor dagelijks gebruik om je mes scherp te houden. Om je mes echt te slijpen gebruik je een slijpstaaf van keramiek of diamant.

Elektrische messenslijper met wieltjes
Bij deze messenslijper heeft een vaste slijphoek/b> en is daarom makkelijk te gebruiken. Let er wel op dat misschien niet al je messen dezelfde snijhoek hebben en deze messenslijper daardoor niet voor al je messen te gebruiken is.

Waterslijper
Deze messenslijper is voor al je messen te gebruiken omdat je je messen meerdere hoeken kunt slijpen. Deze messenslijper is wel voor de wat meer geoefende gebruiker.

Dus wil jij je gasten imponeren met de kookkunsten? Vergeet dan niet je messen goed te onderhouden. Maak al jouw botte messen weer scherp met een messenslijper!

Aankomende sales