Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorModern

Wat is moderniteit? Een vraag waar historicus met filosofen, letterkundigen met kunsthistorici en columnisten met sociologen zich niet kunnen enigen! Gelukkig is de vraag wat een moderne interieur stijl is makkelijker te beantwoorden. Er zijn een paar basisprincipes die alle moderne inrichtingen tot een succes maken.

Natuurlijk komt er meer bij ´modern kijken´dan een grijze hoekbank, muren in natuurlijke tinten, strakke lowboards en af en toe de roestvrij stalen accessoire. Wat op design gebied modern is volgt net zoals als bij andere stijlen zijn eigen principes die een heel bijzondere manier van inrichten creëren.

Wat is modern?

Als het om architectuur en design interieur gaat worden de termen ´modern´en ´hedendaags´vaak als synoniemen gebruikt. Dat is echter niet juist. Er is een subtiel verschil tussen modern en hedendaags omdat de dubbelzinnigheid van modern vaak over het hoofd wordt gezien.

We noemen graag alles modern wat nieuw en innovatief is en in tegenstelling staat tot tradities, de norm en oude manieren van denken. Hoewel dat van een wetenschappelijk standpunt ook waarheden heeft, ligt het begrip ´modern´in de geschiedenis te dicht bij het algemene concept van het hedendaagse.

De kenmerken van modern

Niet alles wat actueel en op dit moment nieuw is, past perfect bij de principes van de moderne stijl die voor het eerst aan het begin van de 20e eeuw is ontworpen door ontwerpers zoals Ludwig Mies van der Rohe en Le Corbusier. Rond deze tijd begon een nieuwe revolutionaire manier van interieur design die nu modern wordt genoemd. In de tijd tussen de jaren 1920 en de jaren 1950 werden de uitvinders gevraagd wat in dit gebied als modern beschouwd wordt. Het Barcelona Paviljoen is een voorbeeld van modern, waarin de nadruk op ruimte, licht, orde, eenvoud en kwaliteit ligt. Kamers met de volgende kenmerken worden als modern beschouwd:

 • De basisstructuur van alle kamers die modern zijn is netjes en strak. Gladde en rechte lijnen die ofwel parallel aan elkaar staan of met elkaar in een hoek van 90 graden. Zo kalmeer je en verdwijn je in de ruimte.
 • Ook de oppervlakken zijn recht en glad, en zien ze er hetzelfde uit in de hele kamer. Er zijn zeer weinig verschillende oppervlakken, en dezelfde kleuren en texturen worden steeds gebruikt zodat er een rustig totaalbeeld ontstaat. Oppervlakken die licht reflecteren, worden ook beschouwd als modern.
 • Bij de nieuwe architectuur, die gemakkelijk, pretentieloos en functioneel moet werken, passen de nieuwe materialen die hier vaak gebruikt worden. Glas, staal, beton, gepolijst beton, blootgesteld staal en grote platen glas zijn nu onlosmakelijk verbonden met het moderne.
 • De “no-cheating” mentaliteit van modern design komt overeen met het gebruik van natuurlijke, hoogwaardige en elegante materialen zoals leer, linnen en natuursteen – denk aan gepolijst marmer.
 • Samen met het staal in de architectuur worden ook meubels van gepolijst roestvrij staal, geborsteld aluminium of verchroomd metaal gebruikt. Omdat deze gladde oppervlakken het licht zo prachtig reflecteren.
 • Volgens het beroemde motto van de Amerikaanse architect Louis Sullivan, form follows function, is het doel van modern design het normale leven bijzonder te maken. Om deze reden is het heel modern om artistieke design-klassiekers in het interieur te integreren die precies dit principe perfectioneren.
 • Om nog beter te kunnen voorstellen wat bij het inrichten modern is, kan je opzoeken wat de no-go’s bij de moderne stijl zijn. Voorbeelden hiervan zijn ruches, opzichtige decoratie, goedkope en niet goed doordachte ontwerpen. Alles wat er rommelig, onafgemaakt, een beetje kitsch of romantisch uitziet is zeker niet modern.
 • Je moet echter voorzichtig zijn als termen zoals retro of vintage gebruikt worden: terwijl modern design niks met traditie en nostalgie te doen heeft, zijn er een aantal design stukken die nu worden aangeduid als vintage of retro. Die precies voor de voorgenoemde periode tussen 1920 en 1950 en dus ook voor de hedendaagse moderne stijl, bijna onmisbaar zijn.

Aan welke tint herken je de moderne stroming

 • Wit is de kleur van de moderne stroming en met kalk wit geverfde muren van beton of baksteen en witgekalkte gips platen wordt een inrichting al snel, archetypisch modern.
 • Het moderne kleurenpalet is neutraal en ingetogen. Wit wordt gecombineerd met grijs, beige, steen of aarde tinten om zo een rustige en stijlvolle algemene toon te creëren. Af en toe vind je ook wel een gedurfd contrast met zwarte gebieden of individuele accenten in assertieve kleuren zoals rood of roest. De laatste kan echter snel een hedendaagse, in plaats van een moderne uitstraling geven.
 • De meest fundamentele vernieuwing van de stijl ´modern´is de behandeling van licht. Licht wordt in contact gebracht met grote glasoppervlakken in kamers, weerspiegeld door reflecterende oppervlakken en geaccentueerd door een foutloos lichtontwerp. Kunst, kasten en trappen highlighten met verborgen verlichting is net zo belangrijk als het hebben van verschillende lichtscènes en lichte kleuren om diepte in de ruimte te brengen. Lampen die bijna niet gezien kunnen worden omdat ze bijvoorbeeld ingebed zijn in de wand, zijn essentieel voor het moderne gevoel van ruimte.

Eigentijds en up-to-date zijn hier dus de principes om met wat regels en formules de moderne stijl te bereiken en binnen deze orde op een creatieve en zelfverzekerde manier met stijl te spelen. Bijzonder speels -niet in de zin van speels romantisch- en hedendaags, is om de rechthoekige en symmetrische inrichting van een woonkamer te verstoren door bijvoorbeeld de harmonie van het kleurenschema te hinderen met opvallende patronen of kleuren.

Modern design

Modern Design is een van de meest spectaculaire, revolutionaire en slimste designs ooit in de geschiedenis van interieur. De op het eerste gezicht strenge specificaties samen met de creatieve hoogstandjes van echte design klassiekers, het niet aflatende streven naar kwaliteit en harmonie en de zorg en bedachtzaamheid die bij elk detail weer gezien wordt. Hiermee betovert het moderne design, iedere kijker direct.

Op zoek naar meer inspiratie om een moderne woonstijl in je huis door te voeren? Kijk dan eens in het online magazine van Westwing. Nederlands eerste, exclusieve Home & Living webshop.