Mosselpan

Mosselpan

Delen

Bekend van o.a.
Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorMosselpan

Vanavond staat er een etentje met vrienden in de planning en je hebt totaal nog geen tijd gehad iets in huis te halen en een maaltijd voor te bereiden. Je weet dat ze tevreden zijn met iets simpels, maar voor de gezelligheid vind jij het toch wel leuk om met iets origineels op tafel te komen. Herkenbaar?

Maak dan mosselen! Die zijn gemakkelijk klaar te maken in een mosselpan, altijd lekker en eten heel gezellig. Met de grote mosselpan vers gekookte mosselen op tafel en een gezamenlijk peuzelen ben je al een heel eind zeker van een geslaagde avond.  

Waarom een mosselpan?

Een mosselpan bestaat uit twee onderdelen; de kookpan wordt afgesloten met een hoge deksel en twee handgrepen. Deze deksel kun je na bereiding op tafel gebruiken om de lege schelpen in kwijt te kunnen.

Voor het koken van mosselen heb je een ruime mosselpan nodig. Mossels voelen zich thuis in veel water. De mosselpan vul je tot maximaal een derde met mosselen, zodat de schelpen de ruimte hebben om te openen.

Wanneer zijn er de beste mosselen?

Er zijn allerlei ideeën en weetjes te vinden over de seizoengebondenheid van mosselen, maar het belangrijkste is te achterhalen of, voordat je mosselen aanschaft, je goede, gezonde mee naar huis neemt. De kwaliteit is afhankelijk van een goed geslaagd kweken en het seizoen.

In Zeeland wordt het seizoen feestelijk ingeluid met het mosselfeest. Begin juli varen de kotters met vlag en wimpels uit en worden de eerste mosselen van het seizoen geplukt. Dit seizoen duurt meestal tot half april!

Let dus niet meer op de R in de maand, maar in het seizoen..

Koken met de mosselpan

Heb je eenmaal de lekkerste mosselen in huis, dan is het tijd om een goed recept uit de mosselpan tevoorschijn te toveren! Het basisrecept voor het koken van mosselen is het meest eenvoudig, maar ook het meest gewaardeerd.

Ingrediënten, voor 2 tot 3 personen:

2 kilo mosselen
1 ui
½ winterwortel
6 takken selderij
2 laurierblaadjes

Bereiding

Voeg de gesneden groenten in een met een halve centimeter water gevulde mosselpan en laat dit samen 5 minuten koken.

Voeg hierna de mosselen toe, maar vul de mosselpan niet verder dan een derde. Zet de mosselpan met gesloten deksel op hoog vuur en blijf erbij tot alles weer aan de kook is.

Haal de mosselpan dan van het vuur en schep of schud de mossels om. Zet de mosselpan weer voor 10 seconden op het vuur terug. Open dan de deksel en check of de schelpen open zijn.

Als niet, kook de mossels dan nog even kort tot ze dat wel zijn.

Presenteer dit heerlijke gerecht gewoon met de mosselpan op tafel. Dat geeft bourgondische gezelligheid! Helemaal met een stuk brood om mee in het vocht te dippen..

Ontdek Westwing

Een mooie mosselpan koop je eenvoudig online via Westwing. Ook nog andere pannen nodig of wil je de tafel eens op een bijzondere manier dekken? Shop dan meteen even verder. Westwing is Nederlands eerste, exclusieve online Home & Living webshop, en hier vind je een grote variatie aan accessoires en meubels. Alles om van jouw huis een gezellig thuis te maken.

Aankomende sales