Nachtkastje

Nachtkastje

Delen

Bekend van o.a.
Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorNachtkastje

Waar wordt het spannende boek neergelegd als het tijd is om het licht uit te doen? Het antwoord is logisch – in- of op het nachtkastje naast uw bed natuurlijk! Er zijn een aantal dingen die we bij het naar bed gaan of het opstaan in de ochtend direct bij de hand moeten hebben en hier is het nachtkastje natuurlijke de perfect opslaglocatie voor.

Nachtkastjes naast het bed bieden een stijlvolle en praktische opbergruimte dichtbij het bed en kunnen versierd worden met bloemen of fotolijstjes zodat deze echte eye-catchers kunnen worden. Lees verder voor tips voor het perfecte nachtkastje!

Wat mag op geen enkel nachtkastje ontbreken?

Wat je in het nachtkastje naast je bed stopt, hangt helemaal af van jouw persoonlijke wensen en eisen.

 • Wie zeer licht slaapt en snel door licht en geluid verstoord wordt, zal zeker een slaapmasker en oordopjes in het nachtkastje hebben;
 • Andere mensen hebben weer een hele collectie boeken in het nachtkastje naast hun bed;
 • Zowel als nachtcrème, handcrème en een fles water voor het geval van dorst in de nacht kunnen ook in veel nachtkastjes gevonden worden;
 • Drie dingen mogen in geen enkel nachtkastje ontbreken – een bedlampje, een wekker en zakdoeken. De wekker en de zakdoeken zijn natuurlijk zeer praktisch en het nachtlampje combineert dit met decoratieve eigenschappen. Stijlvol en mooi zet een nachtlamp het nachtkastje en de decoraties in het juiste licht en biedt ‘s morgens en ‘s avonds zacht en warm licht zodat bij het naar bed gaan en opstaan niet meteen de felle plafondlamp aan moet.

Nachtkastjes – Diversiteit naast het bed

Met laden, planken, kastdeuren of heel eenvoudig en elegant in de vorm van een salontafel – nachtkastjes zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en ontwerpen om aan de meest uiteenlopende eisen te voldoen.

Nachtkastje

Vandaag de dag moet een nachtkastje vooral de optische eisen en de smaak van de eigenaar weerspiegelen, een fijne sfeer in de slaapkamer creëren en ook nog praktisch en functioneel zijn.

 • Nachtkastjes voorzien van lades zijn vooral handig als er veel dingen zoals slaapmaskers, pillendoosjes, oordopjes, nagelvijlen of cosmetica zoals crèmes en gezichtsmaskers opgeborgen wordt.
 • Grote stapels boeken worden het beste op de planken of achter de kastdeuren van het nachtkastje opgeborgen, hetzelfde geldt voor kruiken.
 • Wie niet veel dingen heeft om in het nachtkastje te stoppen en toch een oppervlakte zoekt om een beetje decoratie, wekker of lamp op te zetten kan ook voor een nachtkastje in de vorm van een bijzettafel kiezen.

Het maakt niet uit wat voor een nachtkastje je uiteindelijk voor naast je bed kiest enof het nachtkastje nou wit of zwart is, maar er moet wel op gelet worden dat je de juiste maat kiest.

 • Je moet rekening houden met de hoogte van het bed, zodat het nachtkastje comfortabel naast het hoofd van het bed staat en bij een tweepersoonsbed moet er een nachtkastje aan elke kant van het bed staan.
 • Als er niet genoeg ruimte in je kamer is voor een nachtkastje, dan zijn er ook nog andere opties zoals een plankje dat aan de zijkant van het bed gemonteerd kan worden en een beetje ruimte vrijmaakt voor bijvoorbeeld een wekker en lamp.
 • Hoewel deze plankjes niet zo groot zijn bieden ze meestal genoeg ruimte voor zakdoekjes en een boek en dienen dus als nachtkastjes.

Het ontwerp van nachtkastjes is net zo gevarieerd als de verschillende stijlen voor het interieur van de slaapkamer.

 • Natuurlijk is jouw persoonlijke smaak hier het belangrijkste maar het kan bijzonder harmonieus en rustgevend werken als deze meubels perfect bij het bestaande interieur passen. Dit moet dus ook een rol spelen bij de aankoop van het nachtkastje;
 • Aan de andere kant kan je met deze kleine meubels ook specifieke accenten in de kamer creëren en het nachtkastje in een totaal andere stijl dan het bed kopen;
 • Op deze manier kunnen bijvoorbeeld speelse en romantische nachtkastjes in een zeer moderne slaapkamer geplaatst worden.

Laag of hoog – een tip voor de juiste hoogte van het nachtkastje

Direct naast het hoofdeinde van het bed moet het nachtkastje eenvoudig en zonder moeite te bereiken zijn. Om dit te kunnen bereiken moet het nachtkastje de juiste hoogte zijn. Het nachtkastje gebruiken we als we in bed liggen en daarom moet de hoogte van het nachtkastje net zo hoog zijn als de hoogte van het bed.

 • De ideale hoogte is bereikt als het nachtkastjes in lijn met de rand van het matras ligt.
 • Als het nachtkastje hoger is, dan loopt u het risico zich aan de rand of hoek van het nachtkastje te stoten.
 • Als het nachtkastje te laag is kan het zijn dat u het bed moet verlaten om iets te kunnen bereiken.

Het maakt niet uit of het nachtkastje puristisch, klassiek elegant, hoogglanzend, van massief hout, speels of romantisch gebouwd is – een nachtkastje mag in geen enkele slaapkamer ontbreken en moet ook bij het decoreren niet verwaarloosd worden.

Nachtkastjes in ieder interieur

Heb je nu een modern of juiste klassieke stijl in je slaapkamer? En kan je eigenlijk door de zoveel verschillende nachtkastjes, de juiste niet meer vinden? Bepaal eerst goed wat je woonwensen zijn en welke sfeer je het nachtkastje wilt laten uitstralen in de kamer.

 • Heb je een fijn zacht Scandi woonstijl? Dan is een licht houten meubelstuk met een pastel accent, een ware toevoeging aan de ruimte.
 • Of ben je meer fan van de industriële look in huis? Dan zal weer een metalen nachtkastje met een rauw houten afwerking, de ruimte kunnen verrijken.
 • Ook kan je jouw romantische woonstijl aanvullen met een mooi sierlijk nachtkastje. Ga voor een zachte tint in wit of oudroze en laat er decoratieve elementen op uitkomen.

DIY: Maak je nachtkastje zelf

Wil je een uniek nachtkastje en sta je te popelen om weer eens een nieuw huiselijke klus project aan te gaan? Maak dan je nachtkastje zelf.

 • Stapel 2 oude houten kistjes op elkaar en bevestig deze met schroeven aan elkander. Schuur de kistjes op en schilder ze eventueel in een kleurtje. Plaats de kistjes met de open kant naar voren en zo heb je extra veel ruimte voor je boeken en nachtelijke benodigdheden.
 • Of heb je nog een oude stoel staan? Haal hier de pootjes vanaf en bevestig de stoel aan de muur. Hou de stoel in een neutrale kleur, of ga voor een opvallende blikvanger. Een uniek nachtkastje zal het dan zeker worden.
 • Ook kan je aan de haal gaan met enkel een stuk oud hout en deze met behulp van stevig touw aan je plafond hangen. Doe dit vanuit het midden van de plank en je nachtkastje hangt stabiel naast je bed.

Naast deze verschillende manieren om een nachtkastje te maken, kan je eventueel ook nog een ladekastje aan je muur bevestigen, of een lectuurbak horizontaal ophangen. De opties voor een uniek nachtkastje, zijn oneindig.

Met een zilveren fotolijstje van een dierbare, stijlvolle bloemen zoals een orchidee of met een mooi en klassiek standbeeld of kaars – er zijn geen grenzen aan je fantasie en ideeën wanneer je een individueel tintje aan je slaapkamer wilt geven.

Op zoek naar meer mooie meubels en accessoires voor in de slaapkamer? Kijk dan eens op Westwing, Nederlands eerste, exclusieve Home & Living webshop. Selecteer de favoriete items in de stijl van je huis, voeg ze toe aan je winkelmandje en jouw slaapkamer meubels en accessoires zijn nog maar één klik bij je vandaan.