Noveenkaarsen

Noveenkaarsen

Delen

Bekend van o.a.
Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorNoveenkaarsen

Noveenkaarsen zijn kaarsen die normaal voor een periode van negen dagen gebrand wordt. Het woord noveen is afgeleid van het Latijns “novem”, wat negen betekent. Wil jij ook noveenkaarsen in huis halen? Lees dan gauw verder over de noveenkaarsen.

Heilige

Noveenkaarsen werden voor het eerst gebruikt in katholieke religieuze devoties bekend als “novene”, 9 dagen durende gebedsrituelen met de bedoeling de hulp te vragen en een relatie op te bouwen met een specifieke heilige, normaal voor een bepaald doel. Het novene ritueel komt niet uit de christelijke scriptuur maar is afgeleid van de oude Griekse en Romeinse pre-christelijke rituelen ter ere van de doden.

Maria en engelen

Wanneer je een noveenkaars aansteekt moet je een gebed of een wens uitspreken. Na dat dit is gebeurd, bedank je degene wiens hulp gevraagd werd, dit kan God, Jezus, Maria, Aartsengelen en andere engelen zijn. Het is wel de bedoeling om de kaars 9 dagen te laten branden zodat de wens of het gebed om hulp ook werkelijk kan vervuld worden.

Dag en nacht

Wanneer je noveenkaarsen dag en nacht laat branden, moet je er natuurlijk voor zorgen dat je maatregelen neemt om brand te voorkomen en dat kinderen en huisdieren zich niet kunnen verbranden aan de noveenkaars. Wanneer het niet mogelijk is de kaars dag en nacht te laten branden dan kan je gewoon de kaars doven en dan terug aansteken met een gebed.

Witte noveenkaarsen

De meest populaire vorm van noveenkaarsen is een witte kaars in een doorzichtige plastic of glazen houder met deksel. De houder is normaal rood, blauw of wit gekleurd of transparent wanneer noveenkaarsen met afbeeldingen van heiligen en met religieuze teksten gebruikt worden. Veel van die noveenkaarsen komen ook met een gebedskaart om je te helpen bij het bidden.

Plantaardige noveenkaarsen

Wist je dat de oude Grieken en Romeinen olie gebruikten met een brandende wiek om hun doden te herdenken? Dit wordt nog altijd gebruikt in Orthodox Christelijke landen zoals Griekenland, Rusland, de Balkan en het Midden-Oosten. Vroeger werden noveenkaarsen uit bijenwas gemaakt, maar nu worden zij bijna allemaal uit plantaardige produkten en paraffine vervaardigd.

Type noveenkaarsen

Niet alle noveenkaarsen branden negen dagen lang. Er zijn noveenkaarsen die 3 of 6 dagen branden. Er zijn ook speciaal gemaakte noveenkaarsen voor specifieke gelegenheden zoals, Pasen, Pinksteren, communiefeesten, met spreuken, voor kinderen. Het aanbod van noveenkaarsen met een afbeelding van heiligen loopt zeker in de honderden, zoniet duizenden.

Eigen ontwerp

Een nieuwe trend in noveenkaarsen is het branden van kaarsen met een persoonlijk ontwerp. Een eigen tekst, een tekening, zelfs een foto van een geliefde voor wie je wil bidden. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Gebruik in andere culturen

Noveenkaarsen zijn niet enkel en alleen populair bij gelovigen die bidden voor een intercessie met God, Maria of een heilige. In de Caribische eilanden, Mexico en bepaalde Afrikaanse landen worden noveenkaarsen ook gebruikt in Voodoo-praktijken, een versmelting van Christelijke en heidense rituelen die vermengd worden, om bescherming of een zegen te bekomen of, … voor het uitspreken van een vloek.

Waar te koop?

Waar zijn noveenkaarsen te verkijgen? Bij Westwing, Nederlands eerste, exclusieve online Home & Living webshop, vind je een grote variatie noveenkaarsen en houders.Dat niet alleen. Dagelijks vind je bij Westwing nieuwe aanbiedingen van mooi en exclusieve producten met kortingen tot 70%!

Waar wacht je nog op? Selecteer de noveenkaarsen, voeg ze toe in het winkelmandje en de kaarsen zijn nog maar één klik bij je vandaan!