Oventhermometer

Oventhermometer

Delen

Bekend van o.a.
Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorOventhermometer

Wie geen oventhermometer in huis heeft denkt misschien dat hij niks mist. Maar niets is minder waar! Al je zoete en hartige baksels worden gegarandeerd mooier en lekkerder als je een oventhermometer gebruikt.

Een overthermometer is een keukenhulpje dat bij geen enkele keukenprinses mag ontbreken tussen de accessoires! Of je nu een stoofschotel maakt, een geweldige gebraden kip of een heerlijke taart: het is belangrijk om te weten of alles goed op temperatuur is. Met een oventhermometer weet je altijd dat je goed zit!

Oventhermometer: precies de juiste temperatuur

Wat behoort tot het standaardrepertoire van de fervente bakliefhebber? Ovenwanten natuurlijk. En ovenschalen en braadsledes in alle soorten en maten. Maar een van de belangrijkste onderdelen vergeten de meeste mensen: de oventhermometer.

En dat terwijl dit handige kleinood ervoor zorgt dat alles wat de oven ingaat, er helemaal gaar en op precies de juiste temperatuur weer uitkomt. Wie dat eenmaal heeft ervaren wil nooit meer zonder!

Het gebruik van de oventhermometer

De oventhermostaat kun je natuurlijk op de gewenste temperatuur instellen, maar dat zegt niet altijd wat over de garing van met name van grotere stukken vlees of gebak. Die garen van binnen vaak een stuk langzamer dan aan de buitenkant.

Iedereen heeft het wel eens meegemaakt: de buitenkant kan de kip ziet er krakend krokant en geurig uit. Maar als je hem aansnijdt blijkt de binnenkant nog niet gaar te zijn. Met een vleesthermometer is dit kleine ongemak snel verleden tijd.

Ook met cake is dit een bekend probleem. Wat ziet hij er mooi goudbruin en glanzend uit daar in de oven. Maar of de binnenkant wel gaar is, is altijd weer een verrassing. De cake alvast opensnijden kan natuurlijk niet, maar met een oventhermometer weet je het in een handomdraai. Altijd precies goed. Zo mislukt je creatie nooit meer!

Je begrijpt: een overthermometer is een musthave in jouw keuken!

Vlees, cake en hartige taarten: een eitje met je oventhermometer!

Een oventhermometer kan je werkelijk voor alle ovenbereidingen gebruiken, of je nu een taartenkoningin bent of queen of quiches! Maar welke thermometer kies je uit het uitgebreide aanbod? En voor welk materiaal ga je?

Oventhermometers zijn er in:

  • kunststof;
  • RVS.

Het is maar net wat je mooier  vindt met de rest van de accessoires in de keuken.

Waar kun je een oventhermometer allemaal voor gebruiken?

Eigenlijk is elke oventhermometer geschikt voor alle soorten zoete en hartige baksels, maar er bestaan bijvoorbeeld ook oventhermometers speciaal voor vlees. Zo’n vleesthermometer is ontzettend makkelijk omdat je hiermee kunt vaststellen hoe ver het vlees is gegaard.

Ga je voor rare, medium of well-done? Als je met biefstuk in de weer gaat, of aan het grillen bent, is dit type oventhermometer onmisbaar! Als je een rollade gaat maken, steek je de thermometer een paar cm in het vlees voordat het de oven in gaat. Zet het alarm van de thermometer en je hebt later het perfecte vlees op tafel!

En er is keus tussen analoge en digitale thermometers. Allebei even goed en secuur, maar met een digitaal exemplaar kan je de binnentemperatuur tot zeer nauwkeurig aflezen. En dat is erg handig bij delicate baksels, waarbij het nauw luistert hoe lang en warm ze in de oven moeten.

Trouwens, je hoeft de oventhermometer natuurlijk niet uitsluitend in de oven te gebruiken. Zo’n thermometer doet ook heel goed dienst voor bij de pannen op het vuur. Handig!

Ga je vlees bereiden?

Voor rundvlees kun je van de volgende temperatuur uitgaan:

  • Lust jij het rauw? Dan moet je vlees 40 tot 45 graden zijn;
  • Liever een tikkie rood? Haal het dan uit de oven bij 50 tot 55 graden;
  • Gek op rose? Dan smul je bij 55-60 graden;
  • Niet eens eens beetje rose? Ga dan voor doorbakken: 65 tot 70 graden.

Stukje kalfsvlees op de planning?

  • Dit vlees is rose bij 65 tot 70 graden;
  • Wil je het doorbakken? Dan kun je aan tafel bij 75 tot 80 graden.

Gek op lamsvlees?

  • Dit beestje is rose als de oventhermometer 60 tot 65 graden aangeeft;
  • Geniet je meer van doorbakken dan moet het 70 tot 75 graden zijn.

En last but not least: varkensvlees is gaar bij 70 tot 75 graden terwijl kip en kalkoen gaar zijn bij 80 graden.

Vergeet niet een kijkje te nemen in Westwings online magazine! Hier vind je inspirerende ideeën en suggesties om van jouw huis een uniek en mooi huis te maken.

 

Aankomende sales