Pannendeksel

Pannendeksel

Delen

Bekend van o.a.
Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorPannendeksel

Het is tegenwoordig als vanzelfsprekend; bij de aanschaf van een nieuwe pan koop je er automatisch een pannendeksel bij. Toch is er de mogelijkheid een pannendeksel afzonderlijk aan te schaffen. Niet alleen als je jouw pannendeksel per ongeluk laat vallen en deze stuk is, maar ook voor de echte kokken die met alleen de allerbeste equipment te werk gaan!

Het pannendeksel is een essentieel onderwerp bij het koken, bakken en stomen van eten. Ben je niet zo tevreden met het huidige pannendeksel voor jouw pan? Of wil je een pannendeksel met meer ventilatiemogelijkheid?

Materialen

Een pannendeksel wordt, net als pannen zelf, doorgaans gemaakt van RVS, aluminium, aardewerk of keramiek. Het handvat is gemaakt van kunststof, wat de hitte die vrijkomt tijdens het koken niet geleidt. Op deze manier kun je het pannendeksel altijd gerust van de pan afhalen, zonder dat je daar je vingers aan brandt.

Voor het koken is een pannendeksel van glas (met een RVS of aluminium omlijning) een grote handigheid. Op deze manier heb je een goed zicht op wat er zich precies in de pan afspeelt. Immers, als je ruikt wat er zich in de pan afspeelt, is het vaak al te laat!

Waar moet je op letten?

Als je enkel een pannendeksel besluit aan te schaffen, is het belangrijk de maatgeving na te gaan van zowel het pannendeksel als de pan waarvoor je het aanschaft. Een te groot pannendeksel kan gevaarlijk zijn vanwege de hittegeleiding, waardoor je je er in een oogwenk aan kunt branden. Daarnaast sluit het de pan niet goed af en bij overmatige stoomvorming kan de druk in de pan zo groot worden, dat het pannendeksel er als het ware vanaf geschoten kan worden. Zorg er dus voor dat het pannendeksel altijd naadloos op de pan aansluit.

Soorten deksels

Met het ‘blinde’ pannendeksel kun je je eten erg goed stomen. Dit pannendeksel van keramiek of van glas heeft geen enkele vorm van ventilatie. Hierdoor blijft alles in de pan, wat een grote dampwolk erin creëert. Ten tweede heb je het pannendeksel met een ventilatiegaatje, waardoor de damp in mondjesmaat kan ontsnappen. Dit maakt vaak een fluitend geluid, bijna te vergelijken met een fluitketel, dat indiceert dat je het vuur van het fornuis iets lager moet doen en op moet letten. Daarnaast is er ook het deksel met een dampregelaar. Dit pannendeksel heeft een draaiknop met een roostertje, waarmee je de luchtuitlaat kunt regelen. Hiermee kan je zelf instellen hoeveel druk je wilt creëren in de pan.

Het kopen van een afzonderlijk pannendeksel is dus meer voor de professionals die graag willen experimenteren met bepaalde kookstijlen, of natuurlijk voor de kok in nood zonder deksel. Voor welk type ga jij?

Aankomende sales