Pianokruk

Pianokruk

Delen

Bekend van o.a.
Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorPianokruk

Mozart wist het al en ook Ludwig van Beethoven begreep de kracht van een pianokruk. Het lijkt op het eerste gezicht een eenvoudig ding, maar schijn bedriegt. Comfortabel op je billen zitten tijdens het bespelen van de piano maakt echt wel verschil.

Of je jouw billen nu plant op een hard houten krukje of je billen sierlijk wegvallen in een dik kussen. Zeg nu zelf: wat heb je liever?

Hoe is de pianokruk ontstaan?

De eerste echte pianokruk is hoogstwaarschijnlijk aan het begin van de 19e eeuw gemaakt. Pianostemmers zouden zo makkelijker bij de stempennen van een piano kunnen komen. Met zitten had het nog niet veel te maken. Aangezien de mens graag zit, is toen de pianokruk met zitting ontworpen. En daar plukken we nu de vruchten van!

Weetje 

Wist je dat sommige pianisten soms een stukje van de poten van hun pianokruk afzagen. Zo kunnen ze lager zitten en hang je als het ware meer in de toetsen. Dan hoef je ook niet meer hard te drukken om de toetsen te bespelen, maar helpt de zwaartekracht een handje.

Opperste concentratie op je pianokruk

Het juiste onderstel vinden kan een lastig klusje zijn. Hoe wil je immers zitten voor je piano? De pianokruk wordt vaak verward met de pianobank. Hier kun je met meerderen op plaatsnemen. Maar goed spelen vergt je opperste concentratie. Een pianokruk die verstelbaar is neemt niet alleen weinig plek in beslag, maar staat ook lekker stevig. Deze diehard gaat net zo goed met de trends mee als enig ander meubel.

  • Zwart en hoogglans voor een chique uitstraling;
  • Leer voor ultiem design of rond voor een charmant plekje in de kamer.

Een krukje als allemansvriend

De pianokruk is geen allemansvriend, laat dat duidelijk zijn. Alleen wie de piano als een volleerde muzikant kan bespelen, zit daadwerkelijk goed op het krukje. Maar geen nood. Deze verschillende typen krukjes zorgen er wel weer voor dat je woonkamer er hip en trendy uitziet:

  • De Beethovenstoel: uiteraard vernoemd naar de man zelf. Dit hoge verstelbare stoeltje heeft een rugleuning die je kunt verstellen. Klein of groot, zitten doe je goed.
  • De draaipootkruk: het kleine broertje van bovengenoemde. Dit schattige ventje heeft een ronde zitting en drie poten. Een traditioneel krukje dus, dat je simpel groter of kleiner maakt.
  • De pianobank: echte professionals hebben liever een brede zitting, waar je wellicht met een ander op kunt plaatsnemen. Een zeer romantische gedachte, waar misschien lang niet iedereen op zit te wachten. Het is jouw melodie hè!

Geef je pianokruk een make-over

Vaak is een pianokruk al lang in de familie en wordt deze overgedragen van ouder op kind. En dan kan het wel eens zijn dat je niet helemaal blij meer bent met de look van de pianokruk. Dus, tijd voor een make-over.

  • Wanneer de pianokruk van hout is, geef het zitvlak dan eens een nieuwe kleur. Ga voor een tint die opgaat in de ruimte, of juist voor een opvallende kleur wanneer je graag een blikvanger in de kamer wilt.
  • Of als de pianokruk een bekleding van leer heeft, dan kan je deze opnieuw bekleden met een nieuw stuk leer of ander materiaal. Ga voor een unieke robuuste look met een oud stuk leer. Of maak van de kruk een warm zitje, door deze te bekleden met zacht en fijn wol.

Op zoek naar meer mooie meubels en woonaccessoires voor in je huis? Kijk dan eens op Westwing, Nederlands eerste, exclusieve Home & Living webshop. Hier vind je de nieuwste interieurtrends, styling tips & tricks en home updates om van jouw huis, een uniek huis te maken.