Delen

Raamversiering of raamdecoratie hoort simpelweg bij de aankleding van je huis. Het maakt niet uit of je je raamversiering eenvoudig houdt of juist uitbundig, het is de finishing touch van je interieur. Neem de tijd om inspiratie op te doen voor de raamversiering die het mooist in jouw inrichting past.

Raamversiering? Bedenk welke soorten gordijnen, vitrage, stroken, raamstickers of kandelaars in het venster met jouw uitzicht doen!

Raamversiering: tips en ideeën

raamversiering keuken kruidenplantjes potjes houten keukenblad

Soorten raamversiering

Raamversiering is een ruim begrip. Het is in feite alle raambekleding en decoratie rondom het raam. Hier heb je natuurlijk verschillende soorten in. Hieronder vind je een overzicht van een aantal varianten, namelijk:

 • Vensterbankdecoratie
 • Stickers
 • Gordijnen, jaloezieën, etc…

Seizoenen raamversiering

Het kan leuk zijn om je versiering en decoratie af en toe te veranderen.  Ga met de seizoenen mee, want jouw raamversiering in je vensterbank hoeft er niet het hele jaar door hetzelfde uit te zien. Laat je leiden door je eigen stemming of de veranderende seizoenen. Wat dacht je van de volgende punten?

 • In het voorjaar breng je de lentesfeer in huis met vrolijke narcissen, hyacinten en blauwe druifjes. Met Pasen kun je natuurlijk ook de paastakken tevoorschijn halen!
 • In de zomer kun je denken aan een raamversiering in strandthema met schelpen of een windlicht met zeester. Lichte kleuren doen het vooral goed. Ook kun je denken aan witte, linnen gordijnen om het gevoel te versterken.
 • In het najaar zet je een mooie herfstschaal neer met mooie bladeren, dennenappels en kastanjes. Ook jouw eigengemaakte herfstdecoratie kun je voor het raam hangen. Laat je vooral inspireren door de kleuren van het najaar.
 • In de winter wil je het binnen zo knus mogelijk maken. Zet als raamversiering een paar mooie geurkaarsen op je vensterbank en met kerst bijvoorbeeld kerststalfiguren onder een stolp.

raamversiering stolp blauw plantjes eitjes paarse witte bloemetjes

Vensterbankdecoratie

Je vensterbankdecoratie hoort bij je raamversiering, omdat het bepalend is voor het uiterlijk van je raam. Wat moet je nu precies doen met een vensterbank? Een belangrijke stylingtip is om deze raamversiering rustig te houden. Zet je vensterbank niet vol met kleine snuisterijen, maar hou het op een paar mooie decoratie-items. Een andere tip is om te clusteren: zet bijvoorbeeld een paar kleine vaasjes met een enkele bloem bij elkaar, zodat het oogt als één decoratie item.

Heb je een heel groot raam, dan kun je in het midden van het raam vanaf het plafond een kleiner raamwerk als raamversiering ophangen. Deze zou je ook zelf kunnen maken, door bijvoorbeeld met mooie, grote takken te gaan werken. Op deze manier breek je de grootte van het raam. Zet in het kleinere raamwerk een klein plantje of een ander mooi voorwerp.

Je kunt er ook voor kiezen om je vensterbank functioneel te gaan gebruiken. Denk eens aan de volgende ideeën:

 • Maak van je raam een speelhoek voor de kinderen. Door een leuk hoekje te creëren waar je kinderen kunnen spelen, wordt het gauw gezellig. Plak hier dan bijvoorbeeld ook leuke raamstickers op je ramen.
 • Je venster in de keuken kan natuurlijk uitstekend gebruikt worden als plek waar je kruiden staan. Zet je verse kruiden in mooie potjes neer en wees niet te spaarzaam. Een venster vol groen ziet er gelijk leuk uit!
 • Heb je een diepe vensterbank? Maak dan een zithoekje met kussens, boeken en een lampje, waar je heerlijk kan wegdromen op een vrolijke, zonnige dag. Maak hier echt een knus hoekje van. Als je geen diepe vensterbank hebt, hoef je niet te treuren. Met een ombouw voor je verwarming kun je dit als nog bereiken.

raamversiering hoekje kussens raam roze bloemen boek blauwe gordijnen

Er is natuurlijk ook versiering die je voor je raam hangt. We denken hier niet vaak aan, maar goede vitrages, gordijnen, rolgordijnen, vouwgordijnen, plisségordijnen en jaloezieën kunnen echt een wereld van verschil betekenen voor je interieur. Je raam versieren kan dus ontzettend simpel zijn. Even wat raamversiering op een rijtje:

 • Vitrages worden veel gebruikt als raamversiering. Sommige mensen denken bij vitrages meteen aan valletjes met een borduurrand of patroon met daarvoor een rijtje geraniums. Vitrages zijn er echter in vele stijlen en maten. Doordat ze het daglicht filteren, krijg je binnen een mooi licht. Soepele vitrages die vanaf het plafond tot op de grond vallen en door de wind zachtjes opwaaien, geven je huis een mooie luchtige en levendige sfeer. Hele elegante raamversiering!

raamversiering vitrage wit rustiek moderne slaapkamer

 • Of je gordijnen nu alleen als omlijsting voor je raam gebruikt of ’s avonds dichttrekt om binnen een knusse sfeer te scheppen, gordijnen zijn een sfeervolle raamversiering. Kies uit vele kleuren, materialen en stoffen voor de raamversiering die het mooist in jouw interieur past. Bedenk daarbij dat verduisterende gordijnen niet per se donker van kleur moeten zijn. Als er een lichtdichte laag achter het gordijn zit, zijn lichtgekleurd gordijnen ook verduisterend.

raamversiering boho interieur stijl blauw gordijnkwast fotolijst

 • Met rolgordijnen, vouwgordijnen en plisségordijnen heb je een raamversiering die ook heel functioneel is. Vooral plisségordijnen hebben veel mogelijkheden. Met deze raamversiering regel je de hoeveel licht die naar binnen komt. Er zijn plisségordijnen die je links en rechts kunt openen, en plisségordijnen die je boven en beneden kunt openschuiven. Zo bepaal je welk deel van het raam wordt bedekt en waar je vrij doorheen kunt kijken.
 • Jaloezieën en lamellen waren vroeger meestal grijs en werden veel op kantoren gebruikt. Niet echt een sfeervolle raamversiering. Tegenwoordig worden jaloezieën in verschillende kleuren en materialen gemaakt. Denk bijvoorbeeld ook aan jaloezieën van hout of bamboe. Hele functionele en sfeervolle raamversiering!

Kies een stijl, kies de hoeveelheid en combineer! Creëer de beste balans en geniet van een prachtig uitzicht!

Raamstickers

Bij raamstickers denk je misschien in eerste instantie aan zwarte vogels, die je op het raam plakt om te voorkomen dat echte vogels per ongeluk tegen het raam vliegen. Maar raamstickers kunnen ook een stijlvolle raamversiering zijn: gestileerde takken met vogels in het zwart, kunstige patronen, lange stelen met bloemen, vlinders of grappige dieren voor de kinderkamer.

Een heel ander idee is om bijvoorbeeld een klein raampje te beplakken met een kleurfolie. Zo krijgt het raampje een vrolijke tint en valt er plots een vrolijk licht door heen. Kies voor een warme kleur om meer sfeer te creëren in huis!

Wil je liever niet stickeren, maar wel iets voor je raam zetten voor een leuk effect? Je kunt ook een figuur uitknippen of uitzagen. Denk bijvoorbeeld aan een dunne houten plaat waar figuren uit zijn gezaagd. Het licht wat er doorheen schijnt kan een heel schattig effect met zich meebrengen.

 Westwing inspireert!

Ben je ook geïnspireerd geraakt? Maak je huis dan af met de juiste raamversiering! Westwing is de nieuwe manier van online interieur shoppen en biedt je alles voor een stijlvol huis. Kleurrijke woonaccessoires, bijzondere meubels, luxe keukenapparatuur, vernieuwende gadgets: allemaal producten van high-end designmerken die niet of nét in Nederland en België verkrijgbaar zijn.

Bekijk hier hoe je bij jouw kozijnen tot de meeste geschikte raamversiering kunt komen. In het online magazine kun je je laten inspireren door interieurexperts en stylisten die een kijkje in de keuken geven door hun eigen huis te presenteren. Daarnaast lees je alles over de nieuwste trends en stijlen, ontvang je DIY tips en suggesties om van jouw huis een mooi huis te maken. Have fun bij Westwing!

Laat je dagelijks inspireren door Westwing, dé nieuwe manier van interieur-shoppen.

Foto´s: Westwing/Living4media

De sales begint vandaag

Aankomende sales