Retro

Retro

Delen

Bekend van o.a.
Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorRetro

Het klassieke interieur uit de jaren '50 en jaren '60 is weer terug! Hou je van een interieur met een vleugje nostalgie? Dan is deze stijl perfect bij jouw thuis! Deze zeer populaire woonstijl is beter bekend als Retro.

De Retro look combineert eigentijdse meubels met klassieke elementen uit de afgelopen decennia. Het woord retro is afkomstig uit het Latijn en betekent "terug".

De retro stijl

Nieuw is niet altijd beter! Door met vintage meubels klassieke vormen en betoverende rondingen in huis aan te brengen, transformeer jij je kamers tot een echt retro paradijs. Maar wat wordt nu precies bedoeld met retro?

Retro is het nabootsen, of beter gezegd herinterpreteren van oude stijlen, en deze opnieuw te maken. Retro is dus niet automatisch oud, meestal is het gewoon nieuw. Waarin deze stijl zich onderscheidt van vintage en retro is dat retro een stijl van een eerder tijdperk toont. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe bank met de ronde vormen en knaloranje kleur van de jaren 70. Retro volgt daarom ook niet altijd precies dezelfde stijl als toen, en kan aangepast zijn aan moderne wensen, zoals een retrolamp met LED, of een ouderwets ogende maar energiezuinige koelkast.

retro fifties decoratie blauwe koelkast

Vintage en retro sluiten elkaar echter niet automatisch uit: in de jaren 80 was de retrostijl die zich spiegelde aan de jaren 50 populair, niet in het minst dankzij Back to the Future. Een zeegroene verchroomde stoel uit ca. 1986 is vintage én retro tegelijk!

retro kast en kunststof stoelen

Typisch retro

 • Materialen
  Hout is een natuurlijk materiaal en zeer typisch voor retro. Ook plastic voorwerpen in kleurrijke heldere kleuren zijn retro en maken de stijl tot wat het nu is, namelijk spannend en modern.
 • Vormgeving
  Meubelen en accessoires met organische, geometrische en gebogen patronen en vormen zijn een must. Door de gebogen vorm van de retro meubelen worden ze ook vaak van de naam “Vorm meubilair” voorzien.
 • Retro Kleuren
  Van poederachtige pasteltinten en ingetogen natuurtinten tot opvallende felle kleuren, alles kan met retro vertegenwoordigd worden. Retrokleuren kunnen op bijzondere wijze gecombineerd worden. Vaak wordt er met opzet voor contrasterende kleuren gekozen, omdat een opvallende stoel beter tot zijn recht komt wanneer het tegen een subtiele achtergrond staat. Bovendien wordt de stoel hierdoor ook automatisch een eyecatcher.

Stylingtip!
Gebruik felle kleuren voor accenten en zorg dat de kamer in harmonie blijft. Door alleen donkere meubilair kan de gehele ruimte al snel te donker overkomen. Een aangename en goede mix van verschillende kleuren geeft de kamer een heel ander en fris effect. Lichte en heldere kleuren geven je kamer de charme van de afgelopen decennia.

Vorm versus functionaliteit

In de jaren 50 en 60 stond de functionaliteit van het meubelelement wat meer op de voorgrond dan het uiterlijk. Tegenwoordig is het meer een combinatie. De functionaliteit is niet meer het belangrijkste punt van de het meubel. Tafels en stoelen die er visueel aantrekkelijk uitzien moeten tegelijkertijd ook comfortabel en functioneel zijn.

retro stoeltje en tafeltje tegen oranje muur

Wist je dat?
Donker teakhout is vandaag de dag een zeer graag gezien materiaal voor de retro-look. Met name de combinatie van dit type hout met ingetogen vormen en een vrolijke verscheidenheid van kleuren is erg retro!

Eveneens typisch voor deze stijl, is een mix van verschillende natuurlijke materialen zoals leer, linnen, hout en steen.

Creativ Boards

Retro meubelen

Niervormige tafels, Panton hanglampen, hoezen in rijke mosterd tinten of een oude secretaris, helpen je om oude tijden te herleven en een retro atmosfeer te creëren! Het maakt niet uit welke retro meubels je kiest, of het nu lampen, eetkamerstoelen of een tafel is, deze vintage stijl komt al volledig tot zijn recht met een enkel meubelstuk.

retro sixties bank en lamp in felle kleuren

Retro behang

Behang heeft een aanzienlijke invloed op de sfeer en ambiance in een ruimte, aangezien het direct in het oog springt bij het binnenstappen van een kamer.

Met een breed scala van kleuren en patronen kunnen verschillende stijlen en looks worden gecreëerd. Met een retro behang op de muur wordt het verleden opnieuw gedefinieerd.

Nootachtige vormen, wilde patronen, zachte pasteltinten, lineaire en grafische vormgeving of krachtige raven, retro behang is al jaren in en nauwelijks meer weg te denken!

Retro

Retro accessoires

Een retro-look is ook heel goed in je interieur te brengen met accessoires! Net zoals bij het meubilair zijn hout, plastic en glas belangrijke materialen voor retro accessoires. Ook zijn florale patronen en grafische motieven overheersend.

Met retro accessoires en decoratieve elementen kan je deze prachtige stijl in het huis verwerken, zonder dat je gelijk het gehele interieur hoeft te veranderen. Retro accessoires staan erg mooi in een modern appartement en zorgen voor een karaktervol sprankje in huis!

Retro servies
Om je huis en retro interieur op te fleuren en door te voeren, kun je een leuk retro servies of onderdelen hiervan prominent op de tafel zetten. Bijvoorbeeld de simpele ontwerpen uit het hoge noorden die vaak een robuuste uitstraling hebben. Of kies je juist voor fleurig retro servies in de gekste kleurtonen?

Kamerplanten

Planten kunnen ook een mooi retro-effect in je interieur geven. In de jaren ’60 en ’70 waren deze kamerplanten bijvoorbeeld erg populair.

 • De sanseveria, een cactusachtige, met lange groene stengels
 • De geranium, vrolijke kleuren in vrolijk gekleurde potten
 • De cactus, de echte, groot of klein

Retro radio

Ook bij mensen die hun huis of een kamer niet helemaal retro hebben ingericht, zijn de speciaal ontworpen radio’s populair. ‘s Morgens, ‘s middags, ‘s avonds, in het kantoor, de auto of thuis luisteren we graag naar aangename muziek of informatieve nieuwsberichten op de radio. Het ouderwetse radiodesign is erg weer erg trendy, door zijn klassieke looks en functionaliteit. Een mooie herinnering aan de goede oude tijd.

retro beige zithoek met zwarte lamp

Ontdek Westwing

Accessoires en meubels met een retro-look koop je eenvoudig via Westwing. Westwing is de nieuwe manier van online interieur shoppen en biedt je alles voor een stijlvol huis. Kleurrijke woonaccessoires, bijzondere meubels, luxe keukenapparatuur, vernieuwende gadgets: allemaal producten van high-end designmerken die niet of nét in Nederland en België verkrijgbaar zijn.