Rolgordijnen

Rolgordijnen

Delen

Bekend van o.a.
Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorRolgordijnen

Het ziet er gewoon prachtig zijn als er in een appartement of een huis veel ramen zijn. Hoe meer ramen je hebt, hoe helderder het appartement is , maar ook hoe meer nieuwsgierige blikken er de woning binnen kunnen kijken.

Stijlvolle en toch functionele rolgordijnen kunnen hier hulp bij bieden en ook een mooie raamdecoratie zijn!

Waarom heb je rolgordijnen nodig?

Rolgordijnen kunnen om drie verschillende redenen worden geïnstalleerd en al deze redenen zijn eigenlijk net zo belangrijk.

  •  Bescherming tegen binnengluurders: een belangrijke reden om rolgordijnen te installeren is om het privéleven privé te houden. Vooral in grote steden zijn de afstanden tussen de ramen van verschillende appartementen of huizen klein en als je op de begane grond woont dan heb je waarschijnlijk hetzelfde probleem. Onbekenden hebben vaak een vrij uitzicht in jouw appartement. Het is natuurlijk duidelijk dat dit ongewenst is!

Rolgordijnen kunnen hier hulp bieden, want als ze naar beneden gerold zijn kan niemand meer naar binnen kijken. Ideaal! En… daarvoor hoeven de rolgordijnen niet zwart of donkerblauw te zijn – ook lichtgekleurde rolgordijnen in het wit of crème garanderen dat er geen vreemde blik zijn weg meer vindt in jouw eigen appartement.

  • Verduistering: verduisterende rolgordijnen worden vaak in de slaapkamer gebruikt, want in deze kamer willen de meeste mensen het donker hebben wanneer ze slapen. Verduisterende rolgordijnen zijn hiervoor perfect. Vaak hebben deze modellen donkere kleuren om verduisterend te werken – maar dat hoeft niet per se, want lichtgekleurde rolgordijnen kunnen ook zo gemaakt worden dat ze het licht buiten houden.

Het beste is om rolgordijnen met gordijnen te combineren zodat dit duo niet de hele kamer hoeft te verduisteren als je de ruimte alleen maar tegen binnengluurders wilt beschermen. Overdag heb je dan toch een lichte slaapkamer.

  • Zonwering: ook bescherming tegen de zon is een van de belangrijkste redenen waarom rolgordijnen worden aangeschaft. Vooral bij ramen die naar het zuiden gericht zijn, is een rolgordijn tegen de zon de perfecte manier om de warmte en het licht uit beeld te houden.

De rolgordijnen zullen voorkomen dat het interieur van het appartement te warm wordt en je je voelt alsof je in een soort kas zit. Dat scheelt!

Welke rolgordijnen zijn de beste?

Het is werkelijk niet mogelijk om te zeggen welke rolgordijnen de beste keuze voor jou zijn. Het is maar net welke eisen je zelf stelt! Welke opties zijn er?

  • Aluminium rolgordijnen: Rolgordijnen gemaakt van aluminium zijn super handig, omdat de lamellen in de meeste gevallen kunnen worden aangepast zodat je meer of minder licht in de kamer kan toelaten. Aan de andere kant zien deze rolgordijnen er nogal koel uit omdat ze meestal in het zilver of wit worden gemaakt;
  • Plisse gordijnen: Plisse gordijnen zijn totaal allemaal anders gebouwd dan het conventionele rolgordijn. De plooien van plisségordijnen worden zoals bij een accordeon uit elkaar getrokken en weer opgevouwen. Plisse gordijnen worden zelden gebruikt voor het verduisteren van een kamer – ze worden meer gebruikt tegen binnengluurders, omdat ze er voornamelijk zijn in heldere en transparante kleuren. Het bijzondere aan plisse gordijnen is dat ze rechtstreeks aan het raamkozijn hangen en zowel van boven als van beneden omhoog en omlaag getrokken kunnen worden kunnen. Dit is mogelijk omdat de plooien aan een kabel bevestigd zijn;
  • Rolgordijnen van textiel: rolgordijnen van textiel of behoren tot de meest populaire rolgordijnen. De stof is zeer flexibel, gemakkelijk schoon te maken en beschikbaar in verschillende kleuren. Grijs, blauw, bruin, wit, zwart of rood – het aantal kleuren kent geen grenzen!

Rolgordijnen zonder boren

Het gebeurt vaak dat rolgordijnen alleen maar door te boren geïnstalleerd kunnen worden. Maar vooral in huurwoningen kan dit een probleem zijn omdat de huurbaas het liever niet heeft dat de huurder gaten in het raamkozijn boort.

Gelukkig zijn er ook modellen waar er geen boren nodig is! Door een speciale clip-methode kan het rolgordijn in een beugel tussen het raam en het kozijn gehangen worden – zonder boor! 

Rolgordijnen voor dakramen

Dakramen presenteren een geheel nieuw probleem: de rolgordijnen moeten op een andere manier worden geïnstalleerd, want door zwaartekracht zouden normale rolgordijnen hier gewoon naar beneden hangen zonder het raam te bedekken. Voor deze speciale ramen is er dus een aparte oplossing nodig!

Aangepast aan de hoogte en breedte van het raam kunnen er rails aan het raamkozijn gemaakt worden waaraan de rolgordijnen bevestigd kunnen worden. Op deze manier ben je zowel tegen nieuwsgierige blikken als tegen de zon beschermt!

Voordat je rolgordijnen koopt moet je de hoogte en de breedte van het raam op de cm nauwkeurig meten. Het is namelijk gewoon minder mooi als de rolgordijnen te smal of te breed zijn voor het betreffende raam!

Laat je nog meer inspireren en vind jouw ideale rolgordijnen! Bij Westwing zijn elke dag nieuwe aanbiedingen en vind je een brede selectie van mooie en exclusieve producten met korting tot 70%!