Ronde eettafel

Ronde eettafel

Delen

Bekend van o.a.
Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorRonde eettafel

De eettafel neemt in veel huizen een prominente plek in en is allang niet meer alleen het punt in de kamer waar samen gegeten wordt. De eettafel is in veel gezinnen een flexibele werkplek, een gezellige borrelplek en een hobbytafel in één. Het is de eettafel waar de beste gesprekken plaatsvinden. Maar wat als je geen ruimte hebt voor een enorme tafel in je huis?

Kies dan altijd voor een ronde eettafel. Deze vorm is ideaal voor kleine woonkamers en smalle huizen. Met een ronde tafel bereik je met een relatief kleine tafel hetzelfde gezellige effect van een grote eettafel. Vind bij Westwing een grote verscheidenheid aan allerlei design meubels, waaronder een ronde eettafel en woonaccessoires om je interieur verder mee te decoreren.

klassieke witte ronde eettafel kleurige glazen

De mythe van de ronde tafel

Volgens de verhalen zou Koning Arthur de ronde tafel hebben geïntroduceerd tijdens de vereniging van Engeland. De ronde vorm stond symbool voor de gelijkheid aan tafel. Niemand was belangrijker dan een ander en iedereen werd gehoord.

Uiteindelijk weet niemand zeker of de ronde tafel van Koning Arthur, waaraan hij vergaderde met zijn ridders, daadwerkelijk ook heeft bestaan. Maar het verhaal geeft de eettafel in ieder geval extra karakter.

retro witte ronde eettafel

Hoeveel personen passen er aan een ronde tafel?

Veel mensen vinden het moeilijk om bij een ronde tafel in te schatten hoeveel personen er aan tafel passen. Heb je grote stoelen met armleuningen, dan nemen die extra veel ruimte in. Ook kunnen er wat minder mensen zitten aan een tafel met een groot onderstel.

Bij een tafel met een enkele tafelpoot in het midden met daaromheen gemiddelde stoelen kun je uitgaan van de volgende formaten.

 • 100 cm doorsnede – 3 personen
 • 120 cm doorsnede – 4 personen
 • 130 cm doorsnede – 4-5 personen
 • 140 cm doorsnede – 5-6 personen
 • 150 cm doorsnede – 6-7 personen

Heb je niet veel ruimte? En wil je toch graag een grote ronde eettafel in je huis? Dan kan je er ook voor kiezen om een inklapbare eettafel te plaatsen. Zo beperk je de ruimte die een grote tafel in kan nemen, maar kan je toch nog grote groepen gasten ontvangen in huis.

landelijke ronde eetafel met tafelkleed

Tafeltje dekje: een ronde eettafel

Een ronde eettafel dekken is misschien wat lastiger dan het dekken van een rechthoekige of vierkante tafel. Hieronder een aantal handige tips:

 • Zet eerst het juiste aantal stoelen netjes rondom de eettafel. Dat maakt het makkelijker om de borden en het bestek goed over de tafel te verdelen.
 • Je kunt jouw ronde eettafel natuurlijk helemaal afdekken met een groot tafelkleed, maar dat is niet de enige optie. Placemats in een leuke kleur laten jouw design eettafel schitteren en voorkomen dat hij vies wordt.
 • Voor een speels effect gebruik je vierkante borden op je witte ronde tafel.
 • Versier de tafel daarentegen wel weer met ronde decoratie, zoals een glazen ronde vaas.

Jouw tafel, jouw stijl

Niet alleen in grootte maar ook in kleur en design kun je met ronde eettafels alle kanten op. Het materiaal, de kleur en het type onderstel zijn zeer bepalend voor het karakter van de tafel. Wat je persoonlijke interieurstijl ook is, er is altijd een match te vinden met een ronde eettafel. En ook als na een tijdje, je de stijl in je huis aanpast, kan je de ronde eettafel een make-over geven. Met slechts een likje verf, of een ander onderstel, heb je een geheel nieuwe blikvanger in je interieur.

ronde eettafel glazen blad houten onderstel

Het materiaal van je eettafel

 • Houten eettafels zijn nog altijd heel populair. Naturel beuken past heel mooi in de Scandinavische interieurs.
 • Een massief mango houten tafelblad krijgt al snel een industriële uitstraling en in een landelijke woonkamer staat grenen nog altijd erg goed.
 • Of hou je misschien meer van materialen zoals glas of staal. Of wat dacht je van een combinatie van materialen? Een houten tafelblad met een stoer zwart stalen onderstel. Of een zilverkleurige rvs poot met een glazen tafelblad.

De keuzes in materiaal en designs zijn oneindig, en zo is er in iedere woonstijl een mooie ronde eettafel die erbij past. Van een moderne inrichting tot aan een klassieke stijl.

Het type onderstel

 • Heb je weinig ruimte in huis? Dan kun je het beste voor een enkele poot in het midden van de tafel kiezen. Zo lijkt de eettafel minder groot en kunnen de meeste mensen rond de tafel zitten.
 • Heb je wel wat meer ruimte, dan is het leuk om een wat opvallender onderstel te kiezen waarop je ronde eettafel leunt. Let er wel dan altijd extra op dat je stoelen kiest die rond de tafel passen. Mix en match met verschillende kleuren, of ga voor een palet in dezelfde tinten.

De eettafel is een centrale plek in huis en wil je echt een knus en gezellige plek creëren? Kies dan absoluut voor een ronde eettafel! Met de variaties in formaat, van een grote eettafel voor 8 personen tot een kleine ronde eettafel voor 4 personen, past een ronde eettafel in ieder interieur.

ronde eettafel in scandinavische stijl

Veelzijdig wit

Belangrijk bij de keuze van de ronde eettafel is de kleur. Waar een donkere eettafel de aandacht sterk opeist, zorgt een witte ronde eettafel juist voor openheid en licht in de ruimte. Vaak wordt gezegd dat wit geen echte kleur is. Toch is wit juist de meest veelzijdige kleur die er bestaat. Het past namelijk bijna overal bij! Wit straalt rust uit. En dat is precies wat een witte ronde tafel ook is. Ook voor het dekken van de eettafel is wit handig. Je kunt een witte eettafel aankleden met alle soorten borden en decoratie. Bovendien past wit in bijna ieder interieur.

En wie denkt dat wit altijd hetzelfde is, heeft het bij het verkeerde eind. Wat dacht je van zilverwit, sneeuwwit, hagelwit, ivoorwit, gebroken wit, wolkenwit, titaanwit en zinkwit? Wit kent veel verschillende tinten, waardoor je een te klinisch ogende woonkamer vermijdt.

witte ronde eettafel met groene placemats

Grote ronde tafel in de eetkamer

Heb je thuis meer ruimte, heb je dan wel eens nagedacht over een grote ronde eettafel? Dit geeft een warme sfeer aan je eetruimte en bovendien is het een stuk gezelliger eten. Naast het feit dat je in contact staat met iedereen aan tafel, creëer je een soort mediterrane sfeer, doordat het eten wat chaotischer op een ronde tafel geplaatst is. Heerlijk voor als je bijvoorbeeld kleine hapjes hebt gemaakt of sushi of tapas eet!

lange afgeronde eettafel

Match je grote ronde tafel in je interieur

Je kan natuurlijk niet zonder blikken of blozen je grote ronde tafel in je woonkamer neerzetten. Je moet rekening houden met de rest van je meubelen en aan de hand daarvan je wensen en behoeftes omtrent je ronde tafel vaststellen. Hieronder vind je enkele tips voor de plaatsing van je grote ronde tafel.

 • Plaats je grote ronde tafel in het midden van je woonkamer. Zo staat je tafel centraal, waardoor het al snel een soort verzamelplaats wordt.
 • Gebruik je grote ronde tafel als salontafel. Heb je een mooie zithoek met een bank en tv? Plaats je ronde tafel in het midden, en laat de hoogte bijstellen. Je kan een mooie ronde tafel bijvoorbeeld 30 centimeter boven de grond laten uitkomen, waardoor het echt als een salontafel fungeert.
 • Match je ronde tafel met andere woonaccessoires. Heb jij een ronde teak tafel? Laat dan woonaccessoires van hout terugkomen in je interieur. Heb je een oude ronde tafel? Laat dan diverse oude woonaccessoires naar voren komen.

Het moge duidelijk zijn, de ronde eettafel is er in allerlei varianten. Kies met deze tips de ronde tafel die in jouw interieur past!

Laat je dagelijks inspireren door Westwing, dé nieuwe manier van interieur-shoppen.