Rubbermatten

Rubbermatten

Delen

Bekend van o.a.
Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorRubbermatten

Matten kun je op vele plaatsen in en om het huis gebruiken: in de badkamer op de koude, natte vloer na het douchen of badderen. In huis bij de voordeur, zowel buiten als binnen, maar natuurlijk ook bij de achterdeur of tuin- of terrasdeur. Denk aan in de schuur of garage tegen het slippen en om de ondergrond te beschermen tijdens het werken of klussen. 

Er zijn vele toepassingen van rubbermatten te bedenken. Gelukkig is er voor iedere functie wel een juiste mat te vinden! De rubbermat is er namelijk in vele vormen, varianten en uitvoeringen. Hieronder bespreken we de meest voorkomende rubbermatten. 

Stevige rubbermatten

Een rubberen deurmat is allereerst een functioneel item; het zorgt ervoor dat je familieleden of gasten niet met hun vieze of natte schoenen door het huis lopen. Rubbermatten moeten daarom vooral duurzaam en stevig zijn. Je moet op deze matten van rubber je voeten schoon kunnen stampen, zo haal je het ergste vuil en vocht van je schoenen. De bekende rubberen ringmat is hiervoor ideaal. Dit is een langwerpige mat met ronde openingen. Het wordt ook wel de dominomat genoemd. Deze matten zijn hoog, stevig en laten het vuil en vocht na een regenbui van je schoenen eenvoudig achter op de ondergrond na het stampen. De ringmatten zijn geschikt voor buitenshuis.

Je hebt ook wat minder dikke rubbermatten die geheel van (gerecycled) rubber vervaardigd zijn. Ze zijn wat flexibeler en je kunt ze vaak per gewenste afmeting kopen van een rol in een kluswinkel of doe-het-zelf-zaak. De bekendste rubbermatten voor thuis hebben een autobandenprofiel, een diagonaal streeppatroon of omhoogstaande noppen. Ze zijn vaak zwart, maar er bestaan ook gekleurde rubbermat uitvoeringen.

Rubbermatten met haren of borstels

Natuurlijk is het handig als je op je rubbermat ook je voeten kunt vegen om wat fijner vuil van je schoenen te halen. De mat heeft dan borsteltjes of haren nodig. Er bestaan rubbermatten die bovenop zijn afgewerkt met een laag haren of borsteltjes in een bepaald patroon of motief en zelfs verschillende kleuren, zoals grove bruine borstels, gekleurde korte borstels, gekleurde haren enzovoorts.
Wil je een rubbermat waarop je zowel je voeten schoon kunt stampen als je voeten kunt vegen, dan is het handig om een mat te nemen die verdeeld is in twee vakken; aan de ene zijde de ringmat, aan de andere zijde stroken borsteltjes of wat grovere haren voor het vegen.

Rubbermatten binnenshuis

Matten van rubber of siliconen met anti slip rug en korte, zachtere haren zijn geschikt voor binnenshuis, bijvoorbeeld aan de binnenkant van de deur of in de badkamer. Ze hebben vaak een rubberen gladde strip rondom de haren of zachte borstels. De haren of borsteltjes kunnen gekleurd zijn en je kan ze zelfs laten bedrukken! Een logomat is ideaal voor een winkel of een bedrijf, maar je kunt voor thuis natuurlijk ook een welkomstwoord of mooie spreuk op de mat laten drukken.
Er bestaan ook rubbermatten met zachte haren in de opdruk van stenen of hout. Zo lijkt het alsof je rubbermat van ander materiaal is gemaakt. Extra mooi voor in de badkamer bijvoorbeeld.