Schalen

Schalen

Delen

Bekend van o.a.
Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorSchalen

"Het wordt je aangereikt op een zilveren schaal", 'een gewicht in de schaal leggen', 'in de waagschaal stellen'... Op allerlei manieren komen schalen terug in de Nederlandse spreekwoorden. Een veelzijdig woord dus. Minstens zo veelzijdig als het product zelf!

Ben je op zoek naar fijne schalen om je gerechten te presenteren? Of om je al je fruit in te doen? Of juist als decoratie voor op tafel? Laat je inspireren en ontdek welke schalen je het beste kunt gebruiken!

Serviesonderdeel

De schaal wordt gezien als de grote broer van het bord. In tegenstelling tot borden, zijn schalen groter en platter. De schaal valt onder het begrip ‘servies’ en is daarom ook onmisbaar in de keuken. Het voordeel van schalen is de multifunctionaliteit; je kunt er van alles in kwijt.

Ruime keuze

Hoewel alle schalen gebruikt kunnen worden voor het serveren van eten, is er toch een onderscheid te maken in specifieke soorten schalen. Deze hebben een licht aangepaste vorm om de presentatie van het betreffende type eten extra aantrekkelijk te maken.

Serveerschalen

De meest bekende schalen zijn misschien wel de serveerschalen. Deze schalen kom je bijna overal tegen; van chique restaurants tot misschien wel in je eigen huis! De bekende zilveren schalen (ook wel silver platters genoemd) hebben vaak een ovale of langwerpige vorm, met een iets dieper liggende bodem. Het hoogteverschil tussen de bodem en de rand gaat niet geleidelijk in elkaar over, waardoor je dus van alles erop kunt serveren, zonder bang te hoeven zijn dat er iets uit de schaal zal vallen.

Fruitschalen

Het tweede bekendste type schalen zijn de fruitschalen. Deze schalen zijn vaak gemaakt van:

  • Porselein
  • Keramiek

Deze schalen variëren van de smalle, langwerpige schaal, tot aan de perfect ronde, diepe en ondiepe schaal. Wat erg kenmerkend is voor dit type schalen, is het gebruik van felle kleuren. Deze kleuren accentueren de diversiteit in kleuren van fruit en zorgen samen voor een vrolijk geheel. Gezond eten moet natuurlijk aantrekkelijk worden gemaakt!

Kaarsschalen

Daarnaast zijn er ook de kaarsschalen. Dit zijn schalen waar je vooral de grotere en bredere kaarsen op kunt zetten. De schalen zijn vaak gemaakt van ongeglazuurd aardewerk, omdat dit een groffe textuur heeft en daarom voor meer grip zorgt. Op deze manier blijft een kaars makkelijker staan. Behalve in grote formaten, komen kaarsschalen ook in kleine formaten met een diepe bodem. Deze is vooral geschikt voor de lange, dunne kaarsen. Het meestgebruikte materiaal hiervoor is glas.

Ovenschalen

Dit type schalen wordt meer gebruikt voor het in de oven doen van verschillende bakproducten. Denk hierbij aan het maken van koeken of cakejes. De handvatten of hendels zijn vaak van hetzelfde materiaal als de schaal zelf en geleidt warmte daardoor erg goed. Als je deze schaal uit de oven haalt, let dan wel op dat je altijd een theedoekje gebruikt!

Maar ook de ovenschaal is in te zetten als decoratie in huis. Je kunt het namelijk als dienblad gebruiken of op de eettafel als houder voor bijvoorbeeld peper- en zoutstellen. De schalen komen in allerlei leuke kleurtjes en materialen, dus zijn ze erg veelzijdig.

Saladeschalen

De saladeschaal is de diepste variant op de schalen en lijkt al bijna op een kom. De schalen zijn diep, omdat je tijdens het maken van salades niet wil dat alles de schaal uitvliegt. Deze schalen zijn vaak van:

  • Porselein
  • Keramiek
  • Glas
  • Kunststof

Wist je dat je bijna elke saladeschaal vaatwasbestendig is? Dat scheelt weer afwassen!

Tapasschalen

Als laatste voorbeeld nemen we de tapasschalen. Deze schalen zijn van een veel kleiner formaat en worden voornamelijk gebruikt voor het presenteren van dipsauzen. Het meest gangbare materiaal hiervoor is porselein.

Met de keuze uit al deze verschillende soorten schalen, is het natuurlijk aan jou om te bedenken voor welke gelegenheid je welke schaal wil inzetten. Ze komen allemaal in allerlei leuke kleurtjes of met leuke, opgedrukte patronen, dus keuze is er genoeg! Maak serveren in huis makkelijker voor jezelf en je visite, of geniet zelf van prachtige decoratie in huis. Bedien jezelf!

Exclusief bij Westwing

Wist je dat je bij Westwing, Nederlands eerste, exclusieve online Home & Living webshop, een grote variatie aan schalen en andere keukenaccessoires kunt vinden? Denk aan snijplanken, opscheplepels, bestek en servies.

Mix & match met allerlei verschillende schalen voor een speelse uitstraling op tafel. Of ga juist voor een strakke look met dezelfde soorten schalen in allerlei formaten. Selecteer je favoriete items, voeg ze toe aan je winkelmandje en jouw prachtige schaal is nog maar één klik bij je vandaan!