Secretaire

Secretaire

Delen

Bekend van o.a.
Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorSecretaire

Stel, je hebt een heerlijk charmant appartement of huis. Maar helaas niet zoveel ruimte. Je wil alleen wel af en toe thuis kunnen werken. Maar voor grote meubels heb je nu dus geen plek. Hoe creëer je nu toch die fijne werkplek voor in huis?

Een klein bureau, zoals een secretaire, zou nu ideaal zijn voor in jouw interieur. Dit meubelstuk heeft een bureaublad dat kan worden ingeschoven of ingeklapt en daarom zal het niet veel plek in huis innemen. Daarnaast heeft de secretaire bijna altijd een mooie authentieke look en kan het ook nog de blikvanger van jouw interieur worden.

De secretaire voor al jouw geheimen

De secretaire werd rond de 17e eeuw geïntroduceerd voor de vrouw die graag schreef.  Voornamelijk schreef ze er geheime brieven en borg ze er haar dagboeken en brieven in op. Die uiteraard niet door anderen gelezen mochten worden. Het woord secretaire is dan ook afgeleid van het frans ‘secret’ of geheim en verwijst dus naar de oorspronkelijke functie van de secretaire. Wanneer de vrouw er niet aan werkte, sloot ze de klep van haar bureau en kon niemand er meer bij.

Een echte antieke secretaire had vele mooie afwerkingen verwerkt in het meubel. Zoals ivoren sleutelgaten of het was gedecoreerd met parelmoer. Tegenwoordig zijn er ook moderne varianten van de secretaire, maar de authentieke exemplaren kan je nog steeds vinden op bijvoorbeeld veilingen of in echte antieke meubelzaken.

Update de secretaire

Door de komst van grote computers, printers en dergelijken, is de secretaire langzamerhand verdwenen uit de kantoren. Maar de laatste jaren heeft men weer het kleine bureau her ontdekt. En niet alleen om aan te werken, maar ook als trendy blikvanger voor in een interieur.

Hou de secretaire in de originele staat en laat dit meubelstuk als eyecatcher in de woonkamer staan. Door de authentieke donker gekleurde secretaire tussen mooie neutrale meubels te plaatsen, creëer je een fraai contrast in jouw interieur.

Of kies ervoor om de secretaire zelf op te knappen door bijvoorbeeld de binnen- en buitenkant van dit meubelstuk in een bepaalde kleur te verven. Het liefst verschillend van elkaar, zodat je er een unieker exemplaar van maakt. Verf de buitenkant in krijtverf en kies ervoor om de binnenkant in een mooie pastel tint te verven. Zo heb je een leuk nieuw meubelstuk voor in bijvoorbeeld de kinderkamer.

De secretaire is weer terug van weggeweest en is de nieuwe trendy toevoeging in jouw interieur. Het meubelstuk neemt maar weinig ruimte in en zal een uniek en nostalgische tintje geven aan jouw huis.