Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorShabby chic

Shabby chic

Onevenheden in de verf, krassen op oppervlakken, geëxpandeerde kleuren: de shabby chic stijl is een inrichting stijl met schoonheidsfoutjes. Juist deze krassen en foutjes, deze onvolkomenheid en vintage, ouderwetse stijl zijn de belangrijkste en meest karakteristieke kenmerken van shabby chic.

Shabby betekent “armoedig” – maar deze design look is alles behalve armoedig en waardeloze rommel. Deze stijl is net als een ruwe diamant die niet aangeslepen mag worden: niets voor perfectionisten! Bovendien kan shabby chic worden opgevat als een versie van de vintage look. Bij beide varianten is de basis gebruikte meubelen en accessoires. Het fundamentele verschil tussen deze twee stijlen is dat de vintage stijl niet zo romantisch en vrouwelijk is als de shabby chic stijl.

Shabby chic meubelen

Shabby chic living: Welke meubels passen goed bij de shabby chic stijl? Er worden voornamelijk witte houten meubels gebruikt in een shabby chic interieur. Individuele vintage stukken van de vlooienmarkt en de erfstukken van grootmoeder kunnen heerlijk worden gecombineerd met nieuwe en moderne meubels in de shabby chic look. Het is juist deze mix van nieuwe elementen en oude favoriete stukken die deze interieur stijl maken tot wat het zijn moet: onvolmaakt, bij elkaar gegooid, onvolledig, vrouwelijk, charismatisch! Het kenmerk van de shabby chic stijl is dat alles er gebruikt uitziet – of het nou natuurlijk vintage is of expres gedaan. Deze sporen zijn op verschillende manieren zichtbaar: afgeweerde hoeken, afgebroken randen, gekrast metaal, afgebladderde verf of schijnbaar onbehandeld hout. Deze oud lijkende meubels zijn echter niet het enige kenmerk van een shabby chic interieur. Ook de vormgeving van sommige meubel elementen is iets bijzonders en ziet er met gebogen stoel en tafelpoten een beetje uit als de landelijke stijl.

Kleuren bij shabby chic

Welke kleuren kenmerken de shabby chic stijl? De kleuren wereld van shabby chic wordt gekenmerkt door lichte en delicate nuances – pastel fans zullen zich bij deze stijl van inrichten helemaal thuis voelen! De lichte kleuren worden in de hele stijl teruggevonden: roze, blauw en violet zijn erg populaire en kleurrijke pastels en levendige felle kleuren worden hier zeker niet gebruikt. De poederachtige pasteltinten vormen een perfecte symbiose in combinatie met subtiel grijs, antiek wit en lichtbeige.

Shabby chic deco

Wat is de juiste inrichting, die goed bij de kleuren van de shabby chic stijl past? De gedempte kleuren en pasteltinten worden versterkt door schitterende accessoires en decoratieve elementen. Kussens en dekens, die zijn uitgerust met pailletten, zilveren schalen, vazen en kandelaars, evenals glinsterende, oude kroonluchters zijn prachtige stukken waarmee u de shabby look compleet maakt. Maar alle elementen hoeven niet altijd perfect bij elkaar te passen – de liefdevol uitgekozen elementen en accessoires kunnen zoals u wilt bij elkaar gezet worden. De intuïtieve en gepassioneerde manier waarmee shabby chic kamers gedecoreerd zijn ziet er vaak heel vrouwelijk en huiselijk uit.

Deco basics: Hier zijn een aantal decoratieve basics van de shabby chic stijl samengevat: Nostalgische lampenkappen, retro meubels, speelse kroonluchters, kussenhoezen met fluweel en kant, meubels met een vintage en versleten look, bloemmotieven en Toile-de-Jouy behang.

Shabby chic materialen

Natuurlijke materialen zijn de kenmerken van shabby chic. Voorkeur ligt bij al enigszins verouderde materialen zoals leer, canvas of hout, waar u de sporen van het verleden kunt vinden.

Motieven en patronen

De diversiteit van verschillende shabby chic patronen is veelzijdig. Als u de volgende vuistregel volgt dan kunt u niks verkeerd doen bij de selectie van motieven en patronen: Als de patronen een geschiedenis of traditie hebben dan zijn deze ideaal voor de combinatie met shabby chic meubilair. Bloemdecoratie, Oosterse ornamenten, Toile-de-Jouy en paisley patronen zijn de belichaming van de shabby chic stijl – maar ook strepen en ruiten zijn terug te vinden in deze interieur stijl en zien er altijd heel mooi uit. Zorg er hier wel voor dat de kleuren van de motieven en patronen harmonieus bij het totale concept van de kamer passen.

Zelf Shabby Chic doen

Niet alles hoeft gekocht te worden – juist de shabby look kunt u met een aantal eenvoudige stappen zelf bereiken. Met verf, schuurpapier en een meubelstuk dat in de shabby chic look nieuw zou kunnen schitteren, kunt u een shabby chic stuk creëren.