Slaapbank

Slaapbank

Delen

Bekend van o.a.
Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorSlaapbank

Slaapbanken zijn echte allrounders op het gebied van wonen en slapen. Tijdens de dag is de slaapbank om comfortabel op te kunnen zitten terwijl je de banken 's nachts in een knus bed kan transformeren. De slaapbank heeft zijn populariteit te danken aan zijn multifunctionaliteit.

Sommige slaapbanken hebben een ingebouwde opslagruimte, die je voor het beddengoed kan gebruiken. Met deze optie kan je het beddengoed snel tevoorschijn halen en weer opbergen op ieder gewenst moment. Daarnaast bestaan er ook slaapbanken die puur decoratief zijn en geheel aansluiten op jouw woonwensen.

Het doel van de slaapbank

Eenpersoonswoningen, werkkamers, gastenkamers, tiener- en kinderkamers zijn vaak bemeubeld met gestoffeerde meubels of banken. Omwille van hun bruikbaarheid en veelzijdigheid zijn deze meubels zeer populair. Denk bijvoorbeeld aan slaapbanken. Slaapbanken kunnen gemakkelijk van een ruimtebesparende bank in een groot bed worden veranderd. In kamers of woningen waar niet voldoende ruimte is om zowel een bank als een bed te plaatsen, biedt een slaapbank dus de beste uitkomst.

 • SlaapbankIndien men over een gastenkamer beschikt, dan is deze vaak erg klein. Meestal is dit de reden dat het bezoek niet blijft overnachten. In dit geval kunnen slaapbanken de oplossing bieden. Deze banken nemen immers niet te veel ruimte in, waardoor de kamer optimaal benut kan worden. Het verschil met gewone banken is dat slaapbanken in een handomdraai kunnen worden uitgeklapt tot een bed.
 • Sommige mensen hebben gewoonweg echt geen ruimte voor een aparte kamer of kantoor. Hier is het dus van belang dat de ruimte zo multifunctioneel mogelijk wordt ingericht. Ook hier kan een slaapbank de oplossing zijn.
 • Een speciaal soort slaapbank, is de hoekslaapbank. Dankzij dit soort banken wordt ook de hoek van de kamer optimaal benut en verkrijg je net dat extra beetje  speling. Hierdoor kan je die leuke bijzettafel naast de bank misschien wel kwijt, wat in eerste instantie misschien niet mogelijk leek te zijn.

Een slaapbank in ieder interieur

Een slaapbank is een verrijking aan ieder interieur, van modern tot heel klassiek. Want wil nu niet zijn logees een fijne en comfortabele slaapplek bieden?

 • Woon je in een huis met een moderne woonstijl? Dan is een strakke slaapbank in het zwart of wit een mooie toevoeging aan je interieur. Door zijn simpele vormgeving zal de bank niet teveel opvallen in de ruimte.
 • Of ben je meer fan van een Scandinavische inrichting thuis? Dan is een grijze slaapbank op licht houten pootjes een mooie aanvulling op de kamer. Combineer verder met kussens en woonaccessoires in pastel kleuren.
 • Ook kan je een Shabby Chic interieur heel goed verrijken met een slaapbank. Kies voor een sierlijk en decoratief design en plaats er kussens en dekens op in de kleuren grijs en oudroze.
 • Tevens zal je ook in een industriële woonstijl, heel goed een slaapbank kunnen plaatsen. Kies voor een stoer onderstel van steigerhout en plaats er een dik matras op met allerlei kussens in verschillende tinten grijs. Rauw en zacht tegelijkertijd.

Naast dat het design van een slaapbank in allerlei verschillende designs kan voorkomen, kan je ook op de slaapbank zelf goed variëren met kussens en dekens. Zo kan je de ene week de slaapbank heel klassiek decoreren en de andere week heel stoer. Hangt dan ook van de gast af.

DIY: Maak de slaapbank zelf

Wil je graag een unieke slaapbank? En heb je de tijd om je handen creatief uit de mouwen te steken? Maak dan de slaapbank zelf. Met slechts een aantal benodigdheden, creeer je deze heel makkelijk zelf.

 • Verzamel 3 pallets in goede staat;
 • Schuur deze pallets goed op;
 • Verf de pallets eventueel over in een kleur die past bij je woonstijl;
 • Bevestig de pallets aan elkaar met schroeven, om verschuiving te voorkomen;
 • Kleed de pallets aan met een fijn matras en zachte kussens om zo het plaatje af te maken.

Handig is dat je deze slaapbank eventueel ook nog op wieltjes kan plaatsen. Zorg wel dat deze wielen ook een rem hebben, zodat de bank niet zomaar wegrolt tijdens het slapen. Maar op deze manier kan je de slaapbank weg schuiven, wanneer je ‘m uit het zicht wilt hebben.

Uitklaprichting

Slaapbanken kunnen op verschillende manieren worden uitgevouwen.

 • Sommige slaapbanken worden uitgeklapt aan de zitting. Deze slaapbank kan echt worden uitgevouwen tot een bed.
 • Andere slaapbanken hebben dan weer de optie om de rugleuning naar achteren te klappen. Bij een dergelijke slaapbank is het belangrijk dat er wat ruimte achter de bank aanwezig is zodat het gemakkelijk uitgeklapt kan worden. Bovendien, zijn deze banken ook vaak wat comfortabeler dan het eerste type.

Bekleding

Slaapbanken zijn qua bekleding (materiaal, kleur) even veelzijdig als de andere type banken.

 • Slaapbanken met een geweven stof zijn bijzonder duurzaam;
 • Terwijl slaapbanken uit leer of microvezel weer makkelijker te onderhouden zijn.

De materialen die voor slaapbanken gebruikt worden zijn vaak stevig en makkelijk te reinigen, omdat een slaapbank nu eenmaal meerdere functies vervult.

Een slaapbank in de kinderkamer

Vaak zijn de meeste logees in je huis, vriendjes en vriendinnetjes van je kinderen. Een leuke sleepover is helemaal hot onder kids, dus wel leuk om hen hiervoor de ruimte te geven. En met een slaapbank in de kinderkamer, is dat zo geregeld.

Plaats bijvoorbeeld tegenover het bed van je kind, de slaapbank. Fleur overdag de bank met allerlei gezellige en speelse kussens en tover ‘m om wanneer de kinderen gaan slapen. Want met een fijne slaapplek, komen ze de nacht misschien wat rustiger door. Ook wel zo fijn voor de ouders.

Alternatieven voor de slaapbank

Indien er bijvoorbeeld zelfs geen plek is voor een slaapbank kan er ook altijd nog voor een slaapstoel of –fauteuil worden gekozen. Ook kan je denken aan een chaise longue slaapbank, die zelfs al zonder uitklappen heerlijk comfortabel is. En vaak zijn deze slaapstoelen al stijlvol, zodat je ze zo in een kamer kan plaatsen.
Stoelen evenals een fauteuil nemen minder plaats in dan de bank en hebben dezelfde functie. Ideaal dus!

Op zoek naar meer inspiratie hoe je een extra slaapplek kan decoreren en verder aankleden? Vergeet dan niet een kijkje te nemen in het online magazine van Westwing, Nederlands eerste, exclusieve Home & Living webshop. Hier vind je de nieuwste interieurtrends, styling tips & tricks en home updates om van jouw huis een uniek en comfortabel huis te maken.