Slagersmes

Slagersmes

Delen

Bekend van o.a.
Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorSlagersmes

Ben jij een echte vleesliefhebber? Dan mag een slagersmes niet ontbreken in jouw keuken. Een slagersmes is een groot, scherp mes dat gebruikt kan worden om bereid en onbereid vlees mee te snijden. Zoals de naam al zegt, wordt dit professionele mes ook gebruikt door slagers. Koop er een trancheervork bij en jij hebt al het gereedschap in huis voor het mooi snijden van een goed stuk vlees.

Een slagersmes is er in verschillende lengtes. Over het algemeen is een slagersmes groot en breed, variërend van 15 tot 30 cm, inclusief heft. De meeste slagersmessen hebben een kunststof steel. Het mes is scherper dan andere messen en is daardoor vooral handig voor het snijden van rauw vlees of voor het snijden van dikker vlees, zoals biefstuk. Lees snel verder en kom erachter hoe je biefstuk het beste kunt snijden.

Tegendraads?

Biefstuk wordt gemaakt van de zachtere delen van een rund, bijvoorbeeld ossenhaas, de bovenbil en de dikke lende. Stel je voor: je hebt een lekker mals stukje biefstuk op je bord liggen dat je moet gaan snijden. Zo moeilijk kan dat toch niet zijn? Wel dus! Bij het snijden van vlees met een slagersmes is het belangrijk om de goede kant op te snijden. Kijk in welke richting de draden, oftewel spiervezels, gaan. Snijd altijd tegen deze lijnen in om te voorkomen dat je vlees taai wordt.

Welk mes?

Er zijn veel soorten messen, die ieder worden gebruikt voor andere doeleinden. Maar waar gebruik je nu precies welk mes voor?

  • Slagersmes. Het mag inmiddels wel duidelijk zijn dat een slagersmes vooral wordt gebruikt om vlees te snijden. Gebruik bij het snijden de hele lengte en snijd met één haal in plaats van korte zaagbewegingen te maken.
  • Vismes. Een vismes is smaller en gladder dan een slagersmes. Bovendien is dit mes buigzaam, waardoor je gemakkelijk rauwe vis van de graat kunt snijden.
  • Broodmes. Deze heeft kartels en is bedoeld om met zaagbewegingen brood te snijden. Gebruik een broodmes nooit voor het snijden van vlees of vis, want dan krijg je rafelige snijvlakken.
  • Groentemes. Een groentemes heeft een onbuigzaam lemmet en is korter dan een vleesmes. Voor het snijden van een tomaat kan een kartelmes handiger zijn.

Tip!
Slijp een slagersmes regelmatig, afhankelijk van de intensiteit van het gebruik. Een bot mes snijdt minder fijn en komt ook het vlees niet ten goede. Zorg ook dat je altijd een extra mes op voorraad hebt. Om ervoor te zorgen dat een slagersmes zo lang mogelijk mee gaat, berg je hem op in een mooie doos.

Laat je dagelijks inspireren door Westwing, dé nieuwe manier van interieur-shoppen.