Soeplepel

Soeplepel

Delen

Bekend van o.a.
Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorSoeplepel

Soep is van alle tijden, van alle mensen. Als comfort food, als warmhouder, als vuller en als gezondheid. Van soepbus tot soupbar tot soup-to-go. En zeker ook van traditie. Van het eeuwenoude gebruik van erwtensoep na het schaatsen tot de huidige trend van pompoensoep met Halloween. Eten van het seizoen of vakantieland, de tomatensoep in Italië en de Tom ka kai van Thailand, mede mogelijk gemaakt door de soeplepel!

Soeplepel door de jaren

De vorm van de soeplepel is uiteraard nooit echt veranderd. De materialen daarentegen wel. Van hout en been tot het veelgebruikte zilver en nu nieuwe materialen die weinig onderhoud nodig hebben. In de jaren vijftig begrepen vele schoonmoeders niet de keuze voor roestvrijstalen bestek bij de huwelijkslijst. Het was soms duurder dan zilver dus kreeg je minder, en de oudere generatie vond het vaak lelijk.

Nu worden de soeplepels van de prachtige bestekcassettes bij de antiquairs alleen nog maar liefkozend bekeken, de tafels van Dowtown Abbey veelvuldig bewonderd, maar de tijden van brons, koper-, zilverpoetsende huishoudsters en keukenhulpen zijn voorbij. De zilveren soeplepel van grootmoeder poetsen we steeds minder vaak op.

Variatie

In de achttiende eeuw waren er nog verschillende vormen van de soeplepel te vinden, zoals ovaal, diep, rond, puntig en eivormig. Door meer ergonomisch te gaan denken werd de soeplepel redelijk standaard, naast de meer kostbare specifieke designmodellen in diverse materialen.

Soeplepel in andere culturen

Terwijl de Westerse variant zoveel mogelijk het slurpen en morsen probeert te vermijden, is het eten met de nog steeds veelgebruikte Chinese keramieken soeplepel een kunst. Deze soeplepel wordt ook nog wel eens gebruikt als amuselepel, wat soms leuke momenten op feestjes geeft. Deze decoratieve soeplepel is namelijk echt het beste voor het slurpen.

Handigheid van de soeplepel

Voor het opscheppen van soep geeft een grote ronde diepe opscheplepel het beste resultaat. Om morsen te voorkomen schep je de soep op en doopt de opscheplepel met de onderkant nog even in de soep en dan direct naar bord of kom.

De juiste soeplepel

We denken er niet zo over na als we op bestek- en keukengerei jacht gaan. We doen in de winkel niet even de soeplepel in de mond, maar kijken meer naar vorm en materiaal. Aan de andere kant; waarom niet? Grootte en vorm van een soeplepel kan voor iedereen anders zijn.

Ook het ‘lekker liggen’ van de soeplepel op soepbord of in soepkom is niet onbelangrijk. Bij een bord moet de soep echt heel goed en langzaam doorgewarmd en heet zijn. Bij een kom is de afkoeling wat langzamer. Niets is erger dan lauwe soep. Het is dan ook niet vreemd dat je voor een design of semi-design soeplepel wat meer betaalt. Het zijn vaak goed doordachte en ergonomische soeplepels, die  lekker in de hand liggen, goed in de mond passen en ook nog duurzaam zijn. En niet minder belangrijk; in de vaatwasser kan.

Met de huidige keuze in bestek en accessoires, materiaal, vorm en kwaliteit gaat het eigenlijk maar om één ding. Zonder soeplepel geen soep!