Tajine

Tajine

Delen

Bekend van o.a.
Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorTajine

Nog niet veel mensen kennen de Marokkaanse keuken en dat is erg jammer, want Marrokaanse recepten zijn verrassend smakelijk! Er is een keur aan tajine recepten te vinden op internet als je eens wilt proberen om Marokkaanse gerechten te koken. Moeilijk is het niet, maar de recepten vragen meestal wel wat tijd omdat ze langzaam gestoofd worden. Afhankelijk van welke eiwitbron gebruikt wordt, neemt het bereiden van een maaltijd in een tajine een half uur tot enkele uren in beslag. Maar staat de tajine eenmaal op het vuur, dan heb je er geen omkijken meer naar.

Wat is tajine?

De tajine is een kookpot van gebakken klei. Er zijn heel goedkope, eenvoudige, ongedecoreerde tajines, maar ze worden ook vaak beschilderd in streekeigen dessins. Ze zijn er in allerlei uitvoeringen; van heel klein om te gebruiken voor het opdienen van bijgerechtjes, tot heel groot, voor de bereiding van de maaltijd voor een heel gezin.

In de Marokkaanse keuken worden veel specerijen gebruikt en die zijn bij ons in Nederland gelukkig ook goed verkrijgbaar. Komijn en gember, ook wel bekend als djinten en djahé uit de Indonesische keuken, curcuma of geelwortel, paprikapoeder, kaneel en knoflook zijn de belangrijkste. Deze worden in verschillende verhoudingen en combinaties gebruikt voor schotels met ei, rundvlees, vis, kip, kalkoen of ander gevogelte. Dit wordt nooit met varkensvlees gedaan, omdat Marokko een overwegend islamitisch land is waar geen varkensvlees gegeten wordt.

Afhankelijk van het recept worden daarbij vaak een diversiteit aan groentes, vers of gedroogd fruit en zelfs noten gebruikt. Alle ingrediënten gaan bij elkaar in de tajine en vormen tijdens het koken één geheel van smaken, texturen en saus. Vergeet echter niet om een vlamverdeler onder de tajine te plaatsen, anders springt hij stuk! Als het gerecht gaar is, wordt de tajine zó op tafel gezet en eet iedereen er uit. Met een lepel of met de hand, maar dat laatste vergt wel wat oefening. Men kan ook met een stuk brood de inhoud uit de tajine scheppen, vooral voor het volledig absorberen van de saus is brood onontbeerlijk. Daarom is de Marokkaanse maaltijd niet compleet zonder brood!

Elke Marokkaanse familie heeft wel zijn eigen tajine-recepten en daarom staat het jou ook vrij om de gevonden recepten slechts als uitgangspunt te nemen en er mee te variëren naar eigen inzicht en smaak. Je zult ontdekken dat jouw tajine je eindeloze mogelijkheden voor afwisselende, spannende en smaakvolle maaltijden biedt.

Aankomende sales