Tapijten

Tapijten

Delen

Bekend van o.a.
Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorTapijten

Tapijten zijn werkelijke allround talenten op het gebied van interieur en inrichting. Ze beschermen niet alleen onze voeten tegen de kou en voelen zacht aan, maar brengen eveneens een huiselijke en gezellige sfeer met zich mee.

Tapijten fleuren elke kamer op en hebben een aanzienlijke invloed het ruimtelijk effect. Het moderne uiterlijk van het tapijt zorgt voor kleur en verfrissing en zijn in vele varianten te verkrijgen.

De tapijt soorten

Er zijn veel verschillende soorten tapijten te vinden die er voor zorgen dat er voor iedere stijl en inrichting een bijpassend tapijt te vinden is. Ideeën en variaties zijn er genoeg, wat ervoor zorgt dat er voor eenieder wat wils te vinden is!

Vloerbedekking

Vloerbedekking is de verzamelnaam voor de verschillende vloerdecoraties. Naast Parket en laminaat is tapijt een van de meest populaire en meest gebruikte manieren om de vloer mee te bedekken.

Vaak wordt de keuze vloerbedekking gebaseerd op de stijl van het interieur, het doel wat het heeft en de specifieke kamer waar het moet komen. Het dergelijke tapijt, of een van de andere soorten, hebben een enorme impact op het gevoel en het algemene beeld van de ruimte. Hierdoor is het van belang dat de kleur en het soort tapijt goed doordacht is.

Oosterse tapijtenTapijten

Met zijn prachtige versieringen en spannende kleurenschema is een oosters tapijt een eye-catcher in elk huis.

Omdat deze tapijten van oorsprong uit Pakistan, Afghanistan of Iran komen heeft het de verzamelnaam oosters tapijt. Echter, heeft dit tapijt niet alleen de naam aan de geografie en oorsprong te danken. De ornamenten en patronen die in dit patchwork  zijn verwerkt, zijn eveneens typisch voor deze regio!

Kelim

Kelim is een traditioneel nomadische tapijt, waarvan de oorsprong van dit geweven tapijt vergelijkbaar is met die van het Oosters tapijt. Al eeuwenlang vervaardigen vrouwen deze manier van weven, die gebruikt wordt om een zadel deken, muur versiering, zitmat of tapijt te maken.

Kort-, lang- en hoogpolig tapijt

Het pool van het tapijt wordt gevormd door de garens en het tapijt oppervlak, die wij onder andere kennen als kort-, lang- en hoogpolig tapijt.

De poolhoogte is de hoogte van de vezel lengte die aan de onderkant is vastgeweven of geknoopt. Wanneer een tapijt een poolhoogte van minder dan 1,5 centimeter heeft, wordt dit aangeduid als een kortpolig tapijt.

Verder kan men gemakkelijk een onderscheid tussen een langpolig- en hoogpolig tapijt maken, aangezien een hoohpolig tapijt vezels tussen de 1,5 en 5 centimeter heeft en een langpolig tapijt een hoogte van ongeveer 5 centimeter heeft.

Weeftechnieken

Tapijten zijn nog steeds een vakmanschap. Dit is echter wel terug te vinden in de prijs aangezien de tijd en het uiterlijk van het tapijt hierin wordt doorberekend. De twee meest gebruikte weeftechnieken vind men hieronder.

Geweven tapijten: De weeftechniek is waarschijnlijk de eenvoudigste en oudste in de tapijtindustrie. Hier zijn twee draad systemen – het schot en de ketting – in een rechte hoek met elkaar gekruist, zodat het patroon van het tapijt aan beide zijden verschijnt. Hierdoor zijn ze dus omkeerbaar.

Geknoopte tapijten: Een geknoopt tapijt wordt met behulp van vezels aan elkaar aan een soort ketting geknoopt zodat deze met draden knoop door knoop over de gehele breedte van het tapijt worden verbonden. Hoe meer knooppunten zijn verbonden, des te hoger is de knooppunt dichtheid per vierkante centimeter. En hoe hoger de knooppunt dichtheid des te waardevoller en fijner het tapijt is.

Verschillende kamers – diverse tapijten

Elke kamer van het appartement kan worden voorzien van een tapijt – of het nu voor esthetische of functionele redenen is.

Tapijten in de badkamer zijn erg prettig, aangezien het lekker dat zodra we uit bad komen op een warme zachte grond terecht kunnen komen.

In de slaapkamer is een tapijt bijvoorbeeld evenzeer een goede uitkomst. Na een goede nachtrust is het namelijk niet echt fijn om meteen te moeten worden gewekt door de koude grond. Het is natuurlijk prettiger om op een aangenaam en warmt tapijt te lopen.

In een hal of gang zijn tapijten evenzeer perfect als lopers wat de hal een huiselijkere sfeer geeft. Door hun langgerekte vorm passen ze bijna in alle ruimtes en vangen ze het meeste vuil op, wat ervoor zorgt dat het vuil niet in het gehele appartement wordt verspreid.

Daarnaast zijn tapijten in de eetkamer of woonkamer een extra aanvulling op het interieur, omdat ze de ruimte meer dementie geven. Daarbij zijn ze hier bijna onmisbaar. Tapijten hebben namelijk in deze ruimtes een positieve invloed op het comfort, de sfeer en het uiterlijk van de kamer.

Verder zijn tapijten in de kinderkamer eveneens een goed idee. Naast het feit dat het zachter is en aangenamer om op te lopen beschermt een tapijt de kinderen ook beter tegen mogelijke valpartijen.

Tapijt reinigen

Er zijn verschillende middelen beschikbaar om het tapijt te reinigen, maar de meeste vlekken en vuil op tapijten kunnen het beste met lauw water en shampoo of milde zeep worden verwijderd.

Wanneer u vaak stofzuigt en snel handelt bij vlekken is het grote werk eigenlijk al gedaan. Hierdoor verwijderd u eigenlijk al het grootste deel van het vuil en blijft het langer mooi. Indien u wilt dat het tapijt lang mee gaat is het aan te raden om het elke twee jaar grondig te reinigen.

Ben u er echter wel van bewust dat niet alle tapijten iedere stofzuiger aan kunnen. Het is daarom aan te raden dat als u niet zeker hoe het te reinigen, om tijdens de aankoop voor tips te vragen.

Heeft u inspriratie nodig? Surf dan naar onze website, bekijk onze magazine evenals Westwing sales en laat u inspireren.