Terrine

Terrine

Delen

Bekend van o.a.
Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorTerrine

Je hebt alle recepten doorgenomen, je gasten al je specialiteiten al een keer voorgeschoteld. Van Italiaanse bruchetta’s tot Hollandse mosselen en salades met de meest exotische ingrediënten. Alles heb je uitgeprobeerd en nu heb je zin om terug te gaan naar de basics. Naar iets verrassends, maar vertrouwds.

Duik in grootmoeders receptenboek en ontdek de mogelijkheden met een terrine! Deze schaal van aardewerk met deksel biedt perspectief op traditionele gerechten en zorgt voor een ouderwets gezellige sfeer op tafel.

Terrine: keukenaccessoire en gerecht in één

Wat is een terrine precies? In feite een schaal van aardewerk met een laagje van glazuur, meestal in dezelfde vorm als van een cakeblik. De naam ontleent zich aan het Franse ‘terre’, vanwege zijn materiaal van aarde. Een terrine heeft rechtopstaande randen en een goed sluitend deksel.

Dat deksel is nodig voor het maken van een terrine. Want zo heet het gerecht dat je maakt in een terrine. Met verschillende ingrediënten in verschillende laagjes kun je van alles tevoorschijn toveren uit een terrine.

Een andere terrine

Dat is de soepterrine! Deze heeft een andere vorm, is een iets bredere schaal met een deksel waar al sinds mensenheugenis soep of een stoofpot in wordt geserveerd.  Zo’n terrine is erg elegant en chique voor op tafel. Hiermee blaas je je soep, hoe bekend ook bij je gasten, weer een heel nieuw leven in!

Terrine: niet te verwarren met..

De tajine! Dat is ook een schaal met deksel van aardewerk en een laagje van glazuur waar je de heerlijkste gerechten mee kunt maken. Maar dan in een heel andere vorm! Deze Midden-Oosterse variant heeft eenzelfde plekje als de terrine in de Westerse keuken weten te veroveren en zorgt daardoor nog wel eens voor verwarring.

Een knipoogje naar de terrine

Een terrine als gerecht bestaat meestal uit verschillende laagjes en dankt zijn naam aan het accessoire waarin het is gemaakt. Uit dit idee is de ‘verrine’ ontstaan! Je presenteert dezelfde laagjes, maar dan uit een ‘verre’, een glas.

Een erg leuk idee om het in deze vorm als amuse te serveren. Speel met de laagjes en kleuren van de ingrediënten en je hebt verrassend, spraakmakend hapje in handen!

Toveren met recepten uit een terrine

In een terrine kun je naast het maken van gewoonweg heerlijke recepten ook spelen met het uiterlijk van de ingrediënten. Let op de manier waarop je die in de terrine legt, in welke volgorde en bedenk welke vorm ze aannemen als je er eenmaal plakjes van snijdt.

Maak je bijvoorbeeld een recept met wortelen? Kies dan mooie bospenen die ongeveer even lang zijn en leg ze netjes opgestapeld horizontaal in de terrine. Wanneer je in het midden van deze stapel een ander ingrediënt verwerkt, ontstaat een mooie binnenkant, een mooi hart en een verrassend ontwerp.

Zo fijn kan het presenteren uit een terrine dus zijn! Maak culinaire spraakmakers in een terrine en zorg voor ouderwetse gezelligheid aan tafel!