Theepot

Theepot

Delen

Bekend van o.a.
Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorTheepot

Of de theepot ons nou in de ochtend helpt om wakker te worden, of in de avond de dag met ons afsluit – een theepot is vaak het metgezel in de paar minuten per dag die we voor ons alleen hebben in huis. Het is dus als geen ander een alledaags object voor rust en welzijn.

En los daarvan is een theepot ook nog een cosy element in de keuken. Het staat leuk in de servieskast of op het fornuis, en uiteraard ook op tafel. Het liefst met een paar koekjes en leuke kopjes erbij!

De theepot: daar maak je herinneringen mee!

De theepot is niet alleen praktisch omdat je niet steeds opnieuw naar de keuken hoeft te lopen om nieuw water op te zetten, het staat ook symbool voor gezelligheid of juist een moment voor jezelf. En los daarvan is een theepot ook een manier om stijl toe te voegen aan je servies en huis.

Misschien doet een theepot je wel aan vroeger denken omdat je moeder als je uit school kwam altijd op je zat te wachten met een kopje thee. En misschien ben je zelf wel die moeder die elke middag een theetje doet met de kids. Daar worden toch de beste gesprekken gevoerd?

Het uitgebreide ontbijt in het weekend of een middagje theeleuten met vriendinnen is ook niet compleet zonder een leuke theepot. En die heerlijke high tea op zondag? Ook daar horen theepotten bij!

Theepot: welke kies jij?

Het is nog lastig kiezen voor welke stijl je gaat. Een greep uit de mogelijkheden:

  • De Chinese theepot;
  • Een design exemplaar;
  • Een Turkse of Marokkaanse theepot;
  • Een glazen theepot;
  • Een koperen theepot.

Het is leuk als de populaire theepot ‘s ochtends aan de ontbijttafel een goede stemming brengt. Om voor deze goede stemming te zorgen zijn theepotten verkrijgbaar in vele mooie designs zodat je voor elke dag van de week een theepot zou kunnen hebben.

Hier is een kort overzicht van de wereld van theepotten en hoe jij de juiste vindt.

Theepotten: Wat voor materiaal?

Theepotten kunnen worden gemaakt van elk hittebestendig, niet afgevend en smaakloos materiaal. Klassiek is natuurlijk fijne keramiek zoals bijvoorbeeld porselein met bloemmotieven of zachte kleuren wat er prachtig uitziet. Maar er komen steeds meer stijlen als ‘grootmoeders theepot’ en Scandinavische of Japans geïnspireerde ontwerpen op de markt.

Voor degenen die liever een zware en solide theepot hebben en tegelijkertijd de meditatieve uitstraling van zo´n theepot wensen, kunnen een theepot gemaakt van gietijzer kopen. Zo‘n theepot houdt de thee bovendien bijzonder lang warm.

Ben je wel van een vleugje oosters? Dan kun je een Turkse theepot kopen of een Marokkaanse theepot kopen. Deze zijn prachtig! Zo’n theepot staat ook heel mooi op een zilveren of gouden dienblad in dezelfde stijl. Ook mooi: theekopjes van glas in die stijl. Prachtig samen met de theepot!

Voor degenen die graag de kleur van hun thee zien, of het nou mate of rooibos is, kunnen voor een glazen theepot kiezen. Het is dan wel noodzakelijk dat de handgreep van de theepot van een ander materiaal gemaakt is want anders verbranden de handen onmiddellijk.

Groene of zwarte thee trekt bijzonder goed in de binnenkant van ongeglazuurde theepotten, die maar voor een soort thee gebruikt worden zodat de thee een intensievere smaak krijgt als de theepot meer wordt gebruikt.

Let op! 

Als je de thee langer warm op de tafel warm wilt houden moet je erop letten dat de theepot boven een kaars of warmtebron geplaatst kan worden – het is dus niet zo’n goed idee om dat met plastic theepotten te doen.

Lekkende theepot: de truc met de tuit

TeekanneOoit gehoord van het theepot effect? Het vervelende trekje van volle theepotten waar de thee altijd langs de tuit naar beneden druipt in plaats van in de theekop?

Dit effect is het onderwerp van vele wiskundige berekeningen en theorieën. Sommige bedrijven hebben dit effect tot een minimum beperkt en kunnen nu bijna niet druipende theepotten aanbieden.

Maar meestal leren we alleen in de praktijk. Voor de pechvogels waarvan hun thee niet in een mooie boog de theekop in gaat is er ook nog de praktische anti-druppelaar.

Hoeveel theezakjes in de theepot?

Met normale fruit- of kruidenthee zijn twee theezakjes voor een theepot die een liter bevat genoeg. Als je heel zuinig bent is een theezakje zelfs genoeg. Als de thee met twee theezakjes nog steeds niet echt sterk smaakt dan is de thee misschien oud of van een slechte kwaliteit.

Groene thee en zwarte thee zakjes moet worden verwijderd na een bepaalde trekking tijd omdat dit de smaak zal veranderen. Bovendien moet je altijd kokend water over de theezakjes gieten en niet lauw of zelfs koud water want dan weet je zeker dat alle bacteriën gedood zijn. Met kokend water zorg je er ook voor dat niets een onbewolkte pot thee in de weg staat!

Westwing is de nieuwe manier van online interieur shoppen en biedt je alles voor een stijlvol en mooi ingericht huis. Kleurrijke woonaccessoires, bijzondere meubels, een prachtige theepot, luxe keukenapparatuur, vernieuwende gadgets: allemaal producten van high-end designmerken die niet of nét in Nederland en België verkrijgbaar zijn. En dat voor een mooie prijs want bij Westwing shop je altijd met veel korting!