Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorToilet

Het woord toilet is oorspronkelijk afgeleid van de term voor het doek dat vroeger gebruikt werd om tegen nieuwsgierige ogen te beschermen. En zelfs vandaag de dag is het toilet een plek voor privacy en afzondering. Toch is het belangrijk om na te denken over een goed toilet, niet alleen om het zo comfortabel en schoon mogelijk te hebben, maar ook omdat toiletten het kostbare water op onze gebruiken. Er zijn nu functionele en mooie toiletten die naast hun design dat prachtig in de badkamer past ook water besparen en het milieu beschermen.

Wij geven hier daarom een kort overzicht van de toekomst van het toilet:

Het klassieke toilet

Het klassieke toilet gemaakt van hoogwaardig keramiek zoals porselein is nu in de meeste huishoudens in rijkere landen normaal. Keramieken toiletten zijn gemakkelijk schoon te maken, treken geen bacteriën aan, zijn niet onaangenaam voor de huid en deze toiletten worden gekenmerkt door hun weerstand, evenals hun neutrale en schone uiterlijk. Het toilet is via de muur aangesloten naar de afvoer en een beetje water uit de stortbak spoelt alles geurloos en hygiënische weg. Deze techniek levert een belangrijke bijdrage aan hygiëne en comfort en daarom zijn deze toiletten zo populair.

Het nadeel van deze klassieke toiletten is helaas vaak een hoog waterverbruik. Niet zelden gaat 9 liter of meer vers drinkwater met elk gebruik in de afvoer – wat een verspilling als je bedenkt hoe kostbaar zoet water eigenlijk is. Daarom zijn nieuwe waterbesparende toiletten, die nog net zo goed werken, maar betere technologie hebben, zeker de moeite waard. Ook een knop met twee verschillende sterkte spoelingen is een goed idee om kostbaar water te besparen. Wie er niet meteen een nieuw toilet kopen wilt, maar het toch belangrijk vindt om het milieu te besparen, kan ook gemakkelijk de stortbak vervangen. Soms kan een nieuwe stortbak enkele liters water besparen zonder meteen het hele toilet te vervangen.

Het luxe toilet

Japan en Zuid-Korea hebben wereldwijd de meest ontwikkelde sanitair toiletten. Het Aziatische high-tech toilet komt met zijn eigen bedieningspaneel vol met knoppen die verschillende functies activeren. En omdat ons groeiende gezelschap in de toekomst ook steeds meer maximaal comfort in ons dagelijks leven integreren zal, duurt het waarschijnlijk ook niet lang meer voordat deze high-tech toilet bij ons ook het standaard toilet is. Het toilet AquaClean van Geberit maakt een goede start. Hier zijn een paar extra’s die ook wij in de toekomst waarschijnlijk van onze toiletten verwachten kunnen:

  1. Toiletten met zuiverende waterstraal als uitschuifbare sproeier
  2. Toiletten met waterstraal en instelbare temperatuur en druk van de temperatuur en druk
  3. Toiletten met waterstraal en zeep
  4. Toiletten met verwarmde wc-bril
  5. Toiletten met geluidsinstallatie
  6. Toiletten met warme lucht blazer
  7. Toiletten met geuren
  8. Toiletten met massage functie
  9. Hardcore: Een sensor die medische gegevens verzamelt, om direct door te geven aan de huisarts

 Het ecologische toilet

Met het groeiende besef van de kostbaarheid water heeft zich ook een groeiende markt voor ultra-ecologische toiletten ontwikkeld. Dit omvat niet alleen de variant waarbij het verontreinigde water van het toilet door een intern filtratiesysteem gefilterd wordt en dan weer in het grondwater gepompt wordt. Zelfs droge toiletten zoals het composttoilet beleven een revival. Deze hebben helemaal geen spoeling meer. Om nare geuren te vermijden wordt zaagsel of ander plantaardig materiaal gebruikt. De verzamelde vaste stoffen worden gecomposteerd en kan dan gedeeltelijk worden hergebruikt als meststof. Dit ontlast het watersysteem, het milieu en ook uw portemonnee.

Ongeacht welke toiletten in de toekomst onze richting op komen: een futuristisch badkamer design met aroma, geluid en water behandeling of terug naar het verleden met de compost-wc – een ding zal altijd hetzelfde blijven: het toilet is een privé plek waar u zich comfortabel moet kunnen voelen.